Droša braukšana
Drošība uz ceļa skolēniem brīvlaikā: Ko der zināt?

Drošība uz ceļa skolēniem brīvlaikā: Ko der zināt?

Skolēnu vasaras brīvlaiks ir sezona, kad mazie ķipari daudz laika pavada ārpus telpām, izbauda brīvību, dodoties uz dažādām nometnēm, apciemojot radus un draugus, vai vienkārši atpūšoties savās mājās ar ģimeni. Taču nevar aizmirst, ka šis laiks saistās arī ar dažādiem drošības riskiem, it īpaši, ja Tava atvase mēdz atrasties arī ielu un ceļu tuvumā

. Ir vairākas svarīgas lietas, kuras ar bērnu vajadzētu izrunāt, lai viņš neaizmirstu, cik svarīga ir drošība uz ceļa.

Pārvietošanās uz riteņiem

Teju ikvienam bērnam ir kāds transportlīdzeklis uz riteņiem, piemēram, velosipēds, skūteris jeb skrejritenis, skrituļslidas vai skrituļdēlis. Lai arī fiziskās aktivitātes ir vēlamas, jāparūpējas, lai tās tiktu veiktas droši, iegādājoties atbilstošu aizsargaprīkojumu, piemēram, ķiveri, kā arī aizsargus ceļgaliem, elkoņiem un plaukstām. Lai bērnu citi šoferi varētu pamanīt arī tumšā laikā, ir nepieciešami atstarotāji. Tāpat der atcerēties, ka 7 līdz 16 gadus veci bērni bez pieaugušo uzraudzības publiskās vietās drīkst atrasties no plkst.6.00 līdz 22.00. 

Taču vēl svarīgāk par visiem aizsargpiederumiem ir sarunas starp vecākiem un bērniem par drošu un atbildīgu uzvedību uz ceļiem un to tuvumā. Ja iespējams, vajadzētu kopā ar bērnu izbraukāt maršrutus, kuros viņš biežāk pārvietojas, pastāstot, no kā visvairāk jāuzmanās un, protams, jāpaskaidro arī svarīgākie ceļu satiksmes noteikumi. 

Neaizmirsti arī tādu aspektu kā vadītāja apliecību. Velosipēdisti to var saņemt no 12 gadu vecuma, savukārt tiem, kas pārvietojas ar mopēdu, vadītāja tiesības var tikt piešķirtas no 14 gadiem. Iepriekš minētie vecumi arī ir tie, no kuriem bērni pastāvīgi drīkst piedalīties satiksmē, braucot pa ceļa malu vai brauktuvi. Sākot no septiņu gadu vecuma, bērni pieaugušo pavadībā drīkst pārvietoties pa ceļa malu vai brauktuvi.

Ielu šķērsošana un pārvietošanās kājām pa pilsētu

Pilsētās dzīvojošo ģimeņu atvases vasaras laikā noteikti dosies ārpus mājas, lai satiktu draugus, apmeklētu nodarbības vai vienkārši pastaigātos. Arī šajā gadījumā vecākiem savām atvasēm vajadzētu sniegt ieskatu ceļu satiksmes noteikumos, pievēršot uzmanību ielu šķērsošanai un luksoforu signālu ievērošanai.

Īpaši svarīgi par ceļu satiksmes noteikumiem un drošību pilsētā ir pastāstīt lauku bērniem, kas ikdienā nepiedalās šādā satiksmē, un konkrētā vide viņiem ir sveša. Jāizrunā tas, uz ko mazajam ķiparam jāgatavojas, kas jāņem vērā un no kā vajadzētu izvairīties. 

Braukšana mašīnā

To, ka ar mašīnu drīkst braukt tikai pilngadīgas personas, kas ieguvušas vadītāja apliecību, zina ikviens. Taču nedrīkst aizmirst arī par nosacījumiem, kas attiecas uz nepilngadīgo braucēju pārvadāšanu. Šīm lietām vajadzētu būt tikpat pašsaprotamām kā apdrošināšanas iegāde auto.

Ja bērns nav garāks par 150 cm, automašīnā viņš jāpārvadā sēdeklītī, kas pielāgots pasažiera svaram un vecumam, kā arī ir piesprādzēts pie transportlīdzekļa sēdekļa. Šāda rīcība nepieciešama, lai bērns trieciena gadījumā netiktu izsviests no savas sēdvietas.

Drošība dzelzceļa tuvumā

Šī ir aktuāla un sāpīga tēma, jo pēdējos gados neuzmanībai vilcienu tuvumā un sliežu šķērsošanas laikā vairākiem cilvēkiem ir maksājusi dzīvību. Arī vecākiem jāizstāsta savām atvasēm, cik svarīgi ir ievērot noteikumus, esot dzelzceļa tuvumā – jārespektē aizlieguma un brīdinājuma signāli, nedrīkst šķērsot sliedes tam neparedzētās vietās, kā arī, un šis jāuzsver īpaši, nedrīkst klausīties mūziku austiņās, esot dzelzceļa vai ceļa tuvumā! 

Ceram, ka mūsu padomi palīdzēs Tev padarīt savu atvašu ikdienu drošāku!