Auto apdrošināšana
Kad pēc CSN jāsauc policija, un kad var aizpildīt saskaņoto paziņojumu?

Kad pēc CSN jāsauc policija, un kad var aizpildīt saskaņoto paziņojumu?

Valsts policijas statistika vēsta, ka uz Latvijas ceļiem 2018. gadā noticis 20 501 negadījums. To smaguma pakāpes bijušas atšķirīgas – gan bez, gan ar cietušiem un arī bojā gājušiem cilvēkiem. Pat tad, ja, esot uz ceļa, mēs rīkojamies piesardzīgi, prātīgi un ievērojam noteikumus, nevaram galvot, ka to darīs arī visi pārējie, tādēļ diemžēl no negadījumu riska pasargāts nav neviens.

Tādēļ par ļaunu nenāk ik pa laikam sev atgādināt, kā rīkoties, ja noticis ceļu satiksmes negadījums

Ko darīt, ja avārijā iesaistīts vēl viens vai vairāki transportlīdzekļi, ir radīti bojājumi trešās personas mantai, vai/un ir kāds cietušais?

  • Noteikti nevajadzētu pamest notikuma vietu, jo par šādu rīcību var saņemt naudas sodu līdz pat 700 eiro, kā arī var tikt atņemtas vadītāja tiesības uz periodu no diviem mēnešiem līdz trim gadiem. Turklāt, ja negadījumā bijuši cietušie, var tikt piešķirti arī soda punkti.
  • Centies vispirms parūpēties par savu un citu drošību, izvērtē situāciju un nepieciešamības gadījumā zvani 112, policijai un citiem dienestiem. Ja vajadzīgs, centies sniegt pirmo palīdzību cietušajiem.
  • Uzvelc atstarojošo vesti, ieslēdz auto avārijas gaismas un uz ceļa noliec avārijas trijstūri, kas kalpos kā brīdinājums citiem braucējiem par to, ka uz brauktuves ir šķērslis. Vēlams uzņemt fotogrāfijas ar negadījuma vietu, kas var noderēt, kad apdrošinātājs izvērtēs situāciju.

Visām avārijā iesaistītajām pusēm 10 dienu laikā pēc sadursmes par notikušo jāinformē apdrošināšanas kompānija, turklāt tas jādara, neatkarīgi, vai ir aizpildīts saskaņotais paziņojums, vai arī bijusi izsaukta Ceļu policija.

Ko darīt, ja avārijā neviens nav cietis, nav bojāta trešo personu manta, kā arī transportlīdzekļi spēj turpināt ceļu?

Šajā gadījumā transportlīdzekļu vadītājiem ir divas iespējas:

  1. Ja abi šoferi nespēj rast vienprātību par negadījuma apstākļiem un mierīgā ceļā aizpildīt saskaņoto paziņojumu, vai arī viena no iesaistītajā personām pametusi notikuma vietu, nepieciešams izsaukt Ceļu policiju. Tāpat noteikti vajadzētu pierakstīt liecinieku datus un kontaktinformāciju.
  2. Ja neviens nav cietis, nav bojāta trešās personas manta, transportlīdzekļi var turpināt ceļu, un abi autovadītāji spēj vienoties par notikušā apstākļiem, tālākā rīcība ir vienkārša – abiem šoferiem jāaizpilda saskaņotais paziņojums.

Saskaņotā paziņojuma veidi

Saskaņoto paziņojumu vari aizpildīt divos veidos – izmantojot drukātās veidlapas vai bezmaksas aplikāciju LTAB OCTA. Aplikācija darbojas gan iPhone, gan Android viedtālruņos. Šajā aplikācijā pieejama arī cita veida informācija, piemēram, cik ilgi derīga ir Tava transportlīdzekļa OCTA polise.

Kā aizpildīt saskaņoto paziņojumu?

  • Vispirms izveido aplikācijā lietotāja profilu, autorizējoties ar Latvija.lv (izmanto internetbankas datus, eID). 
  • Pārbaudi, ka otram šoferim arī ir šī aplikācija un viņš ir tajā autorizējies. Pēc tam varat abas ierīces savienot pārī. Turpinājumā norādi datus par negadījuma laiku, vietu un lieciniekiem. Neaizmirsti arī uzņemt fotogrāfijas no notikuma vietas. Atceries – ja kāds negadījumā cietis, ir bojāta trešās personas manta, vai avārijā iesaistīti vairāk nekā divi transportlīdzekļi, saskaņoto paziņojumu NEDRĪKST aizpildīt, un ir jāizsauc policija!
  • Turpinājumā būs sadaļas par transportlīdzekļa un tā īpašnieku/lietotāju datiem, kā arī jānorāda spēkrata bojājumi.
  • Izveido avārijas skici, norādi svarīgu papildu informāciju (ja tāda ir).
  • Abiem autovadītājiem jāpārbauda dati, un, ja abi vienojas par to atbilstību, tad paziņojums jāapstiprina un tas automātiski tiks nosūtīts apdrošināšanas kompānijai.