Droša braukšana
Vai Tu pareizi lieto bērnu sēdeklīti? Daži padomi, kas Tev noderēs

Vai Tu pareizi lieto bērnu sēdeklīti? Daži padomi, kas Tev noderēs

Vasaras sezonu daudzas ģimenes izmanto, lai kopā ar savām atvasēm dotos tuvākos un tālākos braucienos ar automašīnu. Neatkarīgi no tā, vai ceļojums plānots tikai pie vecmāmiņas uz laukiem vai arī vēlies apmeklēt vairākas Eiropas valstis, prātā vienmēr jāpatur droša pašu mazāko pasažieru pārvadāšana. 

Lai arī lielākā daļa vecāku zina, kā to pareizi darīt, dažkārt laika trūkuma vai citu iemeslu dēļ gluži vienkārši piemirstas apsēdināt savu mazo ķiparu atbilstošā krēsliņā un pareizi piesprādzēt, jo dažreiz taču jāaizbrauc tikai līdz tuvējam veikalam. Taču atbildīgi un gudri vecāki zina, ka pareiza auto krēsliņa izvēle un izmantošana ir tikpat obligāta un svarīga kā OCTA apdrošināšanas iegāde mašīnai. Turpinājumā esam apkopojuši svarīgāko par pareizu bērnu sēdeklīša izvēli un izmantošanu. 

Drošība pirmajā vietā

Par spīti tam, ka gan internetā, gan citos medijos autovadītāji tiek brīdināti par to, kā atbilstoši pārvadāt savus mazos ķiparus, joprojām var novērot gadījumus, kad vecāki apsēdina mazus bērnus mašīnas aizmugurējā sēdeklī bez krēsliņa, turklāt viņi arī netiek piesprādzēti. Šī ir ļoti neapdomīga rīcība, kas var beigties ar nopietnām sekām, jo, ja kāda iemesla dēļ automašīnai vajadzēs strauji bremzēt vai arī notiks trieciens, bērns burtiski izlidos no aizmugures sēdekļa, kas var beigties pat ar letālu iznākumu. 

Tādēļ, ja vēlies, lai Tavs bērns, esot automašīnā, būtu drošībā, izvēlies viņa vecumam un svaram atbilstošu auto sēdeklīti. Kā vēsta dažādās valstīs veikti pētījumi, visdrošāk sēdeklīti ir novietot un piesprādzēt aizmugurē tieši pa vidu. Atceries, ka visi bērni, kuru augums ir mazāks par 150 cm, jāpārvadā viņu vecumam un svaram piemērotā sēdeklītī.

Bērnu pārvadāšanas veidi mašīnā, vadoties pēc vecuma

  • Krēsliņš novietots pretēji auto braukšanas virzienam – lai arī par šo tēmu daudz tiek diskutēts, un vecāki nereti nomaina krēsliņa novietojumu pārāk ātri, no drošības viedokļa šāda pozīcija ir piemērota mazuļu pārvadāšanai līdz pat brīdim, kad viņi sasnieguši divu gadu vecumu. Krēsliņš tiks lietots pareizi, ja bērna galva atradīsies aptuveni 3 cm zemāk nekā atzveltnes augšējā mala. Šāda pozīcija samazina traumu gūšanas risku negadījumos pat par 75%!
  • Krēsliņš piestiprināts auto braukšanas virzienā – šāds novietojums tiek izmantots, lai pārvadātu bērnus vecumā no 15 mēnešiem, un kuri sver no 9 līdz pat 36 kg. Lai mazos ķiparus šajā vecumā pārvadātu droši, pārliecinies, ka, sēžot krēsliņā, viņu ausu viduszona nav zemāk par krēsliņa aizmugures augšējo malu.
  • Pie auto aizmugurējā sēdekļa piestiprina paliktni – šāds variants būs piemērots 4 – 12 gadus vecu bērnu pārvadāšanai mašīnā. Fiksēšanai izmanto automašīnā esošās drošības jostas.
  • Sēdināšana auto sēdeklī – to drīkst darīt, ja bērns ir vismaz 150 cm garš. Fiksēšanai izmanto mašīnas drošības jostas. Lai Tava atvase būtu drošībā, raugies, lai viņa mugura būtu klāt pie sēdekļa aizmugures, ceļi tiktu salikti pāri sēdvietas malai. Augšējā drošības siksna sniedzas pāri plecam, bet apakšējā – uz iegurņa vai augšstilbiem. Priekšējā sēdeklī bērnu var sēdināt tad, ja viņš ir vismaz 14 gadus vecs un 140 cm garš.

Pirms uzstādi auto krēsliņu vai paliktni, rūpīgi izlasi lietotāja instrukciju, lai pārliecinātos, ka visu dari pareizi. Iegādājies krēsliņus uzticamos veikalos un izvēlies zināmus, kvalitatīvus zīmolus. Svarīgi, lai auto sēdeklītis būtu stabils – pārbaudot pozīciju pēc brauciena, tam nevajadzētu izkustēties vairāk par 3 cm.