Automašīnas iegāde
Elektroauto – plusi un mīnusi

Elektroauto – plusi un mīnusi

 

Elektriskajiem transportlīdzekļiem ir daudz priekšrocību, taču tiem ir arī daži trūkumi, salīdzinot ar parastajām automašīnām, kas tiek darbinātas ar benzīnu. 

 

Elektrisko transportlīdzekļu priekšrocības 

 

elektriskais auto

 

Elektroauto kļūst arvien populārāki. Un ne velti – tiem ir daudzi plusi, tai skaitā augsta energoefektivitāte, samazināts izmešu daudzums un lieliska veiktspēja. 

 

Elektromobiļi ir energoefektīvi

Energoefektivitāte attiecas uz enerģijas daudzumu no degvielas avota, kas tiek pārveidots par faktisko enerģiju transportlīdzekļa riteņu darbināšanai. Elektroauto šajā ziņā ir daudz efektīvāki, nekā, piemēram, ar gāzi darbināmie transportlīdzekļi – elektroauto akumulatori transportlīdzekļa kustības nodrošināšanai pārveido 59-62% enerģijas, kamēr ar gāzi darbināmie transportlīdzekļi tikai 17-21%. Tas nozīmē, ka elektroauto akumulatora uzlādēšana transportlīdzeklim novirza vairāk reālas enerģijas, nekā degvielas uzpildīšana degvielas uzpildes stacijā. 

 

Elektroauto palīdz samazināt gaisa piesārņojumu

Emisiju samazināšanas  ir vēl viena priekšrocība visiem elektriskajiem transportlīdzekļiem. Tā kā elektroauto darbojas ar uzlādējamu akumulatoru, tā vadīšana nerada nekādas izpūtēja emisijas, kas ir viens no  lielākajiem piesārņojuma avotiem. Turklāt uzlādējamais akumulators neprasa tik daudz finansiālo ieguldījumu, turklāt bieži šim nolūkam var izmantot atjaunojamos resursus, piemēram, saules paneļu sistēmas. 

 

Elektromobiļi ir ar augstu veiktspēju un salīdzinoši vienkāršām uzturēšanas prasībām 

Elektriskie transportlīdzekļi ir ar augstu veiktspēju, to motori ir ne tikai klusi, bet prasa mazāku apkopi nekā iekšdedzes dzinēji. Braukšanas pieredze ir laba, jo elektroauto motori reaģē ātri un darbojas lieliski. Kas nav mazsvarīgi, elektroauto parasti ir jaunāki nekā cita tipa transportlīdzekļi, un bieži vien piedāvā plašu mūsdienu tehnoloģiju atbalstu. 

 

Elektroauto trūkumi 

 

dabai draudzīgs

 

Kā galvenos elektroauto trūkumus var minēt samērā īsās distances, ko tie spēj veikt, salīdzinoši ilgo akumulatora uzlādi un paša elektroauto diezgan augsto cenu. 

 

Ar elektrauto var nobraukt mazāku attālumu 

Vidējais attālums, ko vienā reizē (no vienas akumulatora uzlādes līdz nākamajai) var veikt ar elektroautomobili, ir mazāks, kā ar transportlīdzekli, kas darbojas ar ierasto degvielu. Apsverot iespēju iegādāties elektroauto, šo aspektu noteikti vajadzētu ņemt vērā. Turklāt arī ierobežotā elektroautomobiļu akumulatoru uzlādes vietu pieejamība padara šo transportlīdzekli mazāk piemērotu tāliem ceļojumiem. 

 

Elektrisko automašīnu „degvielas uzpildīšana” prasa ilgāku laiku

Problēma var būt arī pati degvielas uzpilde. Akumulatora pilnīga uzlādēšana ar 1. vai 2. līmeņa lādētāju var ilgt līdz pat 8 stundām, un pat ātrās uzlādes stacijās tas aizņem  vismaz 30 minūtes, lai veiktu akumulatora uzlādi līdz 80 procentiem. Tas nozīmē, ka elektroauto vadītājiem rūpīgāk jāplāno gan veicamā distance, gan savs laiks, jo ‘’degvielas uzpildi’’’ šajā gadījumā nevar atrsināt tik vienkārši un ātri, kā apstājoties pie degvielas sūkņa kādā no daudzajām degvielas uzpildes stacijām. 

 

Elektriskās automašīnas ir dārgākas, turklāt, biežāk jāmaina to akumulatori

Elektromobiļa akumulatori ir dārgi, un tie, iespējams, būs jāmaina vairāk nekā vienu reizi automašīnas lietošanas laikā. 

Arī paši elektriskie transportlīdzekļi ir dārgāki nekā ar ierasto degvielu darbināmi automobiļi, tādēļ vismaz sākumā jārēķinās ar samērā augstām izmaksām. Tomēr degvielas izmaksu ietaupījumi, nodokļu atlaides un valsts stimuli var palīdzēt kompensēt šīs sākotnējās izmaksas.

 

Secinājumi

Kopumā elektroauto, tāpat kā jebkurš transportlīdzeklis, jānovērtē, pamatojoties uz personīgajām vajadzībām un plānoto transportlīdzekļa izmantošanu. Elektroautomobilim ir daudz priekšrocību, piemēram,  degvielas ietaupījums un samazināts izmešu daudzumu, taču var nākties rēķināties ar ne tik ērto akumulatora uzlādi un lielākām izmaksām, ja to nāksies nomainīt. 

 

Izvērtē, kas Tev vislabāk der, lai saprastu, vai elektroauto ir piemērotākā izvēle. Atceries – OCTA polise ir obligātā apdrošināšanas polise – tā nepieciešama ikvienam transportlīdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Atbilstoša apdrošināšana arī ietaupīs Tavas finanses neparedzētos gadījumos.

 

 

Vēl viena iespēja – hibrīdauto 

 

hibrīdauto

 

Daudzas no tām elektroauto priekšrocībām attiecas arī uz hibrīdauto. Tie ir lieliski transporta līdzekļi emisiju un degvielas patēriņa samazināšanai. 

Būtiski, ka hibrīdauto patērē par 30 līdz 60 procentiem mazāk degvielas nekā parastās automašīnas. Ja elektrība tiek iegūta no atjaunojamiem resursiem, siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu iespējams vēl vairāk samazināt.

Hibrīdauto ir lielisks transportlīdzeklis tiem, kuriem braukšanas un uzlādēšanas dēļ elektroauto nav izdevīgs. 

Kamēr elektroauto ir ierobežoti ar akumulatoru darbības diapazonu, hibrīdauto spēj nodrošināt, ka, beidzoties akumulatora darbībai, transportlīdzeklis var turpināt darboties un pat uzlādēt akumulatoru, izmantojot degvielu.