Automašīnas iegāde
Par ko jāpārliecinās, lai iegādātos auto droši

Par ko jāpārliecinās, lai iegādātos auto droši

Daudzi autovadītāji izvēlas iegādāties lietotu auto – pārsvarā ekonomisku apsvērumu dēļ. Taču, kā zināms, tas arī saistās ar zināmu risku, jo var gadīties, ka automašīnai ir vairāk defektu nekā sākotnēji šķita. 

Ja plāno pirkt automašīnu, atsaucoties uz sludinājumu internetā, ir jābūt ļoti uzmanīgam, lai novērstu iespējamās krāpniecības risku. Turpinājumā daži padomi, ko ņemt vērā, lai iegādātos auto droši.

 

Iepazīsties ar pārdevēju klātienē

 

auto pirkums

 

Ja esi noskatījis sev piemērotu auto, sarunā tikšanos ar pārdevēju klātienē un uz tikšanos ņem līdzi vēl kādu cilvēku. Tas palīdzēs labāk novērtēt gan automašīnu, gan situāciju kopumā. Ja pamani kaut ko aizdomīgu, nekādos turpmākos darījumos neiesaisties. 

 

Vienmēr rūpīgi apskati automašīnu, ko plāno iegādāties. Vislabāk to dari nesteidzīgi un dienas gaismā, lai nepalaistu garām kādas nianses. Noteikti veic izmēģinājuma braucienu, lai pārliecinātos, ka automašīnai nav defekti. Ja iespējams, veic automašīnas pārbaudi kādā neatkarīgā autoservisā – tā gūsi lielāku skaidrību par to, ko grasies iegādāties. 

Atceries – ja auto pārdevējam nav, ko slēpt, viņš piekritīs gan izmēģinājuma braucienam, gan arī eksperta novērtējumam. 

 

Pievērs uzmanību sludinājumā publicētajām fotogrāfijām 

Plaša informācija par automašīnu un skaidras fotogrāfijas rada iespaidu, ka pārdevējs ir ieinteresēts transporta līdzekļa pārdošanā un viņam nav nekas slēpjams. 

 

Pievērs uzmanību sludinājuma tekstam 

Ja sludinājumā minēta skopa informācija vai arī komunikācijas stils ir slikts, esi piesardzīgs. Uzmanies arī tad, ja sludinājuma tekstā vai pēc tam privātajā sarakstē ir daudz gramatikas kļūdu – iespējams, teksts ir sagatavots automātiski un tas patiesībā ir kārtējais krāpniecības mēģinājums

 

Novērtē automašīnas cenu 

Ja kāds automašīnu pārdod par dramatiski zemu cenu, tam noteikti ir kāds iemesls. Un šis iemesls, visticamāk, nav labs. Daudzi pārdevēji savu ne tik labo auto cenšas pārdot par ļoti augstu cenu – cerot, ka pircējs nebūs tik zinošs par automašīnu tirgu un lietotu spēkratu cenām. Šo iemeslu dēļ ir gudri veikt izpēti un saprast, ar kādām izmaksām būtu jārēķinās pērkot Tev aktuālu auto modeli. 

 

Lai arī kaulēšanās dažkārt ir noderīga, tomēr nevajadzētu prasīt atlaidi par katru skrambiņu. Jārēķinās, ka lietota automašīna nekad neizskatīsies kā jauna. 

 

Pārliecinies, ka esi redzējis visus automašīnas dokumentus

Pirms slēdz darījumu par automašīnas iegādi, pārliecinies, ka esi redzējis visus automašīnas dokumentus. Ja pārdevējs nevar parādīt visu nepieciešamo, esi uzmanīgs – tā nav laba zīme. Pārliecinies arī, ka ir sastādīts rakstisks apliecinājums par darījumu un tajā minētā informācija ir patiesa.  

 

Tiklīdz automašīnai būs mainījies īpašnieks, vecā OCTA polise vairs nebūs spēkā. Der atcerēties, ka motorizēts transporta līdzeklis  bez derīgas OCTA polises ceļu satiksmē piedalīties nedrīkst.

 

Centies veikt apmaksu ar bankas pārskaitījumu 

Pirmkārt, jāņem vēra, ka veicot darījumu par summu, kas lielāka par 7200 eiro, apmaksa skaidrā naudā nav atļauta. Tātad – ja automašīna maksā vairāk par šo noteikto summu, bankas pārskaitījums ir obligāta prasība. 

 

Noslēgumā

Pērkot lietotu automašīnu internetā, jārēķinās ar iespējamiem krāpniecības mēģinājumiem. Tomēr, ja zini, kam pievērst uzmanību, no tiem veiksmīgi izvairīsies. Pirms dodies sava jaunā auto meklējumos, nedaudz sagatavojies – ievāc visu nepieciešamo informāciju, kas palīdzēs atšķirt šaubīgu darījumu no droša. 

 

Automašīna daudziem ir kļuvusi par dzīves nepieciešamību. Lai tā kalpotu ilgi un labi, ir svarīgi to izvēlēties rūpīgi.