Droša braukšana
Lietas, ko ieteicams ņemt vērā vadot automašīnu ārzemēs

Lietas, ko ieteicams ņemt vērā vadot automašīnu ārzemēs

Auto nav tikai transportlīdzeklis, ar kuru ikdienā doties uz darbu un atgriezties atpakaļ mājās. Mašīna sniedz mums iespēju brīvajā laikā braukt tuvākos un tālākos ceļojumos, lai apskatītu citas valstis, iepazītu jaunas kultūras, cilvēkus un papildinātu pieredzes bagāžu. Tomēr, pirms dodies ārpus mūsu valsts robežām, iesakām Tev izlasīt šo rakstu, lai laicīgi zinātu, uz ko jāsagatavojas, un saprastu, kam jāpievērš uzmanība, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Izpēti ceļu satiksmes noteikumus vietās, uz kurām dodies

Lai arī ceļošana Eiropas Savienības robežās var šķist vienkārša, ir vairākas nianses, kas ceļu satiksmes noteikumos dažādās valstīs var atšķirties, un par tām Tev noteikti būtu jāzina, lai izvairītos no sodiem.

Pirmā lieta, kas acīmredzami atšķiras no ierastā pie mums, ir braukšana pa ceļa kreiso, nevis labo pusi. Ar to Tev jārēķinās, ja dodies ne tikai uz Lielbritāniju, bet arī Īriju, Kipru un Maltu. Jā, šis patiesi var būt pamatīgs izaicinājums, tādēļ, ja nolem apmeklēt kādu no šīm valstīm, brauc piesardzīgi.

Vēl viens aspekts, kam ir atšķirīgi nosacījumi dažādās valstīs – sēšanās pie stūres alkohola reibumā. Ir vietas, kurās aizliegts vadīt auto jebkādā reibumā, taču ir arī valstis, kur pieļaujams konkrēts promiļu daudzums. Ja plāno ceļojuma laikā nobaudīt dzērienu un sēsties pie stūres, drošības labad no tā iesakām izvairīties. 

“Man dokumenti kārtībā!” – un kā ir ar Tevi?

Šis ir vēl viens svarīgs aspekts, kuru nedrīkst aizmirst, dodoties ceļojumā ārpus mūsu valsts robežām. Pirmkārt, noteikti pārliecinies, vai visiem dokumentiem, kurus ņemsi līdzi, nav beidzies derīguma termiņš. 

Otrkārt, pievērs uzmanību, vai valstīs, uz kurām dodies spēkā būs standarta OCTA polise, vai arī Tev būs nepieciešams iegādāties Zaļo karti, kas darbojas visās Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīs, un tās princips ir tāds pats kā OCTA apdrošināšanai. Padomā arī par to, vai Tev ir vajadzīga KASKO polise un cita veida apdrošināšana. Noteikti izgatavo arī Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK). Plašāk par to vari lasīt šeit.

Braukšana visās valstīs nav bez maksas

Rēķinies ar to, ka ir valstis, kurās par ceļu un tiltu lietošanu vai iebraukšanu ir jāmaksā konkrēta nodeva. Plānojot maršrutu, izpēti to, pa kādiem ceļiem pārvietosies un laicīgi noskaidro, ar kādiem maksājumiem Tev būs jāsastopas. Nepieciešamības gadījumā vari maršrutu pielāgot, lai izvairītos no lieliem izdevumiem.

Nokļūšana galamērķī – kādu navigāciju izvēlēties?

Mūsdienās ceļošana ar mašīnu uz nezināmām vietām ir kļuvusi vienkāršāka nekā jebkad – papīra kartes teju neviens vairs neizmanto, jo ir pieejamas aplikācijas un navigācijas ierīces, kas pasaka priekšā, kur un kā braukt, lai nokļūtu vēlamajā galamērķī. Tomēr, ņemot vērā, ka daudziem no šiem rīkiem vajadzīgs internets, lai sekotu līdzi atrašanās vietai, izvērtē, kurš no variantiem derēs Tev. Populāra izvēle ir klasiskās aplikācijas Google Maps vai Waze, kā arī navigācijas ierīces. Tāpat ir modernie auto modeļi, kuros navigācijas sistēma jau ir iebūvēta, tāpēc tā nav jāiegādājas papildus.

Gatavojoties braucienam, pārliecinies, ka Tev un līdzbraucējiem ir atbilstošs apģērbs un apavi, kā arī automašīnā noteikti jābūt pirmās palīdzības aptieciņai, ugunsdzēšamajam aparātam, atstarojošajai vestei un rezerves ritenim. Ieteicams arī pārbaudīt riepas un kopējo automašīnas tehnisko stāvokli, lai pārliecinātos, ka tā gatava tālam ceļojumam.