Auto apdrošināšana
Ieteikumi, kā aizpildīt saskaņoto paziņojumu

Ieteikumi, kā aizpildīt saskaņoto paziņojumu

No ceļu satiksmes negadījumiem neesam pasargāts neviens. Kā saka, tas, ka pats brauksi prātīgi un droši, nav garants, ka kāds cits satiksmes dalībnieks brauks tieši tikpat apzinīgi. Tāpat nekad nevar paredzēt situāciju uz ceļa, kad to ietekmē laikapstākļi.

OCTA apdrošināšanas sistēma satiksmes dalībniekiem negadījuma gadījumā pieļauj aizpildīt saskaņoto paziņojumu, ja ir iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi un, ja tie spēj savā starpā vienoties par notikušo, nav cietušas personas, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai un ceļu satiksmes negadījuma iesaistītajiem transportlīdzekļiem nav radušies tādi bojājumi, kuru dēļ tie nedrīkst vai nevar turpināt ceļu.

Par to, kas ir jāzina par saskaņotā paziņojuma aizpildīšanu, lasi turpinājumā!

,,Eiropas ceļu satiksmes negadījuma paziņojums” jeb tautas valodā pielietotais nosaukums– saskaņotais paziņojums ir vienāds visā Eiropā. Pat, ja ar otru automašīnas vadītāju jārunā citā valodā, tas nemaina faktu, ka veidlapas sadaļu laukumi visur ir vienādi. Saskaņotais paziņojums ir ieviests, lai negadījumā autovadītāji varētu bez policijas iesaistīšanas konstatēt ceļu satiksmes negadījuma apstākļus un izskatīt automašīnas bojājumu prasības par materiālo zaudējumu kompensēšanu no OCTA polises apdrošināšanas līdzekļiem.

Atceries, ka, ja esi cietušās automašīnas īpašnieks, tad arī Tev ir jābūt obligāti iegādātai OCTA polisei, pretējā gadījumā Tu būsi automātiski vainīgais, kas maksās remonta izdevumus no savas kabatas. Drošāk ir OCTA apdrošināt savu polisi pie pastāvīga apdrošinātāja, jo vienmēr saņemsi paziņojumu par atjaunošanu.

Lētas OCTAS polises ar izdevīgiem piedāvājumiem vari meklēt manapolise.lv, kur iespējams izvēlēties starp 10 piedāvājumiem, kam tiek dota arī garantija. OCTA apdrošināšana ir labāka izvēle par situāciju, kad negadījuma brīdī saskaņotā paziņojuma veidlapā sevi uzreiz jāatzīst par vainīgu.

Ir divi veidi, kur aizpildīt šo veidlapu- fiziski esošas dokumentu veidlapas, kuras vari turēt savā automašīnā vai paņemt tuvākajā degvielas uzpildes stacijā, vai arī izmantot telefonā aplikāciju, ko ir izdevis Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs. Aplikācijas versijā šoferiem ir ērti un ātri aizpildāma veidlapa, kura noteikti var palīdzēt ietaupīt laiku, ja Saskaņotā paziņojuma veidlapas nav Tavā vai otra transportlīdzekļa vadītāja mašīnā.

Saskaņotā paziņojuma veidlapa sastāv no komplekta, kurā ir divas vienādas lapas un norādījumu informācijas lapa. Tajā ir piecpadsmit punkti/jautājumi, uz kuriem abiem ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajiem ir rakstiski jāatbild. Viena puse (kreisā) ir A transportlīdzeklis un otra puse (labā) ir B transportlīdzeklis. Visiem punktiem ir jābūt atzīmētiem, pat ja tas neattiecas uz Tevi, ievelkam izvēles noraidošo ķeksi (skatīt informāciju veidlapā). Saskaņotais paziņojums ir jāaizpilda abiem ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajiem autovadītājiem un abiem vadītājiem tas ir jāparaksta.

Ar savu parakstu Tu vai otra puse nevis atzīstīt savu vainu, bet gan tikai apstiprina to, ka paziņojumā ierakstītie vai ar krustiņu atzīmētie fakti atbilst patiesībai un esat par to vienojušies savā starpā. Pēc Saskaņotā paziņojuma aizpildīšanas tajā nedrīkst veikt labojumus, tāpēc sākot pildīt veidlapu, dari to lēnām un rūpīgi, lai vēlāk OCTA apdrošinātājam nerodas priekšstats, ka situācija ceļu satiksmes negadījumā bijusi citādāka, nekā patiesībā.

Pildot veidlapu, apakšējā sadaļā ir jāuzzīmē negadījums sadursmes brīdī. Svarīgi, lai tas tiktu izdarīts uzreiz pēc situācijas, nevis kad nobrauciet ar auto ceļa malā. Lai izvairītos no neprecizitātēm, labāk ir uzreiz nofotogrāfēt negadījuma vietu no visām pusēm. Tas var palīdzēt neskaidrību gadījumā.

Jebkuri jautājumi, kas rodas pildot saskaņoto paziņojumu ir atrodami jau minētajos noteikumos aizmugurē lapai, tādejādi uzreiz vari aplūkot katru punktu un precizēt, kā pareizi aizpildīt laukumu.

Oriģinālā veidlapa paliek pie cietušās automašīnas, bet apakšveidlapa- kopija paliek pie vainīgās puses. Ja situācija nav bijusi skaidra un vaininieki ir abi automašīnu vadītājii, tad pēc vienošanās veidlapa būs jāiesniedz izskatīšanai apdrošinātājam. Galvenais, lai tā ir labi salasāma un nav bojāta.

Lai drošs ceļš!