Droša braukšana
Pāris ekonomiskas braukšanas pamatprincipu, kas jāzina katram

Pāris ekonomiskas braukšanas pamatprincipu, kas jāzina katram

Ekonomiska braukšana sniedz ne tikai finansiālu labumu – samazinātais degvielas patēriņš atstāj pozitīvu ietekmi arī uz apkārtējo vidi. 

 

Ja kādreiz esi domājis par ekonomiskāku auto vadīšanu, šeit ir daži pamatprincipi, kas palīdzēs. 

 

Pārbaudi riepu spiedienu 

 

riepu spiediens

 

Vienkāršākais veids, kā ietaupīt naudu, ir regulāri pārliecināties, ka riepu spiediens atbilst rekomendētajam. Jebkura nobīde var radīt nepatīkamas sekas, tostarp palielināt degvielas patēriņu pat par 20%. 

Riepu spiedienu iespējams pārbaudīt jebkurā degvielas uzpildes stacijā – izmanto šo iespēju, kad uzpildi degvielu vai arī, ja ir radušās aizdomas par neatbilstošu riepu stāvokli.

 

Samazini automašīnas svaru 

Vēl viens vienkāršs degvielas taupīšanas veids ir automašīnas svara samazināšana (kāpēc, Tavuprāt, mūsdienās jaunām automašīnām reti ir rezerves riepas?). Tādēļ ieskaties bagāžniekā un izņem no tā visu, kas šobrīd nav vajadzīgs. 

Vērts padomāt arī par aerodinamiku – jumta bagāžnieki, velosipēdu statīvi vai augšējās kastes rada lielāku vēja pretestību kas nozīmē, ka motoram ir jāstrādā jaudīgāk un degvielas patēriņš arī līdz ar to ir ievērojamāks. 

 

Veic regulāru automašīnas apkopi 

Regulāra automašīnas apkope, pirmkārt, palielina tās vērtību, kad ir pienācis spēkratu pārdot. 

Otrkārt, apkope palīdz ietaupīt naudu ik reizi, kad pārvietojies ar savu auto. Labi noregulēts motors nozīmē, ka katrs degvielas piliens tiek sadedzināts pēc iespējas efektīvāk, lieki neizšķiežot ne centa, ko esi iztērējis par degvielu. 

 

Saglabā vienmērīgu braukšanu 

 

taupīšana

 

Vienmērīga braukšana ar pakāpenisku un maigu paātrinājumu ir atslēga, lai uzturētu vidējo degvielas patēriņu. Plāno savas nākamās darbības un koncentrējies, lai varētu savlaicīgi reaģēt un mēģināt izvairīties no nevajadzīgas bremzēšanas. Tu izmanto vairāk degvielas, lai paātrinātu tempu, un to izšķērdē, ja Tev nekavējoties jābremzē. 

 

Plāno maršrutu 

Šķiet vienkārši, bet, ja apmaldies vai brauc pa tālāko ceļu, Tu lieki tērē degvielu. 

Šajā ziņā ne vienmēr ir saprātīgi paļauties tikai uz navigācijas sistēmu vien, tādēļ pirms došanās ceļā vērts pārliecināties, kurš ir labākais un efektīvākais maršruts, lai nokļūtu līdz galamērķim. 

 

Bez vajadzības netērē kondicionieri un nedarbini automašīnas motoru 

Vienkārša lietu izslēgšana ļauj ietaupīt degvielu. Tavas automašīnas gaisa kondicionieris veido līdz 5% no automašīnas degvielas patēriņa, tāpēc, ja Tev tas nav vajadzīgs, izslēdz to!

Gaisa kondicionēšana patērē jaudu un tādējādi patērē degvielu – īpaši, ja brauc pa pilsētu ar nelielu ātrumu. Tomēr, braucot ar lielāku ātrumu un it īpaši uz automaģistrāles, gaisa koncerna ietekme uz degvielas ekonomiju ir diezgan nenozīmīga, tāpēc nejūties vainīgs par vēsuma uzturēšanu. 

Tas pats attiecas uz Tavas automašīnas motoru: ja esi sastrēgumā, dzinēja izslēgšana pat uz mazāk nekā trīsdesmit sekundēm var radīt lielas pārmaiņas.

 

Ievēro ātruma ierobežojumus 

Tas ir vienkārši: jo ātrāk Tu brauc, jo lielāks būs degvielas patēriņš. Ievērojot ātruma ierobežojumus,  Tu jutīsies drošāk un neizraisīsi nepatikšanas, turklāt tas palīdzēs arī samazināt degvielas izmaksas. 

 

Seko līdzi pārmaiņām un veic aprēķinus 

Vislielāko labumu iegūsi, ja, ieviešot kādas pārmaiņas savos braukšanas ieradumos, sekosi līdzi tam, kāds ir ieguvums. Tas palīdzēs saprast, kādas darbības veicina ekonomiskāku braukšanu tieši Tavā situācijā. 

Kas attiecas uz automašīnas uzturēšanas izmaksām, arī te var atrast dažus veidus, kā ietaupīt.

Pirmkārt, jau salīdzinot cenas gan dažādās degvielas uzpildes stacijās, gan autoservisos. Arī OCTA polise, kas ir nepieciešama ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē, pie dažādiem apdrošinātājiem var izmaksāt atšķirīgas summas. Šo iemeslu dēļ vienmēr ir vērts izvērtēt dažādas iespējas, lai pienācīgi parūpētos par automašīnu, vienlaikus ietaupot finanšu līdzekļus. 

 

Samazini automašīnas izmantošanu

 

pastaiga

 

Automašīna sniedz ērtības. Vairums autovadītāju ir pieraduši to izmantot ik reizi, kad vien nepieciešams kaut kur nokļūt. Domājot par ekonomiskākiem risinājumiem, vērts apsvērt biežāku staigāšanu ar kājām. 

Iespējams, veikals, uz kuru mēdz doties ar auto, patiesībā atrodas pāris minūšu garas pastaigas attālumā. Bet varbūt darbs atrodas tieši tādā attālumā, lai uz to, vismaz labā laikā, dotos ar velosipēdu. Atstājot automašīnu stāvvietā, ieguldīsi arī labākā veselībā un fiziskās formas uzturēšanā.