Auto apdrošināšana
Kas atmaksās avārijas zaudējumus – OCTA, KASKO vai mēs paši?

Kas atmaksās avārijas zaudējumus – OCTA, KASKO vai mēs paši?

Autoavārija rada stresu arī tad, ja pasažieriem vai transportlīdzeklim nodarīti nelieli zaudējumi. Šādās situācijās visbiežāk nāksies aizpildīt saskaņoto paziņojumu, retāk – iesaistīt ceļu policiju, taču vēl joprojām aktuāls jautājums – kas atmaksās avārijas zaudējumus?

Situācijas ir dažādas, arī apdrošināšanas polišu noteikumi ir dažādi, tādēļ esam apkopojuši svarīgāko, kas būtu jāzina par avārijas zaudējumu segšanu!

OCTA

OCTA jeb transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšana Latvijā ir obligāta ikvienam sauszemes transportlīdzeklim, kas piedalās satiksmē. Daudziem radies maldīgs priekšstats par OCTA polisi, jo realitātē tā paredzēta nevis polises īpašniekam, bet gan cietušajai pusei – tā atmaksās zaudējumus gadījumā, ja Tu esi izraisījis avāriju, kā rezultātā radušies zaudējumi trešajai personai un/vai tās mantai.

Īsumā – OCTA polise apdrošina nevis Tavu transportlīdzekli, bet gan Tavu atbildību gadījumā, ja izraisi avāriju. Tā neatlīdzina zaudējumus, kas negadījuma rezultātā radušies Tev.

OCTA trešajai personai un/vai tās mantai atmaksā šādus zaudējumus:

  • ārstēšanos slimnīcā, ārstu konsultācijas, izmeklējumus un rehabilitāciju,
  • ceļa izdevumus uz un no ārstniecības iestādes;
  • ārstēšanos mājas apstākļos,
  • medikamentu un medicīnisko preču iegādi,
  • protezēšanas un endoprotezēšanas izdevumus,
  • tehnisko palīglīdzekļu iegādi vai nomu,
  • zaudējumus par negūtajiem ienākumiem ārstēšanās laikā,
  • zaudējumus par negūtajiem ienākumiem dzīves laikā, ja cietušais traumu dēļ nevar strādāt,
  • nemateriālos zaudējumus. (Avots: LA.lv)

Ja esi iesaistīts ceļu satiksmes negadījumā un esi cietušais, Tev jāvēršas pie vainīgās puses apdrošinātāja. Vainīgajai pusei tiks samazināta bonus-malus klase un OCTA polise kļūst dārgāka.

Ieteikums – katrai apdrošināšanas sabiedrībai ir atšķirīgi faktori, pēc kuriem tiek aprēķināta atlīdzība. Iespējams, vainīgajai pusei ir izdevīgāk pašai atmaksāt zaudējumus, lai otra puse nevērstos pie apdrošinātāja.

KASKO

Daudzi nezina, kas ir KASKO, tādēļ mēs paskaidrojam – KASKO ir brīvprātīgā jeb visu risku apdrošināšana, kas paredzēta sauszemes transportlīdzekļiem. Šajā gadījumā svarīgi saprast, ka KASKO darbojas pēc tāda paša principa kā OCTA – ja izraisīts ceļu satiksmes negadījums un pieteikta atlīdzība, nākamā apdrošināšanas polise būs dārgāka.

Atšķirība starp OCTA un KASKO  ir tāda, ka KASKO paredzēta polises īpašniekam – tā atmaksā zaudējumus gadījumā, ja tie radušies Tavam transportlīdzeklim, turklāt dara to arī tad, ja pats esi vainojams negadījumā.

Dažādi apdrošinātāji piedāvā dažādus risku segumus, par papildu samaksu vari izvēlēties arī citus riskus, kas Tevi satrauc. Populārākais no tiem – ceļu satiksmes negadījumi vai citas sadursmes.

Mēs paši

Lai arī OCTA polise Latvijā ir obligāta, vēl joprojām autovadītāji, kuri apzināti to neiegādājas. Ja Tavam transportlīdzeklim nav derīgas OCTA polises, taču esi izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, sākumā zaudējumus atmaksās OCTA garantijas fonts, taču vēlāk tos atgūs no Tevis. Īsumā – Tev pašam nāksies segt gan avārijā radītos zaudējumus, gan segt sodu, kas paredzēts par spēkā neesošu OCTA polisi.

Tāpat jāņem vērā, ka pat tad, ja Tavam transportlīdzeklim ir derīga OCTA polise un noticis ceļu satiksmes negadījums, ne visos gadījumos OCTA nodrošina atlīdzības izmaksu. Ja esi vainīgs ceļu satiksmes negadījumā, taču radušies zaudējumi Tev, diemžēl tos nāksies segt pašam.

Pats vari segt izdevumus arī tādā gadījumā, ja nevēlies, lai tiek ietekmēta Tava bonus-malus klase un/vai apdrošināšanas polises cena. Tad tev atliek vien norēķināties un nodrošināties pret to, lai otra puse nevēršas pie Tava apdrošinātāja, piemēram, brīvā veidā noformējot veidlapu, ka savstarpēji vienam pret otru nepastāv nekādu pretenziju.

Kas jāņem vērā un jāatceras?

  • Visdārgāk avārijas zaudējumi Tev apiesies tad, ja izraisīsi avāriju ar transportlīdzekli, kam nav obligātās apdrošināšanas jeb OCTA polises, tādēļ pirms dodies ceļā – vienmēr pārbaudi tās esamību. Tu nekad nevari paredzēt, kas notiks uz ceļa, tādēļ labāk ir pārliecināties vairākkārt un nodrošināties!
  • Ja avārijā radušos zaudējumus neizdodas piedzīt no vainīgā, prasība tiek vērsta pret transportlīdzekļa īpašnieku, tādēļ, lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, savu transportlīdzekli uztici vien tiem, kam uzticies un par kuriem esi drošs!
  • Sīkus negadījumus, kuros neviens nav cietis un zaudējumi ir nelieli, var nokārtot bez policijas un apdrošinātāju starpniecības.

Vēlam drošu un patīkamu ceļu!