Droša braukšana
Bērna drošība automašīnā – Kas jāzin un jāievēro?

Bērna drošība automašīnā – Kas jāzin un jāievēro?

Straujiem soļiem tuvojas gada siltākais laiks, kad daudzas ģimenes dodas izbraucienos ar automašīnu, aktualizējot jautājumu par bērnu drošību automašīnā. Jāsaprot, ka drošība automašīnā ir daudz kas vairāk nekā tikai piesprādzēšanās, taču diemžēl bieži vien netiek ievērots pat tas, un satiksmē redzamas situācijas, kad bērns sēž aizmugurējā sēdeklī nepiesprādzēts, turklāt bez automašīnas krēsliņa. Parūpējieties ne tikai par savu drošību, bet arī par bērnu komfortu un drošību automašīnā – lūk, pāris padomi, kas būtu jāzina un jāievēro!

Bērna drošība automašīnā – pārvadā bērnu droši!

  • Izvēlieties un uzstādiet atbilstošu auto krēsliņu!

Neatkarīgi no tā, vai bērnam ir pāris mēneši vai gadi, ļoti svarīgi izvēlēties un uzstādīt automašīnā atbilstošu auto krēsliņu. Pirmkārt, auto krēsliņam vajadzētu būt gan ar visiem sertifikātiem, atbilstošam standartiem, gan pārbaudītam crash (sadursmes) testos. Otrkārt, tam jābūt atbilstošam ne tikai bērna vecumam, bet arī svaram un augumam- ik pa laikam vajadzētu sekot līdzi, vai bērna auguma proporcijas ir atbilstošas krēsliņam, viņam tajā ir ērti. Bērni aug un attīstās citādi, tādēļ ir patiesi daudz nianses, kas būtu jāņem vērā, izvēloties auto krēsliņu, un šo tematu vajadzētu rūpīgi izpētīt. 

Runājot par auto krēsliņa uzstādīšanu, svarīgi pievērst uzmanību, vai izvēlētā krēsliņa stiprinājuma punkti ir atbilstoši Jūsu automašīnai. Populārākie krēsliņi, kas atbilst starptautiskajiem bērnu drošības standartiem, ir ar ISOFIX stiprinājumiem. Tāpat svarīgi parūpēties par to, lai pats autokrēsliņš būtu gan kārtīgi piestiprināts, gan arī bērns tajā tiktu pareizi piesprādzēts – ja neesat drošs, ka to darāt pareizi, izlasiet krēsliņa lietošanas instrukciju!

  • Novietojiet auto krēsliņu atbilstošā pozīcijā!

Pastāv divi veidi, kā novietot autokrēsliņu: ar skatu pretēji braukšanas virzienam un ar skatu braukšanas virzienā. Tas, kā novietot autokrēsliņu, atkarīgs no bērna vecuma, svara un auguma:

  • Krēsliņš pretēji braukšanas virzienam. Šādi sēdina bērnus, kas tikko dzimuši līdz pat 2 gadu vecumam, citreiz nedaudz ilgāk. Sēdinot bērnu krēsliņā, kas novietots pretēji braukšanas virzienam, svarīgi, lai bērna galviņa atrastos 3 cm zem auto krēsliņa atzveltnes augšmalas. Atcerieties, ka, pārvadājot bērnu atpakaļskata krēsliņā, drošības spilvenam obligāti jābūt atslēgtam, lai sadursmes brīdī autokrēsliņu neaizmet prom.
  • Krēsliņš braukšanas virzienā. Šādi sēdina bērnus, kas sasnieguši 15 mēnešu vecumu un/vai 9 kg svaru, un šāds sēdināšanas veids piemērots bērniem līdz 36 kg robežai. Sēdinot bērnu krēsliņā, kas novietots braukšanas virzienā, svarīgi, lai bērna ausu viduspunkts neatrodas zemāk par krēsliņa atzveltnes augšmalu. 
  • Parūpējieties par pareizu piesprādzēšanu!

Pavisam mazi bērni tiek sprādzēti auto krēsliņā, savukārt Latvijas Republikas likumdošana nosaka, ka bērniem, sākot ar augumu no 150 cm, automašīnā jābūt piesprādzētiem ar drošības jostu. Varētu likties, ka tas ir pavisam vienkāršs un pašsaprotams drošības pasākums, tomēr realitātē daudzi vecāki vēl joprojām ne tikai neprot pareizi piesprādzēties paši, bet nepiesprādzē pareizi arī bērnus vai, vēl sliktāk, nesprādzējas un nesprādzē arī bērnus. 

Tad, ja bērns tiek sprādzēts ar drošības jostas palīdzību, jāpievērš uzmanība, vai bērns ir pilnībā atbalstīts pret sēdekļa atzveltni, tā ceļi ir ērti saliekti pāri krēsla malai. Augšējai drošības jostas daļai jāatrodas pāri plecam, savukārt apakšējai – uz augšstilbiem vai iegurņa. Svarīgi, lai braukšanas laikā, esot piesprādzētam, bērns jūtas ērti, tādēļ, pirms uzsākat braucienu, jānovērtē, vai bērns tā varēs nosēdēt līdz pat brauciena beigām. Nevajadzētu pieļaut situāciju, ka bērns atsprādzē drošības jostu, jo kādā brīdī vairs nejūtas ērti, tādēļ jāņem vērā arī bērna viedoklis un vajadzības gadījumā drošības josta jāpielāgo!

bērns automašīnā

  • Ja iespējams – izvairieties no uzkodām!

Bieži vien brauciena laikā bērnam tiek piedāvātas dažādas uzkodas un zīdīšana garāka brauciena laikā var būt neizbēgama, taču jāņem vērā, ka bērna ēšana automašīnā var būt bīstama. Piemēram, ja bērns sēž aizmugurē, savukārt vecāks priekšējā sēdeklī, un bērns ēdot automašīnā aizrijas, visticamāk, vecāks to nepamanīs uzreiz, tādējādi nevarēs šādā brīdī laicīgi reaģēt. Ja iespējams, braukšanas laikā izvairieties no uzkodām – nodrošiniet bērnam ēdienreizi pirms došanās ceļā, savukārt automašīnā bērnam izklaides nolūkos piedāvājiet rotaļlietas nevis uzkodas. Ja tas tomēr nav iespējams, dodiet priekšroku drošām uzkodām, kas nerada aizrīšanās draudus, piemēram, biezenim vai pudiņam.

  • Turiet automašīnas durvis aizslēgtas!

Vienmēr, kad automašīnas salonā atrodas bērni, turiet automašīnas durvis aizslēgtas – tas palīdzēs izvairīties no situācijām, kad bērns intereses pēc vai nejauši brauciena laikā atver durvis un, sliktākajā gadījumā, tādā veidā rada sev traumas. Lai vai kā vecāki mācītu bērnu to nedarīt, bērnam var būt interesanti izpētīt dažādas podziņas, lampiņas u.c., tādēļ pārvadāt bērnu vajadzētu tikai un vienīgi aizslēgtā automašīnā! Visdrošākās bērna pārvadāšanai ir divu durvju automašīnas. 

Lai arī drošības nolūkos automašīnas durvis vajadzētu turēt aizslēgtas vienmēr, attiecībā uz to esiet īpaši uzmanīgs gada siltajos mēnešos – nevajadzētu bērnu atstāt vienu automašīnā un turēt durvis aizslēgtas, jo tādējādi var veicināt bērna pārkaršanu. 

  • Centieties visu laiku uzmanīt bērnu!

Tas varētu likties pašsaprotami, tomēr svarīgi brauciena laikā visu laiku pēc iespējas uzmanīt bērnu. Laba ideja ir autokrēsliņu novietot automašīnas aizmugurē un sēdēt blakus bērnam, taču uzmanības noturēšanai var palīdzēt arī spoguļi – ja bērns tiek sēdināts krēsliņā, kas novietots ar skatu atpakaļ, arī autokrēsliņu var aprīkot ar spoguli. Tas ir veids, kā gan vecāki var saskatīt bērnu, gan bērns var saskatīt vecākus, tādējādi veidojot abpusēju saikni un laicīgi pamanot drošības draudus.

bērna drošība pārvietojoties ar auto
Drošības draudi var būt ļoti daudz un dažādi – bērns var sapīties drošības jostas stiprinājumos, pats sevi atbrīvot no krēsliņa un/vai jostas, pārņemt kādu vadības ierīci u.c., tādēļ, lai bērns neapdraudētu pats sevi, vecākiem jāparūpējas par to, lai bērns ir viņu redzeslokā.

Bērna drošība automašīnā ir tikpat svarīga kā vecāku un citu pasažieru drošība, tādēļ neaizmirstiet parūpēties ne tikai par elementāriem drošības pasākumiem, kā piemērots krēsliņš un drošības jostas izmantošana, bet arī regulāri pārbaudiet automašīnas tehnisko stāvokli un visas ar automašīnu saistītās formalitātes! Vai Jūsu auto ir derīga apdrošināšanas polise? Ja nē, jau tūlīt steidziet apskatīt labākos piedāvājumus Octas.lv – piedāvājumā OCTA polise un arī KASKO apdrošināšana. Vēlam drošu ceļu!