Auto uzturēšana
Kas ir auto čipošana un ko par to vajadzētu zināt?

Kas ir auto čipošana un ko par to vajadzētu zināt?

Pēdējo gadu laikā arvien populārāka kļuvusi vieglo automašīnu čipošana jeb chiptuning, kas ļauj efektīvā veidā paaugstināt spēkrata jaudu un padarīt to dinamiskāku. Katram autovadītājam attiecībā uz savu transportlīdzekli ir atšķirīgas vēlmes un vajadzības, tādēļ čipošana ir viens no variantiem, veikt jaudas palielināšanu, nenodarot ļaunumu automobilim.

Turpinājumā uzzināsim vairāk par to, kas ir chiptuning, kādi ir šī procesa ieguvumi, riski, norise un citas svarīgas nianses.

Kas ir čipošana un kādēļ to veic?

Par čipošanu jeb chiptuning sauc elektroniskā dzinēja vadības bloka (ECU – Electronic Control Unit) programmatūras optimizāciju (automašīnām ar dīzeļa un benzīna dzinējiem). To veic ar mērķi pielāgot spēkrata darbību atbilstoši konkrētām vajadzībām.

Vadības bloks jeb kompjūters satur visu nepieciešamo informāciju un parametrus, kas saistīti ar automašīnas dzinēju un tā darbību. Zinoši speciālisti, izmantojot precīzus mērinstrumentus, spēj šos datus procesorā pārrakstīt, nodrošinot, ka tiek veikta programmu optimizācija un spēkrata jaudas palielināšana.

Čipošana ir iespējama, jo mūsdienās auto ražotāji dzinēja vadības blokā iekļauj standarta programmatūru, kurai ir “noklusējuma” parametri. Parasti tie nodrošina ierobežotu dzinēja jaudu, piemēram, lai mazinātu kaitīgo izmešu apjomu.

Taču, ja automašīnas īpašnieku rūpnīcas iestatītie vadības bloka programmas parametri neapmierina, pieejams tāds risinājums kā čipošana, kas ļauj uzlabot griezes momentu un zirgspēku skaitu, vienlaikus samazinot degvielas patēriņu. Visbiežāk tiek mainīti tādi vadības bloka parametri kā: turbokompresora spiediens, degvielas iesmidzināšanas daudzums, aizdedzes moments un citi.

Pagaidām chiptuning ir izplatītākais veids, kā veikt dažādu auto vadības bloku pārprogrammēšanu.

Kādus ieguvumus sniedz chiptuning?

auto ciptunings

Ņemot vērā, ka mēs dzīvojam mērenā klimata joslā, profesionālai automašīnu čipošanai var būt ievērības cienīgs rezultāts. Īpaši, ja auto uzstādīta turbīna vai turbokompresors. Ir vairākas svarīgas priekšrocības, kuras var sniegt pareizi veikts chiptuning:

Ekonomiski izdevīga metode, kā palielināt sava auto jaudu

Salīdzinot ar cita veida auto uzlabojumiem, izmantojot dzinēju mehāniskās rezerves daļas, programmatūra var tikt optimizēta, neizmantojot papildu materiālus. Tas savukārt nozīmē arī zemākas izmaksas, iegūstot labu rezultātu;

Transportlīdzekļa dzinēja jaudas palielināšana

Šis nenoliedzami ir galvenais iemesls, kādēļ automašīnu īpašnieki veic automašīnas čipošanu. Dažkārt rūpnīcas noteiktie dzinēja darbības ierobežojumi var nebūt atbilstoši Tavām vajadzībām, tāpēc čiptūninga rezultātā var tikt iegūts lielāks zirgspēku skaits un sasniedzamais ātrums, labāks paātrinājums, kā arī samazināts degvielas patēriņš. Kurš gan nevēlētos braukt ātrāk, patērējot mazāk degvielas?

Ieguvumi specifiskām vajadzībām

Ja Tev ikdienā ir svarīgi, lai ar auto varētu pārvadāt kravu vai vilkt piekabi, motora jaudas palielināšana šo procesu var padarīt vieglāku;

Vienkāršāks uzstādīšanas process

Dažādu auto rezerves daļu maiņa, it īpaši to dzinējiem, var prasīt laiku, ieguldījumus un pūles. Taču chiptuning var veikt salīdzinoši īsā laikā, parasti tās ir 2 līdz 4 stundas, dažreiz vairāk. Taču, protams, ir svarīgi, lai šo uzdevumu pildītu zinošs speciālists, izmantojot konkrētajam mērķim pielāgotu datoru, ko pieslēdz auto vadības panelim.

Čiptūninga process – kā to veic?

chiptuning

Pirms nonākam pie čipošanas soļiem, ir jāveic automašīnas dzinēja diagnostika, lai noskaidrotu, kāds ir tā tehniskais stāvoklis. Čipošana ir smalks process, kurš ietver dažādu izmaiņu saskaņošanu. Tas nepieciešams, lai dzinējs un citi spēkrata elementi spētu darboties optimāli un netiktu pakļauti pārslodzei.

Ja automašīnas jauda tiks palielināta, neņemot vērā šo izturības līmeni vai arī čiptūnings tiks veikts pavirši, pastāv risks, ka radīsies problēmas ar turbokompresoru, vai, sliktākajā gadījumā, eksplodēs dzinējs. Šī iemesla dēļ čipošanas process jāuztic profesionāļiem, kas nemitīgi seko līdzi griezes momenta un jaudas izmaiņām.

Chiptuning procesu var ietekmēt tas, cik vecs ir automobilis.

  • Modeļiem, kas ražoti līdz 2000. gadam, jānomaina čips jeb atmiņas mikroshēma, kuras princips pielīdzināms datora cietajam diskam. Vispirms meistars demontē vadības bloku, lai iegūtu rūpnīcas datus, kurus ietver čips. Pēc tam čips tiek pārprogrammēts, ielodēts vadības blokā un ievietots atpakaļ spēkratā.
  • Automašīnām, kas izlaistas pēc 2000. gada, čips nav jāmaina, jo pārprogrammēts var tikt vadības blokā esošais čips.
  • Savukārt transportlīdzekļiem, kas ražoti, sākot no 2009. gada, čiptūnings ir mazliet sarežģītāks. To var ietekmēt, piemēram, ja ražotājs ir iebūvējis spēkratā aizsardzības sistēmu, kas uzstādīta, lai pasargātu vadības paneli no tā programmas sabojāšanas. Šādos gadījumos jādemontē vadības bloks un atsevišķi jāveic programmas optimizācija.

Čiptūninga veidi

Ir divi izplatītākie čipošanas veidi auto dzinējiem:

OBD savienotāja izmantošana jaunas programmatūras uzstādīšanai

Ar šo savienotāju var veikt vadības bloka pārprogrammēšanu, pielāgojot to konkrētajam spēkrata stāvoklim un citiem tehniskajiem parametriem. Šo uzdevumu noteikti vajadzētu uzticēt zinošiem speciālistiem, pārbaudot viņu klientu atsauksmes. Šķietami lētāki piedāvājumi var būt vilinoši, taču ne vienmēr tie sniedz gaidīto rezultātu.

Pieslēdzot automašīnai Power Box

Šī ierīce tiek pievienota automašīnai, kā rezultātā nav nepieciešams atsevišķi mainīt vadības bloka iestatījumus. Metodi biežāk izmanto jaunajiem automobiļiem, kuriem spēkā ir garantijas periods, un nav atļauts veikt vadības bloka pielāgošanu. Šādā gadījumā Power Box var viegli noņemt, ja tiek veikta, piemēram, apkope vai pārbaude.

Kādi ir iespējamie čipošanas riski?

Kā ikvienai ar automašīnas sistēmu saistītai modifikācija, arī čipošanai ir savi iespējamie riski.

  • Ražotājs konkrētos dzinēja noklusējuma parametrus ir noteicis ar mērķi, lai nodrošinātu optimālu braukšanu un saudzētu dzinēju. Tāpēc jebkādas izmaiņas dzinēja parametros var ietekmēt ne vien automašīnas darbību, bet arī to, vai Tava spēkrata garantija turpinās darboties;
  • Papildu slodze uz dzinēju un citām daļām – lai arī, veicot čipošanu pie profesionāla meistara, problēmām nevajadzētu rasties, jāņem vērā, ka lielāka jauda nereti nozīmē arī ātrāku dzinēja un citu detaļu nodilšanu.
  • Var gadīties, ka jāveic citu detaļu maiņa – kad veikta čipošana, meistari pārbauda, vai auto sistēma darbojas pareizi. Ir gadījumi, kad maksimālam spēkrata darbības līdzsvaram jānomaina kāda detaļa, piemēram, vadi, aizdedzes sveces, vārsti vai sadalītāji.
  • Risks uzķerties uz krāpniekiem – diemžēl arī šajā jomā darbojas krāpnieki, kas par zemu cenu sola nodrošināt augstākā līmeņa rezultātu. Atceries – līdzīgi kā tad, kad jāpērk OCTA polise, arī chiptuning jāveic uzticamiem un zinošiem savas jomas speciālistiem.

Kā redzams, čipošanai ir gan savas priekšrocības, gan arī iespējamie riski. To, vai veikt šādu automašīnas uzlabošanu, atliek izlemt Tev pašam, konsultējoties ar zinošiem meistariem.