Droša braukšana
5 noderīgi padomi autovadītājiem skolēnu brīvlaika periodā

5 noderīgi padomi autovadītājiem skolēnu brīvlaika periodā

Ir pienākusi vasara. Uz ielām un māju pagalmos arvien biežāk redzam skraidām bērnus un jauniešus, kas izbauda silto laiku un skolas brīvlaiku. Diemžēl šo priecīgo faktu aizēno drūmā statistika par ceļu satiksmes negadījumiem. 2018. gadā tajos cietuši 705 bērni, un 7 nepilngadīgie gājuši bojā. Šajā rakstā esam apkopojuši piecus vērtīgus padomus, kurus šoferiem vajadzētu īpaši ņemt vērā tieši vasaras brīvlaikā, lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījumiem. 

Esi gatavs strauji reaģēt

Pārvietojoties dzīvojamo māju rajonā un citās teritorijās, kur biežāk uzturas bērni, autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem. Tāpat jārēķinās ar to, ka mazo ķiparu rīcība ceļu tuvumā var būt diezgan neparedzama, un viņi var pēkšņi mainīt pārvietošanās virzienu vai ātrumu. Ja nepieciešams braukt garām bērniem uz velosipēdiem, ieturi pēc iespējas lielāku distanci.

Īpaši uzmanīgiem jābūt braucot ar mašīnu atpakaļgaitā. Pat tad, ja rodas vēlme palielināt ātrumu, jo šķiet, ka tuvumā neviena nav, apdzīvotās vietās vienmēr ir jābūt gataviem arī uz neparedzamiem pavērsieniem.

Vēl viens aspekts ir sabiedriskā transporta apbraukšana. Ja redzi, ka autobuss ir apstājies pieturā, pie skolas vai citur, vienmēr rēķinies ar to, ka pēkšņi Tava auto priekšā var izskriet cilvēki, kas šķērso ceļu, turklāt liels risks, ka tie var būt tieši bērni.

Izvairies no jebkādiem uzmanības novērsējiem

Kā zināms, mobilo ierīču izmantošana, esot pie stūres, ir problēma ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs. Turklāt šis nav vienīgais uzmanības novērsējs, kas var radīt bīstamas sekas – pašiem to pat neapjaušot, autovadītājiem var traucēt arī skaļa mūzika, līdzbraucēji un citi faktori.

Pat tad, ja Tev šķiet, ka ātra ielūkošanās tālrunī nevienam nekaitēs, acu novēršana no ceļa ilgāk par divām sekundēm dubulto risku izraisīt avāriju. Lai būtu vieglāk to izprast, ņem vērā, ka, pārvietojoties ar ātrumu 100 km/h, brīdī, kad novērsīsi acis no ceļa uz divām sekundēm, būsi nobraucis jau 55 metrus!

Pārbaudi acu veselību

Tāpat kā ikvienam mašīnas īpašniekam regulāri jāatjauno auto apdrošināšana, regulāri vajadzētu pārbaudīt arī paša redzi. Diemžēl ne visi par to atceras vai neuzskata par pietiekami svarīgu uzdevumu. Mūsu acis ir galvenās, kas nodrošina to, lai braukšana ar automašīnu būtu droša, un nenotiktu avārija, jo redzam visu, sākot no ātruma ierobežojumiem un citām ceļa zīmēm, beidzot ar potenciālajiem riskiem un bīstamām situācijām, tai skaitā bērniem, kuri atrodas brauktuves tuvumā. Ne velti pirms autovadītāja tiesību iegūšanas ir jāapmeklē acu ārsts. Taču arī pēc tam to vajadzētu darīt reizi gadā, lai pārliecinātos, ka redze ir laba, un nav nepieciešamas brilles.

Ievēro noteikumus

Nav šaubu, ka ceļu satiksmes noteikumi ir jāievēro pārvietojoties jebkur – pa apdzīvotu vietu, lauku ceļu vai šoseju. Taču gadās, ka dažādu apzinātu un neapzinātu iemeslu dēļ aizmirstam vai vienkārši negribam darīt visu “pēc grāmatas”. Tomēr, atrodoties vietās, kur uzturas bērni, vienmēr jābūt atbildīgiem un jāievēro visi noteikumi. Samazini ātrumu, kad tuvojies vietai, kur cilvēki šķērso ceļu, pilnībā apstājies krustojumos, kā arī ļoti uzmanīgi veic pagriezienus ap stūri, kur ir ierobežota redzamība.

Neaizmirsti par tiem, kuri pārvietojas uz riteņiem

Ņem vērā, ka bērni mūsdienās pārvietojas ne tikai kājām, bet arī ar velosipēdiem, parastajiem un elektriskajiem skūteriem, skrituļslidām, skeitbordu un citiem transportlīdzekļiem. Tā kā mazie braucēji ne vienmēr izvērtē savu braukšanas ātrumu, autovadītājiem ir jābūt īpaši piesardzīgiem, lai izvairītos no sadursmēm. Vienmēr atceries palūkoties divreiz, pirms veic pagriezienus!