Droša braukšana
4 aspekti drošībai rudenī, pārvietojoties ar auto

4 aspekti drošībai rudenī, pārvietojoties ar auto

Ik gadu, tuvojoties gada tumšajai un aukstajai sezonai, gan autovadītājiem, gan velosipēdistiem un gājējiem tiek atgādināts par to, cik svarīga ir piesardzība un ceļu satiksmes noteikumu ievērošana. Automašīnas vadīšana saistās ar dažādiem riskiem jebkurā gadalaikā, taču ir vairāki konkrēti apdraudējumi drošībai, kas aktualizējas tieši rudenī. 

Laika apstākļiem pasliktinoties, rudens sezonā biežāk piedzīvojam intensīvu lietu, kas atsevišķi un kombinācijā ar nokritušajām koku lapām, rada bīstamus apstākļus ne tikai gājējiem, bet arī autovadītājiem, jo pastāv akvaplanēšanas risks. Slapjās lapas izveido ļoti slidenu slāni, no kura īpaši jāuzmanās.

Rudens sezonā arī pakāpeniski pazeminās gaisa temperatūra, tādēļ jārēķinās ar to, ka uz ceļiem var veidoties apledojums. Īpaši piesardzīgiem jābūt rudens sākumā, dodoties ar auto ceļā agri no rīta un vēlu vakarā.

Piedāvājam četrus vērtīgus padomus, kā paaugstināt drošību, braucot ar auto rudens sezonā:

  • Brauc atbilstoši laika apstākļiem

Kā jau minēts iepriekš, rudens laika apstākļu ziņā ir mainīgs un tādēļ arī šoferiem bīstams gadalaiks. Agri no rīta varam piedzīvot miglu un ledu, dienas laikā karstumu, kas vakarā un naktī atkal mijas ar uzsalušu ceļu un apgrūtinātu redzamību. Ja apzinies, ka ceļš Tavā priekšā varētu būt slidens vai ļoti slapjš, samazini braukšanas ātrumu. Tas Tev arī palīdzēs laikus ieraudzīt bedres un citus objektus, lai uz tiem reaģētu. Tāpat centies izvairīties no strauju manevru veikšanas un ievēro pietiekami drošu distanci no priekšā braucošajiem transportlīdzekļiem.

  • Pārliecinies, ka automašīna ir labā tehniskā stāvoklī

Piesardzība vienmēr ir nepieciešama, taču ne mazāk svarīgi ir arī pārbaudīt, vai Tavs spēkrats darbojas tā, kā tam vajadzētu strādāt. Profilaktiskas pārbaudes ir nepieciešamas ikvienam transportlīdzeklim, un sezonu maiņa ir diezgan labs laiks, lai to izdarītu. Pievērs uzmanību automašīnas gaismām – ja nepieciešams, nomaini tās, noregulē, kā arī, protams, rūpīgi notīri. Braukšanai drošībai pārliecinies arī par to, vai riepās ir atbilstošs gaisa spiediens. Ziemas riepām obligāti jābūt uzstādītām no 1. decembra līdz 1. martam, taču nepieciešamības gadījumā tās var montēt jau no 1. oktobra. Pārbaudi dažādu eļļu un tehnisko šķidrumu līmeņus, ja vajadzīgs, uzpildi tos, kā arī nepieciešamības gadījumā nomaini logu tīrītāju slotiņas.

Neaizmirsti pārliecināties arī par automašīnas dokumentu atbilstību, piemēram OCTAS vai KASKO apdrošināšanas termiņiem, tehniskās apskates datumiem un citiem datiem.

  • Nenovērs uzmanību no ceļa

Tumšais laiks ne tikai padara sliktāku redzamību uz ceļa un tā apkārtnē, bet arī negatīvi iedarbojas uz mūsu koncentrēšanās spējām un modrību. Ja nepieciešams braukt agri no rīta vai vēlu vakarā, rīkojies īpaši piesardzīgi, paredzot iespējamos riskus gājēju pāreju tuvumā, uz mežu ceļiem un citur. Izvairies lietot viedierīces, ēst, dzert kafiju vai tēju, smēķēt, krāsot lūpas vai darīt ko citu, kas varētu novērst Tavu uzmanību no ceļa. Tāpat centies būt pieklājīgs pret visiem pārējiem satiksmes dalībniekiem.

  • Uzmanies no meža zvēriem

2018. gadā uz Latvijas ceļiem notikuši 612 negadījumi, kuros bijuši iesaistīti savvaļas dzīvnieki, un šis skaitlis ir par 6% lielāks nekā 2017. gadā. Rudens ir viena no tām sezonām, kad meža zvēri biežāk parādās ceļu tuvumā, tāpēc, ja redzi zīmi, kas brīdina par šo dzīvnieku klātbūtni, esi īpaši piesardzīgs. Uzmanīgiem jābūt arī, braucot pa mežu ceļiem un vietām, kur brauktuves malas klāj krūmi un koki. Zvēri, no kuriem biežāk jāuzmanās, ir: brieži, aļņi, stirnas un mežacūkas.