Automašīnas iegāde

Perfektais auto ceļojumam ar bērniem

Ņemot vērā šī brīža ceļošanas ierobežojumus, arvien populārāka kļūst Latvijas un arī kaimiņvalstu apceļošana ar savu auto. Lai arī šāda veida ceļošana ir salīdzinoši ērta, tomēr tai iepriekš jāsagatavojas – jāizplāno maršruts, jārisina nakšņošanas jautājums, jāsastāda budžets. Svarīgi arī sagatavot automašīnu ceļam, lai jaukos iespaidus neaizēnotu kādi nepatīkami pārsteigumi. 

Ja ceļojumā plānots doties kopā ar bērniem, jāpadomā arī par papildu ērtībām. Kāds tad ir perfektais auto ceļojumam ar bērniem? Par to vairāk turpinājumā! 

Pietiekams sēdvietu skaits 

Viens no svarīgākajiem jautājumiem ir sēdvietu skaits automašīnā. Ceļojot ar bērniem, plašs aizmugurējais sēdeklis uzskatāms par lielu priekšrocību, jo ir būtiski, lai mazākie pasažieri  automašīnā justos ne tikai ērti, bet arī droši – neaizmirsīsim arī par auto sēdeklīšiem, kurus jālieto atbilstoši drošības noteikumiem. 

Te jāņem arī vērā, ka standarta izmēra automašīnā (ar piecām sēdvietām), droši var uzstādīt tikai divus bērnu sēdeklīšus. 

Ietilpīgs bagāžas nodalījums 

Otrs svarīgais aspekts ir pietiekami ietilpīgs bagāžas nodalījums – tajā jānovieto visas ceļojumam nepieciešamās mantas. Un, ja ceļojat kopā ar bērniem, jārēķinās, ka mantu būs diezgan daudz – īpaši, ja bagāžniekā papildus visam jāievieto arī bērna ratiņi. 

Pirms došanās ceļā vērts izmēģināt auto bagāžnieka ietilpību, ievietojot tajā vismaz lielgabarīta bagāžu – īpaši svarīgi tas ir, ja automašīnu plānojat nomāt. 

Ja bagāžas nodalījumā viss aktuālais neietilpst, kā risinājums var būt jumta bagāžnieks. Protams, šajā gadījumā jārēķinās ar blakusefektiem, piemēram, lielāku degvielas patēriņu. 

Automašīnas virsbūve 

Uzmanība jāpievērš arī automašīnas virsbūves augstumam. Universāļa virsbūve piemērota garākiem maršrutiem, kur svarīgi attīstīt salīdzinoši lielu braukšanas ātrumu, savukārt automašīna ar augstāku virsbūvi sniedz vairākas citas priekšrocības, piemēram, ar tām vieglāk pievarēt grūti izbraucamus ceļus. 

Turklāt šāda veida auto ērtāks arī no praktiskā viedokļa – izņemt mantas no bagāžnieka ir daudz parocīgāk. Arī iekāpšana automašīnā un izkāpšana no tās ir daudz vienkāršāka. Protams, arī pati automašīnas telpa ir daudz plašāka – ja ceļojat lielākā kompānijā, tas nav mazsvarīgi. 

Papildu aprīkojums

Ērtības ir vērtība, tādēļ vērts parūpēties arī par to, lai automašīna ceļojumam būtu papildināta ar papildu aprīkojumu. Šobrīd iespējas ir gana plašas, lai katrs varētu piemeklēt tādus risinājumus, kādi viņam visvairāk nepieciešami. 

Kā jau minēts iepriekš, bērniem, kuru augums nepārsniedz 1,50 m, nepieciešams auto sēdeklītis. Lai bērniem pārbraucienu laikā nebūtu garlaicīgi, jāpadomā arī par izklaides iespējām. Protams, tās var būt kādas vienkāršas spēles, piemēram, ceļa stabu skaitīšana vai pretī braucošo automašīnu krāsu minēšana, tomēr mūsdienās pieejams vēl daudz kas vairāk – piemēram, multfilmas un spēles telefonā vai planšetdatorā. Lai netraucētu citiem pasažieriem, paņemiet līdzi arī austiņas. 

Tāpat jāpadomā arī par tālruņa vai datora uzlādes iespējām, kā arī interneta pieejamību. Ja tiek lietots planšetdators, jāpadomā arī par atbilstošu paliktni tā novietošanai – tas ir svarīgi, lai ierīces ekrāns atrastos pietiekami tālu no bērna un neatstātu negatīvu ietekmi uz bērna redzi. 

Daži automašīnas modeļi aprīkoti ar krēslu atzveltnēs iebūvētiem atlokāmiem galdiņiem, kas ir praktisks risinājums gan zīmējot un skatoties multenes planšetdatorā, gan arī ieturot maltīti. 

Plānojot ceļojumu, jāparūpējas ne tikai par vajadzībām atbilstošu aprīkojumu, bet arī par auto apdrošināšanu. Jāņem vērā, ka OCTA ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē.