Automašīnas iegāde
Vēlies iegādāties elektro auto ar valsts atblastu? – Noderīgi padomi!

Vēlies iegādāties elektro auto ar valsts atblastu? – Noderīgi padomi!

Ja domā par jaunas automašīnas iegādi, iespējams, vērts apsvērt videi draudzīgo elektroauto. Šādai izvēlei ir daudz priekšrocību – izdevīgāka pārvietošanās un nodokļu atlaides. Taču tas vēl nav viss – ir iespējams arī iegādāties elektroauto ar valsts atbalstu. Raksta turpinājumā svarīgākais par valsts sniegto finansējumu elektroauto iegādei.

Informācija par atbalsta programmu

Atbalsta programmas galvenais mērķis ir rast jaunus veidus, kā samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju transporta nozarē. Programmas ietvaros tiek mainīti iedzīvotāju paradumi, popularizēta elektromobiļu lietošana ikdienā, kā arī mazināti stereotipi par šo transporta veidu. Tādā veidā elektroauto kļūst iedzīvotājiem daudz pieejamāki, attīstās arī uzlādes staciju infrastruktūra.

Atbalsts elektroauto iegādei šobrīd pieejams ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Pirms tam svarīgi iepazīties ar visiem nosacījumiem.

elektro auto

Galvenie nosacījumi

Ar valsts atbalstu šobrīd iespējams izvēlēties kādu no vairāk nekā 350 dažādiem auto modeļiem un 59 apstiprinātiem tirgotājiem.

Valsts atbalstu iespējams saņemt, ja izvēlētais elektroauto atbilst sekojošiem nosacījumiem:

  • Jauns elektroauto – lietots mazāk kā 6 mēnešus vai tā nobraukums ir ne vairāk kā 6000 km. Siltumnīcas efekta gāzu emisija ir 0. Nobraukums starp pilnas uzlādes reizēm ir 150 km, savukārt maksimālais braukšanas ātrums – 90 km/h. Kas attiecas uz auto pārdošanas cenu – bāzes komplektācijā tā nedrīkst pārsniegt 60 tūkstošus eiro (bez PVN)
  • Lietota elektromobiļa iegāde – automašīna atbilst jauna elektroauto parametriem, bet nav reģistrēts Latvijā ilgāk par 6 mēnešiem. Tā pārdošanas cena bāzes komplektācijā ir no 5500 līdz 60 000 eiro bez PVN
  • Jauns ārēji lādējams hibrīdauto (Plug in) – līdzīgi nosacījumi kā attiecībā uz elektroauto, bet šajā gadījumā ar pieļaujamo siltumnīcefekta gāzu emisiju līdz 50 g CO2/km un nobraukumu tikai ar transportlīdzeklī uzkrāto elektroenerģiju starp pilnas uzlādes reizēm vismaz 50 km. Arī šajā gadījumā cena bāzes komplektācijā nedrīkst pārsniegt 60 tūkstošus eiro bez PVN

Lai būtu pieejams valsts atbalsts elektroauto iegādei, jāņem vērā vēl arī citi noteikumi:

  • Pēc auto iegādes vismaz 5 gadus atbalsta saņēmējam jābūt iegādātā auto turētājam. Nedrīkst to pārdot, mainīt, nodot bez atlīdzības, ieguldīt kapitālsabiedrībā
  • Nosacījumi paredz, ka auto īpašniekam ik gadu jāveic monitorings un jānodrošina, ka 5 gadu laikā pēc auto iegādes brīža tā nobraukums ir vismaz 52 tūkstoši kilometru, savukārt nobraukums viena gada laikā ir ne mazāks par 10 400 km. Svarīgi arī, lai elektroauto būtu reģistrēts Latvijā. Spēkratam ir jābūt ar izietu tehnisko apskati, tam vajadzīga KASKO apdrošināšana. Tāpat arī auto nevar tikt izmantots saimnieciskās darbības veikšanai

Svarīgi – ja noteiktais nobraukums – 52 tūkstošus kilometru – sasniegts ātrāk nekā 5 gadu laikā, arī visi pārējie nosacījumi vairs nav obligāti.

