Droša braukšana
Kas Tev jāpastāsta bērnam, pirms atļaut braukt ar velosipēdu satiksmē?

Kas Tev jāpastāsta bērnam, pirms atļaut braukt ar velosipēdu satiksmē?

 

Vai atceries, kā iemācījies braukt ar velosipēdu? Cik sākumā bija bailīgi, bet, kad beidzot apguvi visas vajadzīgās braukšanas iemaņas, juties tik brīvi, kā putns gaisā? 

Un tagad Tev ir tā iespēja šo brīnišķīgo izjūtu buķeti nodot tālāk saviem bērniem. 

Tomēr ar iemācīšanu, kā braukt ar divriteni vien nepietiek. Ir dažas lietas, kas Tev jāpastāsta bērnam, pirms atļaut braukt ar velosipēdu pilsetvidē.

 

Izstāsti ceļu satiksmes noteikumus!

 

velosipēdistu noteikumi

 

Pirms atļaut bērnam doties izbraucienā ar divriteni pilsētvidē, pārliecinies, ka Tavs bērns zina visus ceļus satiksmes noteikumus – kur drīkst braukt, kur nedrīkst, kādas ceļa zīmes jāpazīst, kā jāšķērso gājēju pāreja.

 

Vecuma ierobežojumi

 Ceļu satiksmes noteikumi velosipēdistiem bērniem iemācīs ne tikai visu nepieciešamo informāciju drošai riteņbraukšanai, bet arī ļaus sagatavoties eksāmenam, lai iegūtu velosipēdista tiesības. Jau no 10 gadu vecuma bērns var iegūt velosipēdista vadītāja apliecību, kas ļaus patstāvīgi pārvietoties ar riteni pilsētvidē, un bez kuras viņš ar riteni nedrīkstēs braukt pat pa veloceliņu. 

Jebkurā vecumā bērni bez tiesībām drīkst braukt ar riteni dzīvojamo zonu rajonos, daudzdzīvokļu vai privātmājas pagalmos, kā arī vietās, kur nekursē automašīnas un citi mehāniskie transportlīdzekļi. No 7 gadu vecuma arī bērns drīkst patstāvīgi braukt ar divriteni pilsētvidē pa brauktuvi vai nomali, bet tikai un vienīgi pilngadīga cilvēka pavadībā. Un arī pieaugušajam līdzi jābūt derīgai vadītaja apliecībai.

 

Izstāsti, ka ķiverei vienmēr jābūt galvā!

 

Latvijas likumdošana nosaka, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam, braucot ar riteni, galvā vienmēr un obligāti jābūt velosipēda aizsargķiverei. Parūpējies arī par to, lai Tavs bērns zinātu, kā patstāvīgi aizsprādzēt un atsprādzēt ķiveri. Ķivere Tavu bērnu pasargās no dažādām nepatīkamām galvas traumām, puniem un sasitumiem, brīžos, ja būs gadījies nokrist no divriteņa vai nokļūt kādā satiksmes negadījumā. 

Un, lai arī pēc 12 gadu vecuma, ķivere vairs nav obligāta, tā tomēr ir ieteicama, lai pasargātu sevi arī turpmāk. Starp citu, ja izbraucienos ar velosipēdu dodies kopā ar bērniem, rādi priekšzīmi un arī uzliec galvā ķiveri. 

 

Izstāsti, ka drošībai vienmēr jābūt pirmajā vietā!

 

drošības pasākumi

 

Bērnam ir svarīgi apzināties, ka braukšana ar divriteni nav tikai sports vai izklaide, bet arī atbildība gan par sevi, gan citiem satiksmes dalībniekiem, īpaši, ja braukšana notiek pilsētvidē. 

 

Atstarotāju nozīmīgums

Viens no svarīgākajiem aspektiem ir tāds, ka riteņbraucējam jābūt labi pamanāmam citiem satiksmes dalībniekiem. Tāpēc izstāsti bērnam par atstarotāju nozīmi, kā arī, kādos gadījumos izmantot velosipēda zvaniņu. 

Aicini bērnu valkāt ne tikai ķiveri, bet arī atstarojošo vesti. Ārpus apdzīvotām vietām gaismu atstarojošā veste ir obligāta, tomēr bērniem tā nekaitēs arī izbraucienos pa pilsētu. 

 

Izstāsti, ka jāievēro atbilstošs ātrums!

 

Lai Tavam bērnam izbrauciens ar divriteni nebeigtos ar sasitumiem vai traumām, pastāsti, cik svarīgi ir pilsētā izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu, īsāk sakot, lai bērns nav pārgalvīgs. Īpaši tad, ja bērns ar riteni pārvietojas pa brauktuvi vai intensīvā satiksmē. 

Reizēm pie dažādām sīkām avārijām noved visparastākā bērna pārgalvība, kad vienkārši gribas pārbaudīt savas un arī divriteņa spējas uz ātrumu. 

Vienlīdz svarīgi ir pastāstīt bērnam –  ja ir izvēle braukt pa veloceliņu, ielu vai trotuāru, labāk izvēlēties pirmo variantu. Tā ir drošākā izvēle pilsētā, kur uz ielām notiek intensīva gājēju, riteņbraucēju un automašīnu satiksme.