Droša braukšana
Nopietns apdraudējums ceļu satiksmes drošībai – Akvaplanēšana

Nopietns apdraudējums ceļu satiksmes drošībai – Akvaplanēšana

Piedaloties ceļu satiksmē, šoferiem jābūt gataviem dažādām situācijām, kā arī jārēķinās ar riskiem, kas raksturīgi katrai sezonai. Piemēram, rudenī biežo lietusgāžu dēļ pastiprinās akvaplanēšanas risks, kas uztrauc daudzus autovadītājus. Vai Tu zini pietiekami daudz par šo bīstamo parādību? Turpini lasīt, lai uzzinātu vairāk! 

Akvaplanēšana jeb slīdēšana pa ceļa virsmu, it kā tā būtu klāta ar ledu, sastopama gadījumos, kad brauktuvi klāj liels ūdens daudzums, kā tas nereti ir rudens un pavasara sezonās, kad biežāk piedzīvojam lietavas. Par to, cik svarīgi ir sekot līdzi riepu stāvoklim, ar kurām braucam, šoferiem tiek atgādināts daudz un bieži vairākos kontekstos, taču visa pamatā vienmēr ir drošība. Ne visi zina to, ka atbilstošs riepu spiediens un protektora dziļums ir vieni no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē aizsardzību pret akvaplanēšanas risku.

Tava transportlīdzekļa riepas un akvaplanēšana

Katra automašīna var piedzīvot akvaplanēšanu pie atšķirīgiem ātrumiem un apstākļiem, jo ir dažādi aspekti, kas šo procesu var paātrināt vai, tieši pretēji, palēnināt, pasargājot gan pašu šoferi, gan arī citus satiksmes dalībniekus. Šeit vērā būtu jāņem sekojoši faktori: transportlīdzekļa ātrums un masa, riepu stāvoklis, protektora dziļums, kā arī apstākļi uz brauktuves, piemēram, ūdens daudzums, bedres un tamlīdzīgi. 

Īpaša nozīme ir tieši gaisa spiedienam riepās un protektora dziļumam. Ne velti auto īpašniekiem tiek atgādināts pievērst uzmanību tam, lai vasaras riepām protektori būtu vismaz 1,6 mm dziļumā savukārt ziemā – 4 mm. Riepu spiediens ietekmē dažādus aspektus, tai skaitā, braukšanas komfortu, troksni, kontroli pār spēkratu, kā arī riepas spēju izspiest ūdeni, kas atrodas zem riepas. Ja riepu spiediens nav pietiekams, un tas tiek kombinēts ar lielu braukšanas ātrumu, platām un nodilušām ripām, kā arī nelielu auto masu, šī ir “recepte” negatīvām sekām – akvaplanēšanai.

Iegādājoties auto riepas, vēlams pievērst uzmanību to protektoru zīmējumam, jo arī tam ir nozīme aizsardzībā pret akvaplanēšanu. Lai izvairītos no nonākšanas šādos apstākļos, izvēlies riepas ar virziena protektora dizainu, kurā būs redzamas V-formas rievas. Šāds dizains palīdz efektīvāk aizvadīt ūdeni prom no zonas staro riepu un ceļa virsmu, tādējādi palielinot pretestību pret akvaplanēšanu. Tāpēc, ja vēlies justies drošāk uz slapja ceļa, iegādājies riepas, kurām ir asimetrisks vai simetrisks protektora dizains un garenvirziena līnijas. Šādas riepas ne tikai palīdzēs saglabāt kontroli pār mašīnu uz slapja ceļa, bet arī neradīs tik lielu troksni braukšanas laikā.

Rūpes par transportlīdzekli un Tava drošība

Mūsu drošība uz ceļa ir atkarīga no dažādiem apstākļiem, ne tikai izvēlētajām riepām. Vajadzētu atcerēties arī, ka regulāri jāseko līdzi to stāvoklim, pievēršot uzmanību protektora dziļumam un gaisa spiedienam, lai tas būtu atbilstošs transportlīdzekļa ražotāja norādījumiem. Tādā veidā Tu ne tikai parūpēsies par to, lai mašīnu būtu vieglāk kontrolēt, bet arī samazināsi degvielas patēriņu.

Nedrīkst aizmirst arī par automašīnas kopējā tehniskā stāvokļa pārbaudīšanu. Mašīnu regulāri vajadzētu vest uz apkopi un apskati pie zinoša un uzticama speciālista. Arī Tev pašam ir jāpiedomā pie tā, kā ikdienā izmanto auto, kāds ir Tavs braukšanas stils un paradumi, jo arī tie var ietekmēt drošību uz ceļa. Visbeidzot, neaizmirsti par apdrošināšanu. OCTA polise ir obligāta, piedaloties satiksmē, savukārt KASKO vari iegādāties pēc izvēles. Atceries, ka vieglāk OCTA cenas salīdzināt vari pie mums, Octas.lv!