Uncategorized
5 noderīgi ieteikumi bērnu drošībai vasarā

5 noderīgi ieteikumi bērnu drošībai vasarā

Laiks pamazām paliek arvien siltāks, kas iezīmē vasaras gaidīšanas sākumu. Un, protams, par vasaras iestāšanos priecājas visi, lai gan ar lielu prieku vasaras sākumu gaida paši mazākie – nekāda skola, nekādi mājas darbi, tikai patīkamas brīvdienas. 

Tomēr lai brīvdienas būtu patīkamas, un neatkarīgi no tā, vai bērns vasaru pavada laukos vai pilsētā, jāparūpējas arī par bērnu drošību, lai vasaras plaukumā viņus nepiemeklētu kādas nepatīkamas traumas, kas var izbojāt jauko vasaras atpūtu. 

 

Tāpēc šoreiz piedāvājam 5 noderīgus ieteikumus bērnu drošībai vasarā.

 

 

1. Par vispārīgiem drošības noteikumiem

 

pieaugušo uzraudzība

 

Pieaugušais vienmēr blakus

Par bērnu drošību, pirmkārt, ir atbildīgi viņu vecāki, tāpēc vecākiem noteikti bērniem jāizstāsta svarīgākie drošības noteikumi, kas stingri jāievēro, lai pasargātu sevi no lielākām vai mazākām traumām. 

Būtu pareizāk, ja bērnus vienmēr uzraudzītu kāds pieaugušais, turklāt, līdz 7 gadu vecumam bērnu vienu nemaz nevar atstāt, to pat nosaka likums, turklāt bērni viemēr jāuzrauga gan pie ūdenstilpnēm, gan ugunskuru tuvumā. 

Tomēr lielākiem bērniem ne vienmēr iespējams būt klāt, tāpēc ir svarīgi, lai bērni zinātu, ko drīkst un ko nedrīks darīt, ne tikai konkrētās aktivitātes ietvaros, piemēram, dodoties peldēties, bet vispārīgi. Tāpat vecākiem jāizstāsta bērnam, kā rīkoties, ja noticis kāds negadījums, un kam zvanīt, ja nepieciešama palīdzība.

 

Jābūt īpaši uzmanīgiem karstumā un spēcīgā saulē

Vēl viena svarīga lieta par ko parūpēties, īpaši vasarā, kad ārā reizēm ir ļoti karsti, lai bērnam būtu uzvilkts gaišas krāsas apģērbs, galvā cepurīte, kas pasargātu no saules, un līdzi būtu ūdens pudele, slāpju atveldzēšanai.

Tāpat viena no svarīgākajām lietām, kas jāievēro vecākiem – nekādos apstākļos bērnu nedrīkst atstāt vienu automašīnas salonā, pat uz  5 minūtēm. Starp citu, šis ieteikums attiecas arī uz dzīvniekiem. Salons uzkarst ļoti ātri, un, diemžēl, sekas šādam solim var būt letālas.

 

2. Par drošību uz ūdens

Agrāk bērniem mācīja, ka nedrīkst peldēties uzreiz pēc ēšanas, ka jāpagaida pāris stundas. Šo ieteikumu daudzi ievēro arī šodien. Tomēr bērnu drošībai jāievēro vēl pāris lietas. 

Pirmkārt, pieaugušajiem būtu jāuzrauga bērnu peldes, otrkārt, jāpastāsta, ka ūdenī nevar iet sakarsis, tas var izraisīt krampjus, un, treškārt, būtu jāievēro princips, jo mazāks bērns, jo seklākā ūdenī labāk peldēties. 

Labs ieteikums bērniem ir iet ūdenī tik dziļi, kamēr bez piepūles var aizsniegt ūdenstilpnes dibenu. Un atkarībā no bērna peldētprasmes, jānodrošina viņš ar nepieciešamajiem palīglīdzekļiem, piemēram, ar peldrinķi. 

 

 

3. Par drošību rotaļu un sporta aktivitāšu laikā

 

sporta aktivitātes

 

Atkarībā no paredzamās rotaļu vai sporta aktivitātes, bērns jānodrošina gan ar dzeramo ūdeni, gan aizsarglīdzekļiem, piemēram, ja bērns dodas izbraucienā ar velosipēdu, galvā jābūt ķiverei, ja ar skrituļslidām, papildus jāuzvelk roku un kāju aizsargi. 

Savukārt, ja bērns spēlējas rotaļlaukumā, jāraugās, lai tas būtu bērna vecumam piemērots. Jauki, ja šajās aktivitātēs bērns var piedalīties kopā ar vecākiem, kuri bērnam var rādīt piemēru, un pie reizes arī patuēt acīs savu lolojumu.

Vēl jāpastāsta bērniem, cik bīstami ir rotaļāties pie stāvām nogāzēm vai lielā augstumā, kā arī dzelzceļa, ielu un elektrības stabu tuvumā.

 

 

4. Par drošu lēkāšanu batutā

Lai arī batuts pieder pie rotaļu un sporta aktivitātēm, šis priekšmets būtu jāizceļ īpaši, jo, lai arī pirmajā brīdī tas liekas pilnīgi nekaitīgs, tas sevī var slēpt diezgan lielus traumatisma draudus. Tāpēc, lai bērnam lēkāšana pa batutu nebeigtos ar traumpunkta apmeklējumu, jāpatur prātā, ka batutam nepieciešams aizsargtīkls, kas mazos ķiparus pasargās no sāpīgiem kritieniem un lauztiem kauliem. 

Papildu drošībai vajadzētu nodrošināt, ka bērnu lēkāšanas brīdī kāds pieskata. Un vēl, ja bērni ir vairāki, uz batuta drošāk lēkāt pa vienam, nevis visiem kopā, tas pasargās no pārsistiem deguniem un uzdauzītiem zilumiem.

 

 

5. Par drošību mājās

 

drošība mājās

 

Arī savās mājās jānodrošina bērnam droša vide, kas viņu pasargās.

Piemēram, jāparūpējas, lai bērnam nebūtu iespējas tikt pie sērkociņiem vai sadzīves ķīmijas. Vēlams ar bērnu pārrunāt gan ugunsdrošības jautājumus, gan pastāstīt, cik indīgas ir ķimikālijas un citas vielas.