Auto uzturēšana
Kā izvēlēties labāko motoreļļu savam auto?

Kā izvēlēties labāko motoreļļu savam auto?

Motoreļļu klāsts šobrīd ir tik plašs, ka izvēlēties piemērotāko risinājumu var šķist visai sarežģīts uzdevums. Lai arī pieejama izsmeļoša informācija par dažādiem motoreļļu veidiem, pirmais solis ir visai vienkāršs – izlasīt informāciju savā auto īpašnieka rokasgrāmatā. Tajā atradīsi ražotāja sniegtās rekomendācijas par to, kāda tipa motoreļļu izvēlēties. Protams, šajā ziņā jāņem vērā arī sezona un tas, kādiem nolūkiem spēkrats tiek izmantots.

Iegādājoties motoreļļu, svarīgi arī pārliecināties, ka tā atbilst visiem kvalitātes standartiem – šī informācija ir norādīta uz motoreļļas etiķetes.

Kādēļ vajadzīga motoreļļa?

Motoreļļas galvenā funkcija ir novērst berzi un dzinēja nodilšanu. Tāpat motoreļļa palīdz novadīt siltumu no motora karstākajiem elementiem, tādā veidā novēršot tā pārkaršanu.

Motoreļļa pilda arī daudzus citus būtiskus uzdevumus – ar tās palīdzību uz eļļas filtru tiek novadītas metāliskās daļiņas un ķīmiskie  elementi, tiek novērsta  dzinēja koroziju, kā arī gādāts par dzinēja blīvējošo elementu uzbriedināšanu, lai novērstu eļļas noplūdi.

Cik bieži nepieciešama motoreļļas maiņa?

Cik bieži nepieciešama motoreļļas maiņa

Eļļu ieteicams mainīt ik pēc 10 – 15 tūkstošiem nobrauktu kilometru vai reizi gadā. Jāņem gan vērā vairāki apstākļi, kas šo ieteicamo maiņas intervālu var saīsināt. Daži no tiem ir:

  • Agresīvs braukšanas stils;
  • Ilgstoša un bieža stāvēšana sastrēgumos;
  • Regulāra braukšana nelielos attālumos;
  • Braukšana ar neuzsilušu dzinēju lielā aukstumā;
  • Braukšana ar uzkarsušu motoru lielā karstumā

Ņemot vērā visus šo aspektus, var noteikt motoreļļas maiņai piemērotāko laiku. Svarīgi arī ne vien regulāri nomainīt motoreļļu, bet arī ik pa laikam pārbaudīt tās līmeni automašīnā. Ja motoreļļas līmenis ir par augstu, var veidoties eļļas noplūde, kas var radīt virkni nopietnu problēmu, piemēram, izraisīt automašīnas aizdegšanos vai radīt bremžu bojājumus.

Ja motoreļļas līmenis ir neatbilstoši  zems, palielinās motora nodilums, kā arī palielinās dzinēja pārkaršanas risks. Ja automašīna aprīkota ar benzīna motoru, jānovērtē arī motoreļļas krāsa – tumša krāsa norāda, ka eļļa ir netīra un ir pienācis laiks to mainīt.

Kā izvēlēties piemērotāko motoreļļu?

Ir vairāki faktori, kas ietekmē motoreļļas izvēli.

Motoreļļu veidi

Domājot par to, kādai motoreļļai dot priekšroku, vispirms jānovērtē iespējamie varianti. Ir trīs veidu motoreļļas – sintētiskās, pussintētiskās un minerālās.

Minerālās motoreļļas ir lētākais variants, tās piemērotas vairumam vecāko (80 un 90 gados ražoto) auto modeļu.

Vēlākajos gados par standartu kļuva pussintētiskā eļļa – tā ir maksā vairāk, bet ir kvalitatīvāka.

Jaunākajiem automašīnu modeļiem piemērota sintētiskā motoreļļa – ar tās palīdzību tiek mazināta dzinēja detaļu berze, kā arī samazināts degvielas patēriņš. Tāpat sintētiskā motoreļļa palīdz samazināt nogulšņu daudzumu motorā. Protams, tas nenozīmē, ka sintētiskā motoreļļa vienmēr būs piemērotākā izvēle.

Eļļas viskozitāte

Izvēloties motoreļļu, jāņem vērā ne vien auto ražotāja rekomendācijas, bet arī vairāki citi aspekti, piemēram, klimats, kādā automašīna tiek izmantota.

Svarīgs faktors ir eļļas viskozitāte – jo tā augstāka, jo motoreļļa būs biezāka un mazāk plūstoša. Mazāk viskozas eļļas vairāk piemērotas braukšanai aukstumā, bet augstāk viskozās – karstos laika apstākļos. Latvijā pieejamas vissezonas motoreļļas, kas teicami pilda savas funkcijas dažādos laikapstākļos.

Rūpējoties par automašīnu, neaizmirsti arī par drošību uz ceļa, noformējot prasībām atbilstošu OCTA polisi. Jāņem vērā, ka OCTA cena atkarīga no dažādiem faktoriem, tostarp apdrošināšanas kompānijas cenu politikas, līdz ar to vērts pirms tam salīdzināt vairākus piedāvājumus, lai atrastu sev izdevīgāko risinājumu. Visērtāk to izdarīt internetā, kur apskatāmi ne tikai apdrošinātāju piedāvājumi, bet arī cita noderīga informācija.