Droša braukšana
Ceļojums uz Poliju ar auto – 6 noderīgi ieteikumi

Ceļojums uz Poliju ar auto – 6 noderīgi ieteikumi

Polija ir lielisks ceļojuma galamērķis – tā atrodas salīdzinoši tuvu, tajā ir neskaitāmas unikālas vietas, kā arī draudzīgas cenas. Tā kā tā atrodas salīdzinoši tuvu, to ērti sasniegt ar automašīnu, tādējādi var plānot laiku saskaņā ar savām vēlmēm un vajadzībām un ņemt līdzi tik mantu, cik nepieciešams. Statistikas dati liecina, ka, plānojot atvaļinājumu, arvien vairāk cilvēku izvēlas ceļot ar personīgo automašīnu, nevis vilcienu, autobusu vai lidmašīnu. Arī Jūs plānojat doties ceļojumā uz Poliju ar automašīnu? Jums noteikti būs vērtīgi izlasīt šo rakstu!

Ceļojums uz Poliju ar auto – 6 noderīgi ieteikumi

  • Izveidojiet ceļojuma plānu!

Ceļojums ar automašīnu būtībā ir tāds pats kā ar vilcienu, autobusu un lidmašīnu. Kā jau jebkuram ceļojumam, sākumā nepieciešams plāns! Ja ceļojumā dosieties kopā ar radiem/draugiem/paziņām, sapulcējieties visi kopā, lai katrs var izteikt savu viedokli gan par to, ko vēlas piedzīvot ceļojumā, gan to, ko nevēlas piedzīvot ceļojumā. Apdomājiet sekojošus jautājumus:

  • Kādu auto izmantosiet – personīgo vai nomas?
  • Cik un kādas mantas katrs var ņemt līdzi?
  • Ko apskatīsiet/darīsiet Polijā? Kādas apskates vietas/aktivitātes paredzētas pa ceļam?
  • Kāds būs ceļojuma maršruts?
  • Kādas nakšņošanas vietas izmantosiet?
  • Kur baudīsiet maltītes?
  • Kāds ir ceļojumam atvēlētais budžets?

Lielai daļai varētu likties vilinoši doties ceļā bez plāna, bet plāns nodrošinās, ka varat maksimāli izbaudīt ceļojumu. Pat tad, ja ceļojumos lielākoties esat spontāns, vajadzētu piefiksēt kaut dažus plāna pieturpunktus, jo Polijā ir patiesi neskaitāmas vietas un pieredzes, ko vajadzētu izbaudīt. Lai gan būsiet izveidojuši plānu, jebkurā brīdī var no tā novirzīties, un par to nav jāuztraucas!

ceļojums uz Poliju

  • Sagatavojiet auto ceļam!

Neatkarīgi no tā, vai ceļojumā dosieties ar savu vai nomas automašīnu, vajadzētu pārliecināties par auto tehnisko stāvokli un sagatavot to ceļam. Ja pats auto pasaulē neorientējaties, laba doma ir nogādāt automašīnu uzticamā servisā, lai par to parūpējas speciālists – ir servisi, kuriem jau ir pieredze auto sagatavošanā ceļojumiem, līdz ar to speciālistiem ir zināms, kam pievērst īpašu uzmanību.

Tomēr par auto tehnisko stāvokli jāparūpējas arī Jums pašam, sakomplektējot un ņemot līdzi ”pirmās tehniskās palīdzības komplektu”, kas palīdzēs krīzes situācijā. Šajā komplektā noteikti ietilpst rezerves riepa, domkrats, instrumentu komplekts u.tml. Tāpat atcerieties pārbaudīt auto apdrošināšanas polises termiņu – OCTA polise un KASKO polise ātri, ērti un izdevīgi pieejama pie mums, Octas.lv. Svarīgi – atcerieties pievērst uzmanību ne tikai polises derīguma termiņam, bet arī tās darbības zonai un segumam!

  • Noskaidrojiet formalitātes!

Pat, ja šķiet, ka Polija ir Eiropas Savienībā un tā īsti neatšķiras no Latvijas, vēl pirms ceļojuma sākuma vajadzētu noskaidrot visas formalitātes. Izpētiet visus ar iebraukšanu saistītos noteikumus – varbūt ir nepieciešami kādi īpaši dokumenti? Kad tiek plānots maršruts, ņemiet vērā, ka Polijā atsevišķi ceļi ir maksas. Informācija par maksas ceļiem pieejama e-TOLL mājas lapā: https://etoll.gov.pl/en/

Latvijas pilsoņi drīkst ieceļot un uzturēties Polijas teritorijā ar derīgu pasi vai personas apliecību (eID karti) bez ierobežojumiem, savukārt Latvijas nepilsoņi drīkst ieceļot un uzturēties Polijā ar derīgu pasi līdz 3 mēnešiem. Saistībā ar Covid-19, iebraucot Polijas teritorijā šobrīd nav nepieciešams ievērot karantīnu, nav nepieciešams vakcinācijas sertifikāts vai negatīvs Covid-19 testa rezultāts. Tomēr vēl pirms došanās ceļā vajadzētu pārbaudīt aktuālo informāciju, kas publicēta Ārlietu ministrijas mājaslapā. 

Atcerieties, ka katram ceļotājam jābūt līdzi personu apliecinošam dokumentam, Eiropas veselības apdrošināšanas kartei (EVAK) un apdrošināšanas polisei! Mūsu ieteikums – dodoties ārpus Latvijas, izdrukāt automašīnas apdrošināšanas polisi. 

pastaiga pa Poliju

  • Parūpējieties par ceļotāju labsajūtu!

Ceļošana ar automašīnu var būt ļoti nogurdinoša, tādēļ parūpējieties par savu un savu pasažieru labsajūtu! Kopā ar ceļabiedriem apdomājiet, cik ilgu laiku esat gatavi pavadīt ceļā – braucot nogurdina arī gluži vienkārši sēdēšana, tādēļ zelta likums ir bez pieturvietām nebraukt ilgāk kā 2-3 stundas. Tāpat apdomājiet izklaides pa ceļam un izvēlieties ērtu apģērbu, kas ir piemērots vairāku stundu sēdēšanai un laikapstākļiem. Īpaši rūpīgu plānošanu tas viss prasīs tad, ja starp pasažieriem būs arī mazi bērni.

Polija ir salīdzinoši tuvu, bet iespējams, ka vieta, kur dosieties, ir otrā Polijas pusē, kā rezultātā ceļš prasīs ilgu laiku. Tās, protams, nebūs vairākas dienas, taču tā varētu būt aptuveni viena diena. Laba doma ir norīkot pie stūres vairākus autovadītājus – apdomājiet, kurš būtu gatavs uzņemies šo svarīgo pienākumu un pēc cik ilga laika mainīsieties! Vienam autovadītājam pie stūres ieteicams pavadīt līdz 7 stundām, jo tā ir robeža, kad sāk zust koncentrācijas spējas. 

  • Nepārspīlējiet ar bagāžu!

Ceļojot automašīna pavisam ātri pārvēršas haosā, tādēļ nepārspīlējiet ar bagāžu! Ir lieliski, ka, ceļojot ar automašīnu, nav jāievēro noteikts skaits bagāžas vienību un svars, bet pārlieku liela bagāža aizņems lieku vietu, apgrūtinās nepieciešamo lietu atrašanu, ietekmēs ceļotāju labsajūtu un paaugstinās degvielas patēriņu. Plānojot braucienu, nosakiet optimālo daudzumu, cik atļauts ņemt līdzi katram ceļotājam – tā varētu būt, piemēram, viena mugursoma. Ja mantu ir ļoti daudz un bagāžas nodalījums ir pārpildīts, iespējams, jāapdomā tāds papildaprīkojums kā jumta bagāžnieks. 

  • Iegādājieties ceļojumu apdrošināšanu!

Ceļošana parasti saistās ar pozitīvām emocijām, tomēr vajadzētu padomāt un nodrošināties pret nepatīkamiem pārsteigumiem. Lai ceļojumā justos drošāk, ietecams apdrošināties! Ceļojuma apdrošināšana palīdz segt neparedzētus izdevumus, kas radušies ceļošanas laikā.

celojums ar auto ar gimeni

Katrs ceļotājs var izvēlēties savām vēlmēm un vajadzībām atbilstošāko ceļojumu apdrošināšanu. Mūsdienās tās ir dažādas, tādēļ svarīgi izvērtēt brauciena specifiku, lai varētu pielāgot apdrošināšanas segumus. Piemēram, ja Polijā paredzēts gluži vienkārši apskatīt pilsētas, visticamāk, būs pietiekami ar standarta polisi, savukārt, ja tomēr izplānotais maršruts paredz nodarboties ar fiziskām aktivitātēm kā piemēram kalnu kāpšanu, noderēs polise ar paaugstināta riska aktivitāšu segumu.

 

Plānošana ir ļoti svarīgs solis, īpaši, ja ceļojumā paredzēts dodies ar personīgo auto, jo plāni atkarīgi tieši no Jums un Jūsu pasažieriem. Tomēr tajā pašā laikā atcerieties galveno – izbaudiet! Brauciens ārpus valsts ir iespēja gūt jaunus iespaidus un pieredzes, tādēļ neaizraujieties ar plānošanu un esiet gatavs spontānām idejām, jo tieši tā rodas labākās atmiņas. Ceļojums uz Poliju ar auto ir lielisks piedzīvojums. Lai izdodas!