Drošība uz ceļa
5 ieteikumi skolēnu drošībai rudens brīvdienu laikā

5 ieteikumi skolēnu drošībai rudens brīvdienu laikā

Tuvojoties rudenim, liela daļa skolēnu ar nepacietību gaida 1. septembri, lai atkal satiktu draugus un klasesbiedrus. Savukārt, sākoties skolai, bērni ātri vien sāk gaidīt rudens brīvlaiku. Šogad rudens brīvlaiks norisināsies no 21. līdz 25. oktobrim. Vecākiem, radiniekiem un skolotājiem pirms brīvlaika sākšanās vajadzētu atgādināt bērniem piecas svarīgas lietas, kas attiecas uz viņu drošību. 

  • Ja bērns apmaldījies:

Šādās situācijās mazais ķipars var apmulst un nezināt, kā rīkoties. Ņemot vērā to, ka vairums bērnu un jauniešu izmanto viedtālruņus, viņu navigācijas aplikācijā, piemēram, Google Maps, vajadzētu saglabāt mājas adresi, lai vajadzības gadījumā to varētu ātri atrast. 

Tāpat bērnam jāpastāsta, ka palīdzību vispirms ieteicams meklēt pie policista (nevis biedēt, izmantojot policistu kā slikto tēlu!), apsarga vai pārdevēja, nevis garāmgājēja.

  • Atrodoties publiskās vietās:

Atgādini bērnam, ka savas mantas, piemēram, telefons, planšete, maks un citas vērtīgas lietas nevajadzētu ņemt ārā no somas vai kabatām un atklāti izrādīt, ja atvase atrodas uz ielas vai citā publiskā vietā. Naudiņu, telefonu un citas vērtslietas prātīgāk uzglabāt slēptā iekškabatā.

  • Lietojot sociālos medijus:

2017. gadā Kultūras ministrija veica pētījumu, kurā tika noskaidrots, ka 66% bērnu un jauniešu vecumā no 9 līdz 16 gadiem katru dienu apmeklē sociālos medijus (Facebook, Instagram un citus). Ļoti iespējams, ka līdz šim brīdim procentuālais apjoms ir palielinājies. Diemžēl sociālo tīklu portālu izmantošana saistās ar virkni dažādiem drošības riskiem, tādēļ par to ar savām atvasēm noteikti vajadzētu aprunāties. Šeit jāpiemin kritiska attieksme pret saturu, ko patērējam un ar ko dalāmies, kādu informāciju drīkst/nedrīkst publicēt savā un citu lietotāju profilā. Arī tāda šķietami nevainīga lieta kā ģimenes brīvdienu brauciena foto ievietošana var būt bīstama, ja šis foto nokļūst ļaundaru rokās, kas plāno aplaupīt mājokļus tiem cilvēkiem, kas brīvdienās devušies prom no sava īpašuma. Tāpat, protams, jāatgādina par seksuāla rakstura satura sūtīšanu un izplatīšanu, piemēram, to, kādas sekas var būt tā saucamajam “sekstingam”. 

  • Komunicējot ar svešiniekiem:

Dodoties ārpus mājas vai atrodoties tiešsaistē, bērniem un jauniešiem var gadīties sastapt svešiniekus, kas ar viņiem uzsāk komunikāciju. Svarīgi atgādināt skolēniem, ka ar svešām personām nedrīkst ielaisties garās sarunās, kā arī, protams, nedrīkst dot viņiem savas mantas vai doties līdzi, ja tie aicina. Šāda piesardzība ir nepieciešama vienmēr, jo pat tad, ja ļaundaris nav ieinteresēts kaut ko nodarīt bērnam, viņš var mēģināt izvilināt informāciju par vecākiem, dzīvesvietu, darbavietu, ienākumiem, iegādātajām precēm vai ceļojumiem. Stāstot savām atvasēm par to, ko drīkst vai nedrīkst teikt svešiniekiem, paskaidro, kādēļ tā jārīkojas un kādas var būt sekas, izpaužot personīgu informāciju par sevi vai ģimeni.

  • Esot uz ceļa:

Pienākot rudenim, laika apstākļi kļūst mainīgāki, kā arī no rītiem un vakaros sāk satumst, tādēļ noteikti nedrīkst aizmirst aprunāties ar bērniem par drošību uz ceļa. Šeit svarīgi ir ne tikai ceļu satiksmes noteikumi, bet arī atstarotāju lietošana. Ja bērns pārvietojas ar velosipēdu vai skūteri, viņam jāizmanto ķivere. Ja nepieciešams doties mājās vēlāk vakarā (piemēram, no pulciņa vai treniņa, pie draugiem un citur), izstāsti, kurus maršrutus bērnam labāk izvēlēties, kā arī, no kuriem izvairīties. Atgādini par uzmanīšanos no automašīnām, šķērsojot brauktuvi. Savukārt Tev, kā šoferim, arī šajā laikā vajadzētu pārliecināties, ka automašīna ir tehniskā kārtībā, kā arī iegādāta OCTA apdrošināšana