Kāds ir atbalsta apmērs?

Lētākā jauna elektroauto cena ir nepilni 14 tūkstoši eiro, bet vidējā – aptuveni 39 tūkstoši eiro bez PVN. Jauna elektroauto iegādei no valsts iespējams saņemt 4500 eiro, savukārt lietota auto iegādei iespējams saņemt atbalstu 2250 eiro apmērā.

Tas vēl nav viss – pieejams arī atbalsts par iepriekšējā auto norakstīšanu, kā arī atlaide no auto pārdevēja. Tas nozīmē, ka sava jaunā elektroauto vai hibrīdauto (Plug in) iegādei varat saņemt papildus atbalstu 1000 eiro apmērā, ja savu iepriekšējo automašīnu ar iekšdedzes dzinēju norakstiet likvidācijai. Tomēr jāņem vērā, ka arī attiecībā uz to jāievēro daži nosacījumi –

  • Ar iepriekšējo auto beidzamo trīs gadu laikā esat piedalījies ceļu satiksmē;
  • Tā nobraukums ir bijis vismaz 5000 km gadā;
  • Automašīna Jūsu īpašumā ir bijusi vismaz no 2021. gada 28. decenbra;
  • Esat to nodevis likvidācijai kādā no CSDD reģistrētiem apstrādes uzņēmumiem un par to ir izsniegts likvidācijas sertifikāts. Svarīgi, ka likvidācijas sertifikātam jābūt izsniegtam beidzamo 6 mēnešu laikā

Saskaņā ar atbalsta programmu auto pārdevējam jānodrošina papildus atlaide vai cita veida bonuss, piemēram, jaunu riepu komplekts vai papildus aprīkojums, vismaz 1000 eiro apmērā jauna auto iegādei un vismaz 500 eiro apmērā lietota elektroauto iegādei.

Kopējais valsts atbalsts elektroauto iegādei šīs programmas ietvaros ir 10 miljoni eiro. Tam iespējams pieteikties līdz 2023. gada 31. decembrim vai tik ilgi, kamēr beidzas pieejamais finansējums. Plašāku informāciju atradīsiet Vides investīciju fonda un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas interneta vietnēs un sagatavotajos informatīvajos materiālos.

Kā var pieteikties valsts atbalstam elektro auto iegādei?

Pieteikties valsts atbalstam var elektroniski Vides investīciju fonda mājas lapā. Pirms iesnieguma aizpildīšanas svarīgi konsultēties ar pārdevēju un iepazīties ar visiem nosacījumiem, kas jāievēro, lai valsts atbalstu saņemtu. Pieteikums tiek izskatīts 5 darba dienu laikā. Ja tas atbilst nosacījumiem, tiek slēgts līgums par atbalsta saņemšanu.

Svarīga nianse – valsts atbalstu auto pircējs nesaņem savā bankas kontā. Tas tiek atrēķināts no auto iegādes summas un tiek pārskaitīts uzreiz auto pārdevējam. Tāpat jāņem vērā, ka valsts atbalstu var saņemt arī iegādājoties auto līzingā, ar nosacījumu, ka tiek izmantoti konkursā apstiprināti līzinga pakalpojumi.

Ja vēlaties iegādāties jaunu auto, elektroautomobilis vai hibrīdauto var kļūt par veiksmīgu izvēli. Pirms tam jāizvērtē elektroauto plusi un mīnusi, kā arī savas iespējas saņemt valsts atbalstu, lai iegādātos videi draudzīgāku un ekonomiskāku transportlīdzekli. 

Neaizmirstiet, ka arī braucot ar elektroauto, vajadzīga OCTA polise