Droša braukšana
Kā nolasāmi riepu apzīmējumi un kādu informācija tie sniedz?

Kā nolasāmi riepu apzīmējumi un kādu informācija tie sniedz?

Riepas ir svarīgs automašīnas elements, kas jāizvēlas rūpīgi un pārdomāti, jo no riepu veida un kvalitātes atkarīgs gan braukšanas komforts, gan drošība uz ceļa. 

Kad pienācis iegādāties jaunas riepas savai automašīnai, mulsumu var radīt daudzie riepu apzīmējumi. Kā tie nolasāmi un kādu informāciju par riepām tie sniedz? 

Par to vairāk raksta turpinājumā.

Riepu apzīmējumi – kas par tiem jāzina autovadītājiem?

Katrs cipars un burts, kas atrodams uz riepām, pastāsta ko vairāk par konkrētās riepas īpašībām. 

Lai zinātu, kam tieši pievērst uzmanību, izvēloties prasībām piemērotas riepas, vērts konsultēties ar speciālistu, kurš labi pārzina riepu apzīmējumus, tomēr kaut nelielu izpratni vērts gūt arī pašam auto īpašniekam.

Galvenie apzīmējumi – Riepas platums, augstums un diametrs

Galvenie riepu apzīmējumi ir platums, augstums un diametrs. Šajā gadījumā jāzina, ka riepas platums tiek mērīts milimetros – no viena riepas sāna līdz otram. Riepas augstums (augstuma koeficients) tiek norādīts procentos – tas norāda riepas platuma un augstuma attiecību. Savukārt diametrs norāda to, uz kāda izmēra diskiem derēs konkrētā riepa.

Tā, piemēram, apzīmējums 235/35, R20 norāda, ka riepa ir 235 mm plata, savukārt tās augstums ir 35 % no platuma (82,25 mm). Riepa ir paredzēta 20 collu diskam.

Šie ir svarīgākie riepu apzīmējumi, ar ko vairumā gadījumu arī pietiek, lai pārliecinātos, ka riepas būs atbilstošas. 

Tomēr uz riepas var atrast vēl arī citu svarīgu informāciju.

Riepas ātrums un slodze

Ja ar automašīnu plānots attīstīt lielu ātrumu vai pārvadāt lielas kravas, svarīgi lielumi ir arī ātruma indekss, kvarnesības indekss un Extra load apzīmējums. Ko tie nozīmē?

  • Ātruma indekss norāda uz maksimālo ātrumu, ar kādu riepa var darboties nepārkarstot. Protams, sacīkšu trasēs un uz autobāņa šis apzīmējums ir daudz svarīgāks kā ikdienas braucējiem. Tā, piemēram, burts Q norāda, ka ātruma koeficients ir 160 km/h, savukārt R – 170 km/h. Ja uz riepas redzams burts W, tas nozīmē, ka maksimālais ātrums, ko ir droši attīstīt, ir 270 km/h.
  • Kravnesības indekss norāda maksimālo svaru, ko iztur riepa ar optimālo gaisa spiedienu. Jo augstāks šis skaitlis, jo vairāk lielāku svaru riepa var izturēt. Piemēram, skaitlis 92 nozīmē, ka riepas kravnesības indekss ir 630 kg. Lai zinātu, cik ir maksimāli pieļaujamā automašīnas pilna masa, šis skaitlis jāreizina ar 4 (četras riepas).
  • Apzīmējums Extra Load savukārt nozīmē, ka riepa var izturēt lielāku svaru nekā standarta riepa tādā pašā izmērā.

Riepas uzbūve un izcelsme

Nākamais svarīgais faktors ir riepas uzbūve un izcelsme. Riepas tiek veidotas no kordu slāņiem. Atkarībā no slāņu novietojuma veida, izšķir radiālās struktūras riepas (R) un diagonālās struktūras riepas (B, D). Populārākās ir radiālās riepas.

Tāpat tiek norādīts arī, cik slāņu ir riepai, kā arī, no kā gatavots riepas karkass. Riepas izcelsmes valsts, savukārt, norādīta pilnā nosaukumā. Piemēram, uzraksts ”Made in China” nozīmē, ka riepa ir ražota Ķīnā.

Riepas protektora nodiluma indikators

Uzmanība jāpievērš arī riepas protektora nodiluma indikatoram, jo tas parāda riepas izturību pret nodilumu. Standarta rādītājs ir skaitlis 100. Ja uz riepas ir atzīmēts skaitlis 200, tas nozīmē, ka riepa nodils divas reizes lēnāk nekā riepa ar atzīmi 100. Te gan jāatceras, ka šis vērtējums attiecināms tikai uz viena ražotāja riepu līniju, šādā veidā savstarpēji salīdzināt dažādu zīmolu riepas nevar.

Ja riepas protektors ir nodilis līdz noteiktajam apzīmējumam, jāveic riepu maiņa. 

riepu apzimejumi

Saķere un temperatūra

Uz riepas atrodami arī tādi apzīmējumi kā saķeres rādītājs un temperatūras rādītājs.

Saķeres rādītājs norāda, kāda ir riepas spēja apstāties uz taisna un slapja ceļa seguma. Tas tiek apzīmēts ar burtiem, kur AA ir teicami, A – ļoti labi, B – labi, C – vidēji. Svarīgi – labas un drošas riepas atbilst vismaz C novērtējumam.

Temperatūras rādītājs, savukārt, norāda uz riepas noturību pret siltuma rašanos. Arī šo parametru apzīmē ar burtiem – A, B un C.

Burtu kombinācija DOT uz riepas apliecina, ka tā atbilst visiem standartiem, ko izdevis ASV drošības departaments. (ASV department of transportation)

Ražotāja kodi

Uz riepas atrodama arī informācija par to, kad tā izgatavota. Tas tiek attēlots ar četriem cipariem, kur pirmie divi norāda uz gada nedēļu, savukārt beidzamie divi – uz gadu. Tā, piemēram, 2521 nozīmē, ka riepa ražota 2021. gada 25. nedēļā. Apzīmējumi, kas norādīti pirms izgatavošanas datuma, attiecas uz partijas numuru un rūpnīcu, kur tā ražota.

Sezonas

Svarīgi pievērst uzmanību arī tam, kādai sezonai un laikapstākļiem riepa paredzēta.

  • Riepu apzīmējumi M+S vai M&S un trīs kalnu virsotnes ar sniegpārslu norāda, ka riepa paredzēta braukšanai par dubļiem un sniegu. Tās ir piemērotas tipiskiem ziemas apstākļiem
  • Vissezonas riepas var atpazīt pēc burtiem AW (any weather) vai AS (all seasons)
  • Burtu vietā apzīmējumos var tikt izmantotas arī ikonas. Piemēram, saule nozīmē, ka tās ir vasaras riepas, savukārt sniegpārsliņa – ka tās ir ziemas riepas.

Labas, prasībām atbilstošas riepas ir ļoti svarīgs aspekts, tādēļ tās jāizvēlas rūpīgi. Neatkarīgi no tā – pērciet jaunas vai mazlietotas riepas, pievērsiet uzmanību apzīmējumiem uz tām, lai būtu pārliecināts, ka iegādājieties drošas, prasībām un braukšanas apstākļiem atbilstošas.

Domājot par drošību uz ceļa, neaizmirstiet arī, ka vajadzīga OCTA polise. To izvēlēties palīdzēs mūsu OCTA kalkulators.