Droša braukšana
Kā autovadītājam un velosipēdistam apbraukt vienam otru ceļu satiksmē?

Kā autovadītājam un velosipēdistam apbraukt vienam otru ceļu satiksmē?

Klāt vasara, brīvlaiku un atvaļinājumu laiks. Ielās aizvien biežāk redzami dažādi pārvietošanās līdzekļi – skūteri, motocikli, skrituļslidas un, protams, velosipēdi. Nevajadzētu arī aizmirst par mazajiem satiksmes dalībniekiem, aizvien biežāk ielās redzam ģimenes ar bērniem, kas kopā pārvietojas pa pilsētas ielām.

Laikam ejot, tieši velosipēdi nu izcīnījuši godpilnu un stabilu satiksmes dalībnieka vietu. Ielās tiek iekārtoti arvien jauni veloceliņi, teju pie katra veikala izveidotas īpašas velosipēdu novietnes, pilsētas infrasatruktūra top aizvien draudzīgāka šiem transportlīdzekļiem un to vadītājiem.

Tomēr bieži dzirdamas arī nesaskaņas autobraucēju un velosipēdistu vidū. Velobraucējs uzskata veloceliņu par priekšrocības zīmi, autobraucēji ir neapmierināti par velobraucēju parādīšanos intensīvā satiksmē un, bez īpašas piesardzības un dažu priekšnosacījumu ņemšanas vērā, sadursme bieži vien ir neizbēgama.

No kā tad izvairīties un ko ņemt vērā velosipēdistam un ko – autovadītājam? Apskatīsim dažos noderīgos ieteikumos.

Brīdiniet par manevriem laicīgi

Šis bieži vien ir viens no izplatītākajiem potenciālās sadursmes iemesliem – autovadītājs vēlas nogriezties, strauji bremzē un tikai tad brīdina pārējos satiksmes dalībniekus ar pagrieziena rādīšanu, bet aizmugurē esošais velobraucējs laikus nenoreģē un turpina kustību taisni. Tāpēc īpaši jāpiedomā pie tā, lai abi šie satiksmes dalībnieki brīdinātu viens otru par gaidāmajiem manevriem, tādejādi ļaujot citiem laicīgi pārkārtoties un turpināt drošu virzību. Arī velobraucējam ar žestiem jānorāda sava vēlme nogriezties, un jāpārliecinās, ka autovadītājs viņa nodomu ir pamanījis.

Ievērojiet drošu distanci

Tieši droša attāluma ievērošana ir veiksmīga apdzīšanas manevra pamatā, jo lielāka distance ir starp velobraucēju un autovadītāju, jo drošāk var veikt velobraucēja apsteigšanu, nebaidoties, ka velobraucējs negaidīti mainīs trajektoriju, mēģinot apbraukt kādu šķērsli, kas, ņemot vērā ceļu stāvokli, var negaidīti rasties ceļā.

Pilsētas apstākļos būtu vienmēr jāievēro vismaz metra, pusotra metra distance, bet ārpus apdzīvotām vietām tai ieteicams būt vēl lielākai. Ja pats velobraucējs pamana, ka intervāls ir pārlieku mazs, tad arī paša interesēs ir to palielināt, pēc iespējas pietuvojoties nomalei vai uz laiku apstājoties drošā zonā, ja tas nepieciešams.

Pamanāms, tātad drošībā

Šis punkts vairāk attiecas uz velobraucējiem – jo vairāk spilgtu aksesuāru ir braucēja arsenālā, jo pamanāmāks viņš ir citiem satiksmes dalībniekiem. Spilgts apģērbs, aksesuāri, atstarojoši elementi, drošības sargi un ķivere – viss šis ir velobraucēja drošības pamatā.

Jāatceras, ka bez šiem elementiem velobraucējs ir grūtāk pamanāms dzīvajā satiksmē. Tāpat vienmēr jāpārliecinās, vai funkcionē visi gaismas elementi velosipēda aprīkojumā, tādejādi velosipēdists būs pamanāms un vieglāk apbraucams arī nakts stundās.

Samazināts ātrums

Apdzenot vai apsteidzot velosipēdistu, vienmēr jau iepriekš jāsamazina ātrums, tādejādi velobraucējs varēs ātrāk noreaģēt un ļaut Jums veikt manevru.

Jāatceras, ka velobraucēju priekšrocība ir labā dzirdamība, tātad uz priekšā braucošā auto ātruma maiņu velobraucējs var laikus reaģēt un rīkoties atbilstoši situācijai. Arī šajā gadījumā noteikti jāievēro droša distance, jo ceļu apstākļi var būt neparedzami un velobraucēja ceļā var gadīties kāds neparedzams šķērslis, kas automātiski izraisīs intervāla samazināšanos.

Savlaicīga tehniskā apkope

Gan autobraucējam, gan velobraucējam vienmēr jārūpējas par to, lai viņu braucamlīdzeklis būtu ideālā tehniskā kārtībā. Protams, no negaidītām tehniskām ķibelēm nav pasargāts neviens, tomēr ir lietas, kam jāpievērš uzmanība.

Šķietami sīkas nepilnības braucamrīka tehniskajā stāvoklī var izraisīt nepatīkamas sekas, tāpēc autovaditājiem vienmēr laikus jāveic tehniskā apkope un jebkura tehniska ķibele savlaicīgi jāpārbauda tuvākajā autoservisā un, protams, arī auto apdrošināšana nedrīkst būt atstāta novārtā.

Jāņem vērā, ka no negaidītām ķibelēm vai tehniskiem bojājumiem nav pasargāts neviens, tomēr atgadoties satiksmes negadījumam, savlaicīgi veikta auto apdrošināšana būs liels atspaids finansiālā ziņā.