Auto uzturēšana
Ceļošana ar auto ārvalstīs? Ko der zināt ikvienam?

Ceļošana ar auto ārvalstīs? Ko der zināt ikvienam?

Doties ceļojumā mēs varam dažādos veidos – ar lidmašīnu, vilcienu, kuģi un, protams, ar savu personīgo auto. Izmantojot mašīnu, mēs varam izbaudīt dažādas priekšrocības, tai skaitā, būt elastīgi maršruta un laika grafika plānošanā, kā arī mainīt plānus daudz vienkāršāk nekā tad, ja ceļotu, piemēram, ar kuģi. Taču, lai brauciens ar auto uz ārzemēm būtu drošs un patīkams, ir dažas svarīgas lietas, kas jāatceras.

Ar apdrošināšanu kabatā

Kā zināms, ikvienam sauszemes transportlīdzeklim, ar kuru piedalies satiksmē, ir jānoformē obligātā apdrošināšana. Ja OCTA polise nebūs iegādāta, un Tu piedalīsies satiksmē, rēķinies ar sodu – šoferim tie var būt no 85 līdz pat 120, kā arī 2 soda punkti.

 Ja polise pirms kāda laika ir iegādāta, neaizmirsti pirms došanās ceļā pārbaudīt OCTA derīguma termiņu, lai nezināšanas dēļ ceļojumā nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus. 

Svarīgi zināt, ka OCTA nepieciešama ne tikai tiem, kas pārvietojas Latvijas teritorijā, bet arī visā Eiropas Savienībā, tai skaitā Norvēģijā, Lihtenšteinā, Šveicē un Islandē. Taču ir valstis, uz kurām dodoties, papildus OCTA, jānoformē īpašs dokuments – Zaļā karte, kas darbojas kā starptautisks apdrošināšanas līgums. Zaļā karte Tev būs nepieciešama: Albānijā, Bosnijā un Hercegovinā, Baltkrievijā, Izraēlā, Irānā, Marokā, Moldovā, Maķedonijā, Melnkalnē, Krievijā, Tunisijā, Turcijā, Ukrainā. 

Ja papildus OCTA apdrošināšanai vēlies iegādāties arī KASKO polisi, iesakām rūpīgi pārbaudīt, vai konkrētās apdrošināšanas līgums ir spēkā valstīs, kuras apmeklēsi. Protams, transportlīdzekļa apdrošināšana nav vienīgā, par kuru vērts padomāt. Esot ceļojumā, var piemeklēt alerģijas vai sāpes, “streikot” vēders, vai pat gadīties gūt traumas. Lai pasargātu sevi no neplānotiem izdevumiem, ir vērts apsvērt arī ceļojuma apdrošināšanas iegādi.

Plānojot ceļot ārpus ES un EEZ ar auto, kas iegādāts līzingā, nepieciešams pārliecināties, vai vajadzīga pilnvara un vīza konkrētā transportlīdzekļa vadīšanai. Šo dokumentu var saņemt pie līzinga izsniedzēja.

Rēķinies ar plānotiem un neplānotiem izdevumiem brauciena laikā

Viena no lielākajām izmaksu kategorijām, ar kuru jārēķinās, ceļojot ar auto uz ārvalstīm, ir izdevumi par degvielu. Kā zināms, dažādās valstīs degvielas cenas atšķiras, turklāt tās bieži mainās. Ja vēlies aplūkot, kāda ir degvielas cena Eiropas valstīs, vari ielūkoties šeit. Savukārt šajā tiešsaistes kalkulatorā vari aprēķināt, ar kādu summu jārēķinās, lai nobrauktu noteiktu attālumu.

Vēl viena izmaksu kategorija, kas jāņem vērā, ir ceļu un tuneļu/tiltu nodevas. Piemēram, ja dodies uz Rumāniju vai Austriju, rēķinies ar to, ka tur jāmaksā par jebkuru ceļu izmantošanu, ņemot vērā, cik ilgi uzturies valstī.

Cik dabai draudzīgs ir Tavs transportlīdzeklis?

Pēdējā gadu laikā daudz tiek runāts par to, ka pārvietošanās ar transportlīdzekļiem, kuriem ir augsts izmešu līmenis, kļūs arvien dārgāka un neērtāka. Mūsdienās ir valstis, kas jau ieviesusi pirmos soļus pretī tīrākai videi, izveidojot zemā izmešu līmeņa zonas, kurās aizliegts iebraukt transportlīdzekļiem, kuru izmešu apjoms pārsniedz konkrētu pakāpi. 

Izmešu klasi parāda uzlīme, kas jānokārto, iebraucot šajās zonās. Vairāk par zemo izmešu zonām vari izlasīt šeit.

Nezināšana neatbrīvo no atbildības

Visbeidzot, atceries, ka dažādās valstīs var atšķirties ne tikai ceļa zīmes, bet arī ceļu satiksmes noteikumi, tāpēc ar svarīgākajiem no tiem vajadzētu iepazīties vēl pirms ceļojuma sākuma. Tāpat pirms došanās ceļā vēlams pārbaudīt mašīnas tehnisko stāvokli, kā arī pārliecināties, ka paņemti līdzi visi nepieciešamie dokumenti.