Drošība uz ceļa
6 ieteikumi, kurus jāievēro gan autovadītājiem, gan gājējiem rudenī

6 ieteikumi, kurus jāievēro gan autovadītājiem, gan gājējiem rudenī

Ik gadu Valsts policija un citas institūcijas atgādina, ka rudens sezonā ir īpaši jāpievērš uzmanība savai un citu drošībai uz ceļa. Tomēr diemžēl negadījumi notiek tik un tā. Nedrīkst aizmirst, ka satiksmi veido ne tikai autovadītāji – tajā piedalās arī pietiekami liels skaits gājēju, tādēļ šajā rakstā esam apkopojuši svarīgākos septiņus padomus, kas gan gājējiem, gan šoferiem jāievēro rudens sezonā.

  • Pārliecinies, ka Tevi redz.

Šeit vispirms būtu jāuzsver atstarotāju nēsāšanas nozīmība. Par tiem jāatceras ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, turklāt ieteicams izvēlēties nevis vienu mazu atstarotāju, kuru aiz somas vai apģērba gandrīz nepamana, bet gan izmantot vairākus pietiekami lielus atstarotājus. Laba ideja ir arī apģērbs un aksesuāri ar iešūtām atstarojošām detaļām. Savukārt autovadītājiem jāpievērš uzmanība transportlīdzekļa gaismu izvēlei, lai gājēji un citi satiksmes dalībnieki netiktu apžilbināti.

  • Respektē citus satiksmes dalībniekus.

Drošību uz ceļa lielā mērā ietekmē arī tas, cik pieklājīgi mēs uzvedamies attiecībā pret citiem satiksmes dalībniekiem. Piemēram, vai palaižam mašīnu, kas cenšas tikt uz galvenā ceļa, vai pagaidām ceļa malā, nevis bloķējam brauktuvi kopā ar citiem steidzīgiem gājējiem. Šoferiem arī jāatceras, ka rudens sezonā uz ceļiem var būt peļķes, tāpēc jāuzmanās, lai neapšļakstītu gājējus. Respektēt citus nav grūti, turklāt atceries, ka labais vairo labo.

  • Ievēro ceļu satiksmes noteikumus.

Šī ir pašsaprotama lieta, kuru vajadzētu ievērot ikvienam – gan autovadītājiem, gan gājējiem, velosipēdistiem un citiem satiksmes dalībniekiem.

Šķērsojot pāreju, jāpārliecinās, ka deg zaļā gaisma, bet, ja tādas nav, pāri ceļam var iet tikai tad, kad zini, ka šoferis, kas tuvojas, Tevi ir pamanījis. Savukārt šoferiem, protams, jāņem vērā ātruma ierobežojumi, distances ievērošana, pagriezienu rādīšana un citi noteikumi. Tāpat atceries arī to, ka nedrīkst piedalīties satiksmē bez derīgas OCTA polises. OCTAS polises vari atrast un iegādāties pie mums, ietaupot laiku un naudu!

  • Diennakts tumšajā laikā pārvietojies ar dubultu piesardzību.

Ja no mājas ārā jādodas agri no rīta vai vēlu vakarā, kad redzamība ir apgrūtināta, esi īpaši uzmanīgs, un tas attiecas gan uz gājējiem, gan autobraucējiem. Šoferiem jāpievērš uzmanība sliktā apgaismotām vietām, kā arī krūmiem un mežu apvidiem, no kuriem var iznākt meža zvēri. Savukārt gājējiem jābūt piesardzīgiem, šķērsojot ceļu, jo vispirms jāpārbauda, ka mašīna, kas tuvojas, gājēju pamanījusi.

Ne mazāk svarīgi ir arī ņemt vērā, ka nakts laikā temperatūra pazeminās un var rasties apledojums, un tam jāpielāgo braukšanas stils savukārt gājējiem jāizvēlas atbilstošs apģērbs un apavi.

  • Izvairies no uzmanības novērsējiem.

Mūsdienās mums pieejamas dažādas lietas, kas novērš uzmanību. Autovadītājiem tas ir telefons vai cita viedierīce, skaļa mūzika, ēšana vai kafijas/tējas dzeršana pie stūres. Savukārt gājējiem tā galvenokārt ir mūzikas klausīšanās austiņās un tālruņu lietošana, ejot pa ielu. Rūpējies par savu un citu drošību, veltot uzmanību ceļam, pa kuru pārvietojies.

  • Centies izvairīties no atrašanās ārpus telpām vētru laikā.

Pie mums rudens sezonā mēdz uznākt spēcīgas vētras, kas ne tikai gāž kokus, bet arī posta ēkas un, protams, apdraud arī cilvēku drošību. Ja zini, ka sinoptiķi brīdina par vētras tuvošanos, izvairies doties ārpus mājas, neatkarīgi, vai pārvietojies kājām, vai ar mašīnu.