Droša braukšana
Ceļojums ar auto pāri Amerikai – kas jāzina, kur jāpiestāj?

Ceļojums ar auto pāri Amerikai – kas jāzina, kur jāpiestāj?

Doties braucienā pāri visai Amerikai ir daudzu cilvēku sapnis. Tam ir arī savs iemesls – ASV patiešām ir ļoti daudz, ko redzēt un piedzīvot. Tomēr, lai ceļojums izdotos tāds, kā cerēts un pat vēl labāks, ir jāņem vērā vairāki aspekti.

Turpinājumā daži no svarīgākajiem aspektiem, kas jāņem vērā, dodoties ceļojumā. 

 

auto ceļojums

 

Plānošana 

Lai arī, iespējams, Tu sapņo par dažu lietu iemešanu automašīnas bagāžniekā un traukšanos ceļā bez konkrēta plāna, tomēr, ja vēlies izbaudīt piedzīvojumus bez lieka stresa, plāns ir nepieciešams

Pirmkārt, jāizdomā aptuvenais maršruts. Tam nevajadzētu būt pārāk stingram, lai justos brīvi to mainīt, ja nepieciešams. Tāpat vajadzētu padomāt arī par to, ko vēlaties ceļojuma laikā darīt un aplūkot. Tas palīdzēs saprast, cik daudz laika ceļojums aizņems, kā arī ļaus gūt priekšstatu par tam nepieciešamo budžetu. 

Ievērības cienīgu vietu un apskates objektu ASV ir daudz, piemēram, Niagāras ūdenskritums, dabiskais baseins Teksasā, Olimpijas parks, neparastā Stikla pludmale. Kur nu vēl lielpilsētas un vietas, kuras jau būs pazīstamas no iemīļotajām filmām un seriāliem. 

 

Formalitātes 

Ir skaidrs, ka ceļot uz ASV nav gluži tas pats, kas aizbraukt uz kādu kaimiņvalsti, tādēļ nāksies saskarties ar lielākām formalitātēm. Visdrošāk informāciju par vīzām un ESTA pieteikumiem meklēt ASV vēstniecības mājas lapā

 

Transports

Lidojums

Lai nokļūtu sapņu zemē, noteikti izmantosi aviokompāniju pakalpojumus. Atrast izdevīgākos piedāvājumus var gluži tāpat kā citkārt – meklējot dažādas iespējas un tās savstarpēji salīdzinot. Lētākās biļetes parasti ir uz Ņujorku, savukārt, ja ir vēlme savu ceļojumu sākt, piemēram, Sanfrancisko, jārēķinās, ka par aviobiļetēm būs jāmaksā vairāk. 

 

Auto noma

Iepriekš jānoskaidro viss par vietējā transporta iespējām un izmaksām. Lai nokļūtu no lidostas līdz apmešanās vietai, visticamāk, vēlēsies izmantot sabiedrisko transportu vai taksometru. Savukārt, lai īstenotu ieceri par braucienu pāri valstij, droši vien būs jāizmanto auto nomas pakalpojumi. Par iespējām nomāt auto, kā arī par plānotajām izmaksām informācija jāatrod laicīgi – vēl mājās esot. Lai būtu drošs, ka viss izdosies lieliski, var ņemt vērā citu ceļotāju padomus un rekomendācijas, kā arī atceries par citiem drošības apsvērumiem, kas saistīti ar ceļošanu ar auto, piemēram, kā nomainīt automašīnas riepu.

 

Apdrošināšana un auto tehniskais stāvoklis

Noteikti jāpārliecinās, ka automašīna, ko plāno nomāt, ir labā tehniskā stāvoklī un tai ir noformēta noteikumiem atbilstoša auto apdrošināšana. Latvijā obligāta ir OCTA polise, savukārt, ASV polišu veidi un nosacījumi ir citi. Taču, nomājot auto, Tava galvenā atbildība ir pārliecināties, ka auto ir apdrošināts – šim faktam jābūt norādītam līgumā par nomas pakalpojumu sniegšanu vai kādā citā darījumu apliecinošā dokumentā.

 

Maksas ceļi

Vēl kāda nianse, kas jāņem vērā, ir maksas ceļi. Piemēram, braucot pa Rietumu krastu, par to jāuztraucas nav – par maksu ir tikai tiltu šķērsošana Sanfrancisko, bet maksa tiek iekasēta turpat uz vietas. Savukārt Floridā gan ir daudz maksas ceļu. Par šo noteikumu ignorēšanu var tikt uzliktas lielas soda naudas. 

 

Autovadītāja apliecības derīgums

Katram, kurš vēlas vadīt automašīnu ASV, ir  kāds ļoti svarīgs mājasdarbs – pirms došanās uz ASV, jāpārliecinās, ka autovadītāja apliecība ir derīga visos štatos. Tāpat vērts palasīt par biežāk lietotajām ceļazīmēm un luksoforu izkārtojumu –  ir daudzas nianses un atšķirības, ar kurām jārēķinās. 

 

Iepirkšanās 

Ir zināms teiciens, ka ceļojumā līdzi jāņem pustukšs koferis un ļoti pilns naudas maks. Uz ASV tas attiecas pavisam noteikti. Tur ir ļoti daudz skaistu lietu, ko iegādāties un atvest mājās par piemiņu. Ne velti  daudzi ceļojumu uz ASV apvieno ar kārtīgu iepirkšanos.