Auto apdrošināšana
Kā rīkoties, ja gadījies apskādēt citu auto stāvvietā?

Kā rīkoties, ja gadījies apskādēt citu auto stāvvietā?

Lai arī cik pārliecināts un uzmanīgs būtu autovadītājs, piedaloties ceļu satiksmē, var notikt arī dažādas nepatīkamas situācijas. Viena no tādām ir citas automašīnas nejauša apskādēšana stāvvietā. Izplatītākie bojājumi ir skrāpējumi, ieplaisājuši auto lukturi, nelielas buktes, sasisti bamperi. Vairumā gadījumu tie nerada lielus finansiālus zaudējumus, bet, ja situācija netiek pareizi atrisināta, sekas var būt gaužām nepatīkamas. 

 

Kā šādās situācijās pareizi rīkoties? Par to turpinājumā. 

 

Kas Tev jāzina, ja gadījusies šī nepatīkamā situācija?

 

saskaņotais paziņojums

 

Ja apskādētajā transportlīdzeklī tajā brīdī atrodas tā vadītājs, risinājums ir vienkāršs – abām pusēm jāvienojas par saskaņotā paziņojuma sastādīšanu. Mazliet sarežģītāk ir tad, ja otra transportlīdzekļa vadītājs notikuma brīdī nav sastopams. 

 

Nepamet notikuma vietu

Pirmkārt jāsaprot, ka patvaļīga aizbraukšana no notikuma vietas arī šajā gadījumā definējams kā pārkāpums, un sodi var būt gana lieli – velosipēdu un mopēdu vadītājiem var nākties maksāt no 7 līdz 55 eiro, savukārt citu transportlīdzekļu vadītājiem šajā gadījumā var nākties šķirties no 70 līdz  pat 700 eiro. 

Turklāt autovadītājam, kas patvaļīgi atstājis notikuma vietu, var arī nākties zaudēt tiesības vadīt transporta līdzekli uz laiku no 3 līdz 24 mēnešiem. Ne mazāk svarīgi, ka no vainīgā transportlīdzekļa vadītāja šādā situācijā var tikt piedzīta arī apdrošināšanas atlīdzība, kas pienākas cietušajai pusei. 

 

Sagaidi auto vadītāju vai zvani policijai

Tātad – lai izvairītos no nepatīkamām sekām, ieteicams tomēr sagaidīt otra transportlīdzekļa vadītāju. Ja tas tomēr neizdodas, jāzvana policijai, kas palīdzēs atrisināt situāciju likumā paredzētajā kārtībā. 

Ja negadījums noticis kāda lielveikala stāvvietā un otru autovadītāju nav iespējams sagaidīt, var doties uz lielveikala informācijas centru un lūgt skaļrunī paziņot bojātās automašīnas valsts numuru. 

 

Saskaņotā paziņojuma sastādīšana

Ļoti bieži vainīgais transportlīdzekļa vadītājs pie apskādētā transportlīdzekļa atstāj lapiņu ar savu telefona numuru, būdams pārliecināts, ka otra transporta līdzekļa vadītājs pēc tam piezvanīs un būs iespēja sastādīt saskaņoto paziņojumu. 

Kā rāda pieredze, ne vienmēr viss notiek atbilstoši vēlajamam scenārijam, tādēļ uz to paļauties nevajadzētu. Ja apskādētā transportlīdzekļa vadītājs, konstatējot faktu, zvanīs nevis vainīgajam autovadītājam, bet policijai, tiks uzskatīts, ka vainīgais ir patvaļīgi atstājis nozieguma vietu. 

 

Kā rīkoties, ja apskādēts Tavs auto? 

Savukārt, ja, atgriežoties no prombūtnes, konstatē, ka Tavs transportlīdzeklis ir iebuktēts vai noskrāpēts, bet vainīgais notikuma vietā nav sastopams, nekavējoties par notikušo jāziņo policijai. Ja gadījumā vainīgais autovadītājs ir atstājis savu telefona numuru, sazinies ar viņu, lai vienotos par saskaņotā paziņojuma sastādīšanu. Ja vienošanās nav iespējama, jāzvana policijai. Svarīgi arī pašam nepamest notikuma vietu, lai policija varētu konstatēt notikušā apstākļus. 

Lai šādas situācijas risināt būtu vienkāršāk, arī pats, atstājot spēkratu pārpildītā stāvvietā (piemēram, kāda festivāla vai cita liela publiska pasākuma laikā), aiz vējstikla slotiņas vari atstāt lapiņu ar skaidri salasāmu telefona numuru. 

Pēc negadījuma ieteicams vērsties arī pie sava apdrošinātāja, lai saņemtu informāciju par pareizu rīcību šādās situācijās. 

 

Kā pasargāt savu un citu auto? 

 

parkošanās

 

Pat ja stāvvietā apskādētie auto lielākoties nerada lielus zaudējumus un ir zināms, kā šādās situācijās pareizi rīkoties, tomēr šādi gadījumi tik un tā nav īpaši patīkami, un no tiem vajadzētu izvairīties, cik vien tas ir iespējams. 

Pirmkārt, ir svarīgi pareizi noparkoties. Turpinājumā  daži padomi, kas varētu noderēt. 

Kam pievērst uzmanību parkojoties?

  • Vienmēr pievērs uzmanību ne tikai netālu esošajām automašīnām, bet arī ceļa zīmēm un citiem objektiem;
  • Ja neesi drošs par savām spējām bez problēmām noparkoties pārpildītā autostāvvietā un arī pēc tam godam izbraukt no tās, velti laiku parkošanās treniņiem kādā klusākā vietā;
  • Pirms atstāj automašīnu, pārliecinies, ka netraucē izbraukt blakus esošajām automašīnām.

Parūpējies par apdrošināšanu

Nākamais būtiskais faktors, kas ļaus justies drošāk, ir atbilstoša auto apdrošināšana. Kā zināms, OCTA ir obligātā apdrošināšanas polise – tā  nepieciešama ikvienam transportlīdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Tieši šīs polises esamība sniedz vajadzīgo finansiālo aizsardzību, ja stāvvietā vai kur citur gadījies apskādēt kādu no blakus esošajiem transportlīdzekļiem. 

 

Vienmēr svarīgi rīkoties uzmanīgi un atbildīgi. Ja tomēr gadījies sabojāt kādu citu auto, svarīgi rīkoties pareizi, lai vēlāk nesaskartos ar lieliem zaudējumiem un vēl sarežģītākām situācijām.