Auto uzturēšana
Riepu spiediena pārbaude – Tavai drošībai

Riepu spiediena pārbaude – Tavai drošībai

Automašīnas tehniskais stāvoklis nav atkarīgs tikai to ritošās daļas, bet arī no riepu stāvokļa, tai skaitā spiediena tajās. Rūpes par savu automašīnu ir ikkatra šofera pienākums, jo tas ir viens no veidiem kā parūpēties par savu drošību esot ceļā. 

 

Kā pārbaudīt automašīnas riepu spiedienu un kāpēc tas būtu jādara – lasi raksta turpinājumā. 

 

Kāpēc ir jāpārbauda riepu spiediens?

Riepu spiediena pārbaude ir ļoti svarīga, turklāt to iesaka darīt vismaz vienu reizi mēnesī. Ja riepām ir pārāk mazs vai gluži pretēji – pārāk liels spiediens, tad tas var izraisīt nevēlami ātru riepu nodilumu. Ja riepas kļūst nodilušas, tad tās veicina gan iespējamu riepu pārkaršanu, gan degvielas patēriņa pieaugumu, gan riepu plīsumus. 

Sliktākos vai apledojušos laikapstākļos nodilušas riepas ir vēl vairāk bīstamas, jo nespēs savaldīt automašīnu uz slidena seguma. 

Pareizs ražotāja rekomendētais riepu spiediens nodrošina gan maksimālu ekspluatācijas jeb lietošanas laiku, gan mazāku bremzēšanas ceļu, kā arī labāku un drošāku stabilitāti pagriezienos. 

Spiediens riepās var pazust vairāku iemeslu dēļ, piemēram, ja ir ventiļa defekts, kāds bojājums (plaisa, nagla utml.), gaisa temperatūru maiņa un pat nepareiza riepu montāža. 

 

Drošība uz ceļa ir pirmajā vietā, tāpēc nenoslinko un regulāri pārbaudi spiedienu riepās! Tikpat svarīgi ir pāliecināties, ka Tev ir derīga OCTA polise, kas ļauj būt pilntiesīgam satiksmes dalībniekam.

 

riepas

 

Kur var pārbaudīt riepu spiedienu?

Riepu spiedienu šoferis var pārbaudīt jebkurā degvielas uzpildes stacijā – galvenais ir zināt un apskatīties, cik šim spiedienam būtu jābūt. Arī auto servisos un auto preču veikalos jebkurš var veikt pārbaudi. 

 

Kā pārbaudīt riepu spiedienu?

Riepu spiedienu nevajadzētu pārbaudīt riepām ar kurām esi nobraucis visu dienu jeb vienkāršāk sakot – riepas nedrīst būt uzkarsušas. Lai iegūtu precīzu rādījumu – riepām ir jābūt aukstām. Tikpat svarīgi ir zināt, ka no siltām riepām nedrīkst laist ārā gaisu. 

 

Cik liels ir vēlamais spiediens riepām?

Ja nezini sava auto vēlamo riepu spiedienu, tad vislabāk ir pameklēt to degvielas bākas vāciņa iekšpusē, auto priekšējo durvju ailē, internetā vai auto apkopes grāmatiņā. Uz savu galvu nebūtu vēlams pildīt riepu spiedienu, nezinot kāds ir ražotāja rekomendētais. 

Ja riepu spiediens ir atbilstošs, tad riepas protektora nodilums ir vienmērīgs abās riepas pusēs, bet, ja riepām nodilums veidojas ārmalās, tad riepu spiediens pavisam noteikti ir zems. Ja pastiprināts nodilums veidojas riepas vidusdaļā, tad spiediens ir parāk augsts. 

 

Cik bieži ir jāpārbauda riepu spiediens?

Lai justos droši, vēlams spiedienu pārbaudīt vienu reizi mēnesī. Tomēr pārbaudi var veikt arī profilaktiski, ja plāno veikt garākus pārbraucienus. Tāpat arī, ja braucot automašīnā izjūti, ka riepas nepiekļaujas segumam, ir pārāk garš bremzēšanas ceļš,  tad nekavējoties ir jābrauc uz degvielas uzpildes staciju – pārbaude un spiediena noregulēšana var ne tikai pasargāt riepas no nodiluma, bet arī neļaut tām no šīs ietekmes pārsprāgt, ja ir vēl kāds blakus ietekmējošs faktors.

 

spiediens riepās

 

Kā pareizi ir jāpārbauda gaisa spiediens riepās – soli pa solim

Spiediena mērītājs ir manometrs un vislabāk spiedienu izmērīt vēl pirms ir uzsākta braukšana, jeb, kad riepas vēl ir aukstas. 

  1. Vispirms noskaidro, kāds spiediens ir ražotāja rekomendētais Tavas automašīnas riepām.
  2. Pēc tam dodies uz kādu no degvielas uzpildes stacijām (spiedienu var pārbaudīt arī auto servisos, ja veic auto apkopi vai remontu).
  3. Lai veiktu mērījumu, vispirms ir jānoskrūvē riepas ventiļa vāciņu. 
  4. Pēc tam manometra uzgalis ir jāsaspiež līdz dzirdi šņākoņu un manometra rādītāji sāk kustību. 
  5. Pēc manometra rādītāja izdari secinājumus un pieņem lēmumu – vai bar un psi rādītāji atbilst ražotāja rekomdētajam, līdz ar to, vai nu viss ir kārtībā, vai jāveic riepu piepumpēšana, ko var izdarīt turpat degvielas uzpildes stacijā vai autoservisā. 
  6. Ja riepās spiediens ir pārāk augsts, tad tas ir jāsamazina, izlaižot nedaudz gaisu. 
  7. Spiediens ir jāpārbauda visās riepās. 
  8. Pēc riepu spiediena pārbaudes, uzskrūvē atpakaļ ventiļa vāciņus riepām. 

 

Drošība braucot ar automašīnu ir būtiska visos rādītājos un parametros, tāpēc saudzē savu mašīnu un izvairies no nevajadzīgiem izdevumiem.

Regulāra profilaktiskā apkope ir labas automašīnas veiksmes stāsts!