Uncategorized
Darbs no mājām? 5 padomi kā strādāt no mājām efektīvi

Darbs no mājām? 5 padomi kā strādāt no mājām efektīvi

Laikā, kad darbs no mājām ir kļuvis par ikdienu krietni lielākai cilvēku grupai nekā parasti, svarīgi ievērot dažus vērtīgus padomus, lai darbs ritētu raiti un  efektīvi. Attālināts darbs var šķist kā īsts sapnis, taču tā nebūt nav. Arī darbam no mājām ir savi trūkumi. 

 

Taču, ja esi izvēlējies šādu opciju, seko šiem padomiem, lai dienas beigās neattaptos ar veselu kaudzi neizpildītu darbu.

 

Ierīko ofisa telpu

 

ofisa ierīkošana

 

Pirmais solis ceļā uz efektīvu darbu no mājām ir savas ofisa telpas iekārtošana.

 

Kāpēc tas ir svarīgi?

Lai nemazinātu  produktivitātes līmeni, ir jānošķir privātā dzīvē no profesionālās. Ja mājoklī ir salīdzinoši maz vietas un atsevišķu telpu darba vajadzībām atvēlēt nav iespējams – jāizveido ofisa stūrītis. Ofisa telpai vai stūrītim ir jābūt atbilstoši iekārtotam. Mērķis ir panākt darba videi līdzīgu atmosfēru, lai, ienākot telpā, Tavs prāts un ķermenis būtu gatavi pilnvērtīgi nodoties darbam. 

 

Kā iekārtot telpu?

Ofisa telpai vajadzētu būt pēc iespējas gaišākai. Ja esi nolēmis ierīkot ofisa stūrīti, parūpējies par to, lai tuvumā būtu logs. Dabiskais apgaismojums nāks par labu Tavām acīm. Ņem vērā, ka šajā vietā pavadīsi gana daudz laika, tāpēc jāparūpējas arī par ērtu krēslu. Tavs mugurkauls noteikti būs Tev pateicīgs, ja izvēlēsies atbilstošu un ergnomisku krēslu savai darba dienai.  

 

Sagatavo prātu darbam

Kad ofisa telpa vai stūrītis ir iekārtots, jāsagatavo pašam sevi. Parasti pirms iešanas uz darbu mēs kārtīgi tam sagatavojamies, proti, ieejam dušā, saģērbjamies,  sakopjamies un paēdam brokastis. Tavs prāts ir pieradis pie šī procesa. Ja vienkārši izvelsies no gultas un sēdīsies pie ofisa galda pidžammā, Tavs prāts gluži vienkārši paliks ‘’mājas režīmā’’, un Tu nespēsi produktīvi strādāt.

 

Arī strādājot no mājām, procesam ir jāpieiet nopietni. Sagatavo gan sevi, gan prātu pirms ķeršanās pie darbu izpildes. Lai palīdzētu sev ieiet ierastajā darba režīmā, vari izveidot darāmo darbu sarakstu. Atstāj to savā priekšā, lai maksimāli koncentrētos uz darba izpildi.

 

Izveido grafiku

 

grafika sastādīšana

 

Lai visus darbus paveiktu laicīgi, ar sarakstu vien nepietiks. Ieteicams izveidot arī grafiku. Šeit iespējams izpausties dažādi. Vari darbus sadalīt divās kategorijās – augstākas un zemākas prioritātes uzdevumos. Sāc ar augstākās prioritātes darbiem un atliec pārējos uz darba dienas beigām. 

 

Katram veicamajam uzdevumam pievieno vēlamo izpildes laiku. Tas palīdzēs veiksmīgāk sadalīt darba slodzi. Nosaki savas darba dienas sākuma un beigu laiku, kā arī jau iepriekš izplāno pārtraukumus.

 

Dodies pārtraukumos

Pārtraukmiem ir jābūt regulāriem. Mēģini tos iedalīt līdzīgi jau pierastajam darba ritmam. Vismaz reizi stundā piecelies no krēsla un izstaipies. Noteikti izstaipi rokas, muguru un kaklu. Ieturi kafijas pauzi, lai mazliet relaksētu prātu un atgrieztos pie darbiem ar pilnu sparu.

Neaizmirsti arī par pusdienu pauzes ieturēšanu. Strādājot bez kolēģu klātbūtnes, par nepieciešamajām pauzēm ir itin viegli aizmirst, tāpēc izdari sev pakalpojumu – uzliec atgādinājumus savā mobilajā ierīcē. 

 

Izvairies no vilinājumiem

Lai maksimāli fokusētos darbam, jācenšas izvairīties no vilinājumiem, kas ir visapkārt. Televizors, mobilais telefons, ledusskapis, dīvāns – tie visi ir vilinājumi, kas var būtiski ietekmēt Tavu produktivitāti. Svarīgi, lai viss darbam nepieciešamais atrodas Tev blakus. Pildspalvas meklējumi pa visu mājokli var izvērsties papildu našķošanās pauzē vai zvilnēšanā uz dīvāna. 

 

Ofisa stūrīti vajadzētu atdalīt no pārējās telpas. Tādējādi visi vilinājumi tiks izslēgti no Tava redzes lauka. Atdalīšanai lieti noderēs aizkari vai aizslietņi. 

 

Ja mājās ir bērni

 

bērni mājās

 

Ne aizkari, ne aizslietņi nepasargās no lielākajiem uzmanības novēršanas speciālistiem – bērniem. Bērnu vajadzības, protams, ierindosies pirmajā vietā it īpaši, ja bērns ir  pavisam mazs. Lielākiem ķipariem jāmēģina paskaidrot, ka darba vietā mammu vai tēti vajadzētu traucēt pēc iespējas mazāk.

Paskaidro bērnam, ka uzvedoties klusāk un ievērojot mammas vai tēta norādījumus, bērns Tev ievērojami palīdz darba procesā. Liec mazajam justies novērtētam un dari zināmu, ka tiklīdz darbi būs veikti, varēsiet pavadīt brīnišķīgu laiku kopā.

 

Izaicinājumu pārvarēšana

Attālināta strādāšana var būt visai izaicinoša. Sakārtojot savu darba vidi, ievērojot regulāras pauzes un ņemot vērā  citus padomus, šis process kļūs daudz vieglāks. 

Lai produktīvas darba dienas!