Droša braukšana
Ceļojums ārvalstīs? Noderīgi padomi, kas ļaus izvēlēties auto nomu

Ceļojums ārvalstīs? Noderīgi padomi, kas ļaus izvēlēties auto nomu

Kur vien klausies un skaties, kāds no paziņām, kolēģiem, radiem vai draugiem atkal devies ceļojumā uz ārzemēm. Ja tā padomā, kādēļ gan ne, jo mūsdienās ceļošana ir kļuvusi tik pieejama, kā vēl nekad. Ja nevēlies lidot ar lidmašīnu, braukt ar vilcienu vai kuģi, vienmēr paliek iespēja izmantot auto. Un pat tad, ja negribi vai nevari lietot savu mašīnu, transportlīdzekli iespējams iznomāt. Ja arī Tu apsver šādu domu, iesakām izlasīt šo rakstu, pirms izvēlies automašīnu, kuru iznomāt braucienam uz ārzemēm. 

Ar ko sākt?

Pirms dosies ceļā, Tu noteikti izvēlēsies maršrutu, lai aplūkotu tieši tās vietas, kas Tevi interesē. Pēc tam, kad būs skaidrs, kuras valstis apmeklēsi, izpēti tajās esošos ceļu satiksmes noteikumus, ceļa zīmes, ātruma ierobežojumus un citas svarīgas lietas, kas var ietekmēt braucienu. Tā kā ceļojumos uz ārzemēm ar auto parasti nebraucam vieni, pārrunā ar citiem pasažieriem iespēju dalīt šofera pienākumus. 

Meklējot nomas auto, vispirms jāpārliecinās, ka Tavs vecums atbilst nomas kompānijas nosacījumiem. Ir vietas, kur automašīnas neiznomā vai dara to par papildu maksu personām, kas nav sasniegušas 25 gadu vecumu. Atceries, ka, nomājot mašīnu, Tev var būt nepieciešama derīga kredītkarte, nevis debetkarte.

Transportlīdzekļa izvēle

Ja ceļojumā plānots doties ar ģimeni, radiem vai draugiem, lielākai grupai ieteicams izvēlēties ietilpīgu transportlīdzekli, piemēram, busiņu. Atceries, ka bez cilvēkiem tajā jābūt pietiekami daudz vietas arī somām, teltīm un citām mantām, ko ņemsiet līdzi.

Izvēloties automašīnu pēc vides, pa kuru pārvietosies, der ņemt vērā, ka ceļošanai pa Vācijas ātrgaitas šosejām vajadzēs pietiekami jaudīgu transportlīdzekli, savukārt braukšanai pa maziem un līkumotiem Itālijas un citu valstu celiņiem labāka izvēle būs kompakta mašīna, kas neaizņem daudz vietas.

Vienmēr rūpīgi pārbaudi to, vai transportlīdzeklis, kas aprakstīts līgumā un aprakstā, atbilst tam, ko ieraugi realitātē. Novērtē gan mašīnas vizuālo, gan tehnisko stāvokli, kā arī noskaidro to, vai OCTA polise ir iekļauta nomas maksā, vai arī jāpērk atsevišķi.

Pielāgojies videi, kurā atrodies

Lai arī ceļu satiksmes noteikumi pastāv jebkurā valstī, braukšanas kultūra var atšķirties. Piemēram, ja dodies ar auto uz Romu, sagatavojies pamatīgam pārbaudījumam, jo šeit šoferiem ir savs īpatnējais braukšanas stils, kas bieži vien nesakrīt ar tiem, kuri vēlas ievērot noteikumus un būt pieklājīgi pret citiem braucējiem. Savukārt Vācijā šoferi cenšas strikti ievērot noteikumus, tādēļ braukšana šeit būs drošāka, taču arī pašam nāksies būs atbildīgam un uzmanīgam.

Vēl viena svarīga īpatnība, ar kuru jārēķinās – braukšana pa kreiso vai labo ceļa pusi. Kā zināms, Lielbritānijā un Īrijā šoferi pārvietojas pa kreiso ceļa malu, bet tās nav vienīgās valstis, kas tas tiek darīts – šāda pārvietošanās notiek arī Maltā, Kiprā. Taizemē un Indonēzijā. Tas nozīmē, ka pie stūres šajās vietās cilvēki sēž labajā, nevis kreisajā auto pusē. 

Nomas auto svarīgi ir padomāt arī par to, vai vēlies mašīnu ar manuālo vai automātisko ātrumkārbu. Transportlīdzekļi ar automātisko kārbu nomas ziņā parasti ir dārgāki, taču, ja stūre ir labajā pusē, kā rezultātā mainās arī ātruma pārslēga novietojums, iespējams, drošāk izvēlēties modeli ar automātisko ātrumkārbu.

Kur un kad nomāt?

Neatkarīgi, vai Tu plāno nomāt mašīnu Latvijā vai citā valstī, ņem vērā, ka arī nomas transportlīdzekļa saņemšanas un nodošanas vietai ir nozīme. Piemēram, lidostu nomas punktos cenas lielākoties ir augstākas. Tāpat ņem vērā arī to, ka maksa tiek aprēķināta diennaktīs jeb par pilnām 24 stundām, proti, ja saņēmi mašīnu 10.00, bet atdevi 12.00, maksāsi papildus nevis par divām stundām, bet veselu diennakti.