Drošība uz ceļa
3 noderīgi padomi, kā būt labāk redzamam rudens periodā

3 noderīgi padomi, kā būt labāk redzamam rudens periodā

Pienākot rudenim, tiek aktualizētas dažādas ar drošību saistītas tēmas, tai skaitā, arī gājēju, riteņbraucēju un autovadītāju uzvedība diennakts tumšajā laikā. Katru gadu tiek atgādināts par to, ka jāparūpējas, lai cilvēki viens otru uz ceļa un tā apkārtnē varētu pamanīt, taču diemžēl joprojām ir daudz gadījumu, kad dažādu iemeslu dēļ cilvēki apdraud savu un citu drošību. 

Gājējiem – izmanto atbilstošus atstarojošos elementus un apģērbu!

Viena no sabiedrības grupām, kurai tumšajā diennakts laikā jābūt īpaši uzmanīgai, ir gājēji. Nav nozīmes, vai pārvietojies pa pilsētu trotuāriem, meža ceļiem vai šosejas malu – piesardzība jāievēro vienmēr. Nelietojot atstarotāju tumšā laikā, autovadītājs šādu gājēju vai velosipēdistu spēs ievērot tikai 25 līdz 40 metru attālumā, tādēļ paliek maz laika reaģēt, lai novērstu nelaimi. Savukārt, ja tiks izmantots atstarotājs vai veste, šoferis, izmantojot tuvās gaismas, cilvēku redzēs jau 140 m attālumā, bet, izmantojot tālās gaismas – jau 400 m attālumā!

Pirmā lieta, kas daudziem nāk prātā, domājot par gājēju drošību tumšajā laikā, ir atstarotāju lietošana. Taču arī šeit ir daži svarīgi aspekti, kas jāņem vērā. Nepietiek tikai ar to, ka Tev pie jakas, somas vai citur būs piestiprināts neliels atstarotājs. Pērkot atstarotāju, jāpārliecinās, ka tas tiešām pilda savu funkciju, kā arī, izvēloties nelielus atstarojošos elementus, gudrāk būtu iegādāties vismaz divus vai vairāk un piestiprināt dažādās vietās pie apģērba. Lietojot atstarojošos elementus, tiem jābūt pavērstiem uz ārpusi, lai šoferi tos varētu pamanīt. Nav vērts likt atstarotāju, ja tas iespiests starp somu un jaku, jo tad nepildīs savu funkciju. Ideālā gadījumā ikvienam gājējam tumšā laikā vajadzētu nēsāt atstarojošo vesti.

Vēl viens variants, kā likt citiem sevi pamanīt tumšajā laikā, ir iegādāties apģērbu un aksesuārus (cepures, cimdus, šalles, apavus) ar jau iestrādātiem atstarojošiem elementiem. Un visbeidzot, izvairies pirkt tumšas krāsas apģērbu. Šoferi Tevi vieglāk pamanīs, ja izvēlēsies košas krāsas jakas, bikses un citus garderobes elementus.

Velosipēdistiem – Tavam velosipēdam nepieciešami atbilstoši atstarotāji!

Gājēji nav vienīgie, kuriem gada tumšajā laikā īpaši jāpiedomā pie savas drošības. Arī velosipēdisti ir apdraudēta grupa, tādēļ nepieciešams darīt visu iespējamo, lai samazinātu negadījumu risku. To var izdarīt, aprīkojot velosipēdu ar atbilstošiem atstarotājiem:

  • Velosipēda riteņu abās pusēs jābūt izvietoties diviem oranžiem atstarotājiem;
  • Priekšā jābūt ieslēdzamam baltās gaismas lukturim;
  • Aizmugurē jābūt ieslēdzamam sarkanās gaismas lukturim.

Gadījumā, ja lukturi nestrādā, to vietā jāiegādājas tādu pašu krāsu atstarotāji. Savukārt pašam braucējam vēlams vilkt atstarojošo vesti vai vismaz apģērbu ar atstarojošiem elementiem/atstarotājiem. Atceries arī to, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam, braucot ar velosipēdu, obligāti jālieto aizsargķivere!

Svarīgi ņemt vērā arī to, ka ar atstarojošiem elementiem ir jāaprīko ne tikai savs apģērbs un velosipēds, bet arī ratiņkrēsls un bērnu ratiņi, ja tādi tiek izmantoti.

Autobraucējiem – ja gadās apstāties ceļa malā, lieto vesti un avārijas trijstūri!

Ir situācijas, kad arī šoferiem jāraugās, lai viņus pamana. Piemēram, ja ar mašīnu notikusi ķibele vai cita iemesla dēļ jāapstājas ceļa malā, izkāpjot no auto, izmanto atstarojošo vesti, kā arī auto aizmugurē novieto avārijas trijstūri! Tāpat atceries, ka nedrīkst doties ceļā bez derīgas OCTA polises!