Auto apdrošināšana
Tagad saskaņoto paziņojumu vari aizpildīt arī elektroniski!

Tagad saskaņoto paziņojumu vari aizpildīt arī elektroniski!

Pagājušogad Latvijas teritorijā reģistrēti vairāk nekā 20 tūkstoši ceļu satiksmes negadījumu, kuru reģistrācijai izmantots saskaņotais paziņojums. Lielākā daļā no negadījumos iesaistītajiem šoferiem ir novērtējuši saskaņotā paziņojuma aizpildīšanas sniegtās priekšrocības – tas taupa laiku un policijas resursus, kā arī neapgrūtina satiksmi. 

Pērn autovadītājiem kļuva pieejama arī Latvijas transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) aplikācija, kurā izveidots elektroniskais saskaņotais paziņojums.

Kas ir Saskaņotais paziņojums?

elektroniska aizpildīšana

Lai vienkāršāk atrisinātu situāciju brīdī, kad notiek neliels ceļu satiksmes negadījums, OCTA  ietvaros atļauts pildīt saskaņoto paziņojumu.

Arī elektroniski

Saskaņotais paziņojums ir pieejams gan veidlapu, gan elektroniskā formā, aplikācijā LTAB OCTA. Aplikācija pieejama gan Android, gan iPhone tālruņos. 

Arī ārpus valsts robežām

Saskaņotais paziņojums ir aktuāls ne tikai Latvijā – tas pieejams arī vairāk nekā 20 citās Eiropas valstīs, turklāt vienīgā atšķirība ir tā valoda.

 Aizpildīšana

Kad tiek aizpildīts saskaņotais paziņojums, abu ceļu satiksmes negadījumā iesaistīto transportlīdzekļu vadītāji detalizētā veidā piefiksē negadījuma apstākļus – aizpildot 15 sadaļas. Noslēgumā sniegtās informācijas patiesums jāapstiprina ar parakstu.

Saskaņotā paziņojuma veidlapas tika radītas, lai negadījumā iesaistītajiem būtu iespēja piefiksēt ceļu satiksmes negadījumā notikušo bez policijas starpniecības, lai būtu iespējams ērti un ātri informēt transportlīdzekļu apdrošinātāju, kurš izvērtē kompensējamo zaudējumu apjomu.

Kādos gadījumos atļauts aizpildīt saskaņoto paziņojumu?

Negadījumi mēdz būt dažādi, tādēļ ir svarīgi zināt, kad saskaņotais paziņojums ir piemērotākā opcija.

Jāizpildās visiem šiem nosacījumiem:

  • Iesaistītās puses pēc negadījuma spēj vienoties par to, kas noticis un apstiprināt sniegto informāciju ar parakstu;
  • Negadījumā iesaistīti divi transportlīdzekļi;
  • Negadījumā nav cietuši vai ievainoti cilvēki;
  • Negadījumā nav nodarīti zaudējumi trešās personas mantai;
  • Sadursmes brīdī transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kā rezultātā pēc negadījuma transportlīdzekļi nevar turpināt ceļu.

Ja kāds no šiem kritērijiem neizpildās, piemēram, nodarīti bojājumi trešās personas mantai, jāiesaista policija, jo saskaņotā paziņojuma veidlapas aizpildīšana nav iespējama. Gaidot policiju, jāiededz avārijas gaismas, jāizliek trijstūris, jāparūpējas par savu un apkārtējo drošību.


Kā aizpildīt elektronisko saskaņoto paziņojumu?

kas ir saskaņotais paziņojums

Aizpildīt saskaņoto paziņojumu iespējams drukātā veidā, taču arvien vairāk autovadītāji izmanto iespēju un aizpilda to, izmantojot LTAB OCTA aplikāciju.

LTAB OCTA aplikācijas paziņojumā jānorāda tā pati informācija, kas drukātajā versijā. Pēc paziņojuma aizpildīšanas LTAB OCTA aplikācijā, datus par csng apstākļiem var apstiprināt ar e-parakstu un uzreiz nosūtīt apdrošinātājam. Kopija saglabājas autovadītāju profilos.

Lai aizpildītu saskaņoto paziņojumu LTAB OCTA lietotnē:

  1. Izveido LTAB OCTA lietotnē profilu un autorizē datus (eID, internetbankas dati);
  2. Pārliecinies, ka abas puses izveidojušas profilu un savienojiet ierīces pārī. Saskaņā ar prasīto, kopā ar otru autovadītāju norādi informāciju par csng apstākļiem – negadījuma laiku un vietu. Uzņem foto un piemini, ja ceļu satiksmes negadījumā kāds cietis, ir liecinieki vai bojāta trešās personas manta.
  3. Ja profils ir autorizēts, informācija par transportlīdzekļiem, to īpašniekiem, vadītājiem un apdrošināšanas kompānijām, automātiski ielādēsies no LTAB datubāzes;
  4. Izmantojot aplikāciju, uzskicē negadījumu sadursmes brīdī un norādi citu svarīgu informāciju par csng.
  5. Kopā ar otru autovadītāju pārbaudi datus, vienojies par negadījuma apstākļiem un apstiprini paziņojumu, lai to var iesniegt. Informācija par negadījumu automātiski tiks nosūtīta apdrošinātājiem, kas pārbaudīs octa polises statusu, izskatīs prasību un lems par apdrošināšanas atlīdzību. Autovadītāju profilos tiks saglabāta dokumenta kopija.

Tipiskas kļūdas, kas tiek pieļautas, aizpildot saskaņoto paziņojumu

Saskaņotais paziņojums atvieglo dzīvi, taču, lai apdrošinātājam ir skaidri notikušā apstākļi, apdrošinātājs varētu pieņemt lēmumu un Tu varētu pretendēt uz OCTA atlīdzības saņemšanu, svarīgi, lai pēc csng saskaņotais paziņojums ir aizpildīts pareizi.

Dažas tipiskas kļūdas, aizpildot saskaņoto ziņojumu:

  • Vadītāji nav vienojušies – saskaņā ar likumu, saskaņoto paziņojumu ļauts aizpildīt tikai tad, ja abas puses spēj vienoties par negadījumu. Ja vienošanos nav iespējams panākt, jāsazinās ar policiju;
  • Neprecīza negadījuma atainošana –  lai apdrošinātājam pēc negadījuma būtu iespēja izvērtēt notikušo, svarīgi sniegt pēc iespējas detalizētāku aprakstu.
  • Neprecīzi norādīta auto numura zīme – lai nerastos pārpratumi, ievadītais auto numurs jāprecizē vairākkārt;
  • Netiek ievērots iesniegšanas termiņš – saskaņotais paziņojums apdrošinātājam ir jāiesniedz 10 dienu laikā pēc tam, kad noticis negadījums. Turklāt šis termiņš jāievēro arī tad, ja ceļu satiksmes negadījums nav bijis traģisks un transportlīdzekļi pēc notikušā var turpināt ceļu.

Ja rodas kādas neskaidrības par saskaņotā paziņojuma pareizu aizpildīšanu, sazinies ar savu apdrošinātāju.


Ko labāk nedarīt pēc tam, kad noticis negadījums?

ko nedarīt

Dažkārt pirmajā mirklī pēc ceļu satiksmes negadījuma šķiet, ka negadījumā iesaistītajiem un trešās personas īpašumam viss kārtībā. Mirklī, kad transportlīdzekļiem nav radušies manāmi bojājumi, var rasties kārdinājums atstāt notikumu vietu bez saskaņotā paziņojuma aizpildīšanas, jo autovadītāji vienojušies mutiski.

Tomēr pastāv risks – ja sākumā šķiet, ka iesniegt prasību apdrošinātājam nav nepieciešams, taču vēlāk atklājas pretējais, cietušais nesaņems kompensāciju, lai segtu zaudējumus, jo autovadītāji vienojušies vien mutiski, neinformējot apdrošinātāju.

Negadījums autostāvvietā

Bīstamā zona, kur vadītājiem visbiežāk gadās apskādēt kādu citu auto, ir autostāvvieta. Arī te svarīgi rīkoties pareizi – noteikti nevajadzētu pie apskādētā auto atstāt zīmīti ar savu telefona numuru un lūgumu spēkrata vadītājam Tevi sazvanīt, lai vienotos par saskaņotā paziņojuma aizpildīšanu – viņš var arī to neizdarīt, tādā veidā radot Tev lielākas nepatikšanas.

Transportlīdzekļa vadītājs būtu jāsagaida, pēc tam kopīgi veicot saskaņotā paziņojuma aizpildīšanu papīra vai elektroniskā formā, LTAB OCTA lietotnē. Atceries – ja negadījuma apstākļi ir skaidri un nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai, nevajadzētu traucēt policiju, informējot par negadījuma faktu. Paziņojums informē transportlīdzekļu apdrošinātāju – tas ir garants, ka vajadzības gadījumā saņemsi nepieciešamo atbalstu, tādēļ tā aizpildīšana ir Tavās interesēs.

LTAB OCTA aplikācija ir noderīga ikvienam transportlīdzekļa vadītājam – aizpildi saskaņoto paziņojumu, pārbaudi OCTA darbības termiņu, kā arī noskaidro informāciju par transportlīdzekli ātrā un ērtā veidā!