Automašīnas iegāde
Kas ir mazlietots auto? Noderīgi padomi mazlietota auto iegādei

Kas ir mazlietots auto? Noderīgi padomi mazlietota auto iegādei

Aktuāla automašīnas iegāde? Pirmais jautājums, uz ko jāatbild – plānots iegādāties jaunu vai tomēr mazlietotu auto? Katrai no šīm iespējām ir savas priekšrocības un trūkumi, kas pirms lēmuma pieņemšanas rūpīgi jāizvērtē.

Kas tiek uzskatīts kā mazlietots auto?

Ņemot vērā ekonomisko situāciju un jaunu automašīnu cenas, daudzi autovadītaji, domājot par savu nākamo spēkratu, tomēr izskata mazlietota auto iegādi.

Par mazlietotu auto tiek uzskatīts tāds transportlīdzeklis, kā vecums no izlaišanas brīža ir 2 – 5 gadi. Tā ir optimāla izvēle tiem, kuri vēlas kvalitatīvu auto par pieejamāku cenu.

Mazlietoti auto – Priekšrocības un Trūkumi

Kā jau pirms ikviena svarīga lēmuma, arī šajā gadījumā jāizvērtē priekšrocības un trūkumi.

Priekšrocības

Viena no vērā ņemamām priekšrocībām, protams, ir cena, kas arī ir viens no galvenajiem aspektiem par labu mazlietotai automašīnai. Turklāt, ja apsverat domu iegādāties mazlietotu elektroauto, ir iespējams saņemt arī valsts atbalstu, kas var būt nozīmīgs naudas ietaupījums. Mazlietoti auto ir pieejami plašā izvēlē, tādēļ atrast labu, prasībām un finansiālām iespējām atbilstošu auto ir salīdzinoši vienkārši. Pirms tam svarīgi arī apskatīt, kāds ir pieejamais finansējums auto iegādei – īpaši, ja zināms, ka ar saviem līdzekļiem šim pirkumam nepietiks.

Noteikti jāpiemin arī zemākas uzturēšanas izmaksas. Ja vien nav iegādāts zemas kvalitātes auto, kas vairāk atrodas servisā nekā piedalās ceļu satiksmē, kopumā uzturēšanas izmaksas, salīdzinot ar jaunu auto, ir zemākas. Tas saistīts ar to, ka mazlietotu auto rezerves detaļas ir lētākas un viegli pieejamas.

Svarīgs aspekts ir arī apdrošināšana. OCTA cena, kā zināms, atkarīga no dažādiem aspektiem, tostarp arī auto vecuma un iespējamām remonta izmaksām. Mazlietotu auto apdrošināšanas izmaksas parasti ir zemākas nekā pilnīgi jauniem auto. Vēl kāda būtiska nianse – ja mazlietotas automašīnas iegāde tiek īstenota ar līzinga vai aizdevuma palīdzību, KASKO apdrošināšana vairumā gadījumu nav obligāta prasība.

Vēl viena būtiska priekšrocība – mazlietoti auto savu vērtību zaudē lēnāk nekā jaunas automašīnas. Tiek uzskatīts, ka jauns auto savu vērtību par 20 procentiem zaudē uzreiz tiklīdz izbrauc no salona, savukārt trīs gadu laikā tā vērtība krītas par 40 procentiem. Ja iegādājaties lietotu automašīnu un pienācīgi par to rūpējaties, summa, ko par to saņemsiet pārdošanas brīdī, ļoti iespējams, būs tuvu tai, par kādu šo transportlīdzekli pirkāt.

Un visbeidzot – pērkot lietotu automašīnu, pastāv iespēja vienoties ar pārdevēju par zemāku cenu vai kādiem citiem abām pusēm pieņemamiem nosacījumiem.

Trūkumi

Viens no būtiskākajiem trūkumiem, iegādājoties mazlietotu auto – netiek piemērota garantija. Izņēmums ir gadījumi, ja auto tiek iegādāts oficiālā auto placī – tādā gadījumā garantija var tikt piedāvāta.

Protams, jāņem vērā arī nolietojums. Kopumā mazlietoti auto nav tik uzticami kā pilnīgi jaunas automašīnas, tādēļ jārēķinās ar lielākiem ieguldījumiem ilgtermiņā. Jo vecāks iegādātais auto, jo vairāk var nākties tajā ieguldīt.

Vēl viens aspekts, ko var pieskaitīt pie trūkumiem, ir mūsdienīgu funkciju trūkums. Auto nozare nepārtraukti attīstās, līdz ar to ir skaidrs, ka jauni auto ir aprīkoti ar mūsdienīgākām funkcijām. Tomēr vienmēr jāizvērtē, vai šīs iespējas tiešām ir vajadzīgas tik ļoti, lai par tām pārmaksātu, jo ne visas funkcijas autovadītāji patiešām regulāri izmanto. Jāatzīmē, ka jaunām automašīnām ir arī labākas drošības sistēmas nekā mazlietotām automašīnām.

Jāņem vērā, ka  nav pilnīgas skaidrības par automašīnas vēsturi. Lai arī ir svarīgi pirms auto iegādes veikt rūpīgu pārbaudi, iegādāties automašīnu no privātpersonas ir ļoti riskanti. Slēpts patiesais automašīnas nobraukums un citi būtiski fakti par automašīnas vēsturi – diemžēl mūsdienās tā ir ierasta prakse, tādēļ pirms iegādāties mazlietotu auto, ir jāņem vērā dažādas nianses.

Lai arī lietotu automašīnu piedāvājums ir pietiekami daudzveidīgs, tik un tā jārēķinās, ka, izvērtējot savas vajadzības un iespējas, ļoti plašas izvēles iespējas var arī nebūt. Pat ja veiksiet rūpīgu izpēti un veltīsiet pietiekami daudz laika automašīnas meklējumiem, nav garantijas, ka patiešām atradīsiet tieši tādu auto, kādu vēlaties.

Piemērotākās automašīnas atrašanas un iegādes process ne vienmēr ir vienkāršs uzdevums, īpaši, ja plānots iegādāties lietotu automašīnu. Tomēr, izvērtējot būtiskākos kritērijus, ikviens var atrast savām vajadzībām vispiemērotāko risinājumu. Turpinājumā vairāk par to, kam pievērst uzmanību, ja plānota mazlietota auto iegāde.

mazlietots auto

Noderīgi padomi mazlietota auto iegādei

Ja plānots iegādāties lietotu automašīnu, jāapbruņojas ar pacietību. Vispirms jāizvērtē savas iespējas un auto iegādei atvēlētais budžets. Pēc tam jāsāk skatīt prasībām un iespējām atbilstoši piedāvājumi.

Visdrošāk ir iegādāties auto ar garantiju, jo tas ļaus izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem vēlāk. Ja automašīnu iegādājas no privātpersonas, pie uzturēšanas izmaksām ieteicams pieskaitīt vismaz 10 % no auto cenas remontam, kas agri vai vēlu noteikti būs vajadzīgs.

Izvēloties savu nākamo braucamo, der pievērst uzmanību arī tehniskās apskates termiņam. Pieejami arī automašīnas, kam pēc neilga laika beigsies ikgadējā tehniskā apskate. Parasti to cena ir zemāka, līdz ar to šāds darījums var šķist vilinošs. Tomēr to var vērtēt arī no otras puses – auto īpašnieks zina, ka tuvojas tehniskā apskate un vēlas savu auto pārdot pirms tās, lai izvairītos no remontdarbiem, kas jāveic līdz tehniskajai apskatei. Tādēļ šādu variantu drīzāk var apsvērt tie autovadītāji, kuriem pašiem ir zināšanas un iemaņas auto remontēšanā. Pretējā gadījumā var gadīties, ka nāksies krietni pārmaksāt visu vajadzīgo remontdarbu dēļ.

Apskatot automašīnas interneta sludinājumos, īpašu uzmanību pievērsiet fotogrāfijām, jo tieši tās sniedz pirmo priekšstatu par potenciālo pirkumu. Svarīgi, lai foto būtu kvalitatīvas un labi saskatāmas. Pievērsiet uzmanību automašīnas virsbūves krāsojamam – toņu atšķirības var norādīt uz iespējamu ceļu satiksmes negadījumu. Tāpat uzmanība jāpievērš arī skrāpējumiem, buktēm un rūsas pazīmēm.

Lietotu automašīnu vēsturi var pārbaudīt CSDD mājas lapā, bet jārēķinās, ka tur pieejama informācija tikai par to brīdi, kamēr auto reģistrēts Latvijā. Tomēr pilnu automašīnas vēsturi iespējams noskaidrot dažādos maksas resursos – ir vērts ieguldīt, lai nenopirktu ”kaķi maisā”.

Tāpat jāpievērš uzmanība arī automašīnas salonam. Nobružāta stūre, nolietoti sēdekļi, saskrāpēti plastmasas elementi var liecināt, ka spēkratam ir liels nobraukums.

auto iegāde ziemā

Svarīgi – arī tad, ja fotogrāfijās automašīna izskatās lieliski, ir būtiski pirms iegādes to apskatīt arī klātienē. Vislabāk to darīt diennakts gaišajā laikā, kad ir vienkāršāk pamanīt dažādas nianses. Uz apskati ieteicams doties kopