Automašīnas iegāde
Lietota vai jauna auto iegāde – plusi un mīnusi

Lietota vai jauna auto iegāde – plusi un mīnusi

Tiem, kuri pieraduši ikdienā pārvietoties ar savu personīgo auto, agri vai vēlu nākas lemt par cita auto iegādi – vecais savu laiku ir nokalpojis, vai arī ir nepieciešams kāds lielāks un jaudīgāks (vai gluži pretēji – mazāks) auto modelis.

Televīzijas reklāmās nemitīgi izskan aicinājumi iegādāties jaunu automašīnu. Protams, tīrs un spožs auto tieši no rūpnīcas šķiet vilinoša opcija, tomēr Tu noteikti arī esi dzirdējis viedokli, ka lietota automašīna ilgtermiņā ir daudz racionālāka izvēle. Izvēle starp jaunu un lietotu auto nav vienkārša.

 

Turpinājumā vairāk par abu šo variantu plusiem un mīnusiem, lai piemērotāko automašīnu izvēlēties būtu vienkāršāk. 

 

Jauna automašīna 

 

jauns auto

 

Pilnīgi jauna auto pievilcību nevar noliegt – sākot ar jauna auto smaržu un spīdīgo krāsu, beidzot ar visiem sajūsmas izsaucieniem, kad savu auto pirmo reizi parādi draugiem un radiem. 

Mūsu patērētāju kultūrā jauns auto nenoliedzami ir statusa simbols, kas ļauj visiem zināt, ka esi sasniedzis augstu dzīves līmeni. Turklāt pievilcīgais izskats nav jaunas automašīnas vienīgā pozitīvā īpašība. 

 

Priekšrocības 

Lielai daļai jauno automašīnu ir labi uzticamības rādītāji – ja arī kaut kas noiet greizi, visticamāk, uz to attiecas garantija. Pērkot jaunu auto, bieži vien tiek nodrošināta arī palīdzība uz ceļa – tas dod mieru un var palīdzēt ietaupīt izmaksas. Jaunākie auto piedāvā arī augstākos  degvielas efektivitātes standartus un jaunākās drošības funkcijas

 

Trūkumi 

Jauna automašīna ir dārgs prieks – tā ne tikai maksā daudz vairāk, nekā lietots auto, bet arī ātrāk zaudē savu vērtību. Jau izbraucot no auto salona, automašīnas tirgus vērtība krietni samazinās. 

Jāņem arī vērā apdrošināšanas izmaksas – jaunākajiem auto octa polise mēdz izmaksāt vairāk, jo rezerves daļas ir dārgākas. Tiesa, tas pats attiecas arī uz ļoti veciem auto modeļiem – arī to apdrošināšana parasti izmaksā dārgāk. 

Visbeidzot – jaunas automašīnas ilgi nepaliek jaunas. Agri vai vēlu tā iegūs pirmo skrāpējumu un tā īpašā smarža paliks vēsturē. 

 

Lietota automašīna 

 

Kaut arī lietotām automašīnām pietrūkst jauno spēkratu šarma, tomēr, runājot par finansiālo izdevīgumu, tās pārspēt ir grūti. Tieši finansiālie apsvērumi ir tie, kas daudziem autovadītājiem liek domāt par lietota auto iegādi.

 

Priekšrocības 

Tā ir iespēja iegādāties labu automašīnu par pieņemamu cenu. Bieži vien šādām automašīnām vēl pieejams garantijas serviss, kas arī sniedz zināmu drošības sajūtu. Jāņem vērā arī uzturēšanas izmaksas – ja vien auto nav ļoti sens, tā rezerves daļas, visticamāk, būs vienkārši pieejamas un arī neizmaksās pārāk dārgi.

 

Trūkumi 

Neskatoties uz dažādām garantijām, pērkot lietotu auto tomēr jārēķinās ar zināmu risku – nekad nevar droši zināt, kā pret automašīnu izturējies tās iepriekšējais īpašnieks. Pat ja automašīna ir teicamā stāvoklī, pirmā apkope būs jāveic ātrāk, nekā tā būtu nepieciešama pilnīgi jaunam auto. 

Piemērotas automašīnas izvēle var kļūt par īstu izaicinājumu, jo atrast labu auto, kas atbilst visām prasībām, var būt sarežģīti. 

 

Jaunu vai tomēr lietotu? 

 

Gala lēmums atkarīgs no vairākiem faktoriem. Pirmkārt, jāizvērtē savas finansiālās iespējas – ne tikai automašīnas iegādes brīdī, bet arī ilgtermiņā. Otrkārt, jābūt pārliecībai, ka automašīna atbildīs dzīvesveidam un prasībām. 

 

Automašīnas iegāde ir ļoti svarīgs lēmums. Tas tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem finansiālajiem ieguldījumiem, tādēļ izvērtē savas iespējas un vajadzības, veic izpēti un pēc tam – izbaudi braucienu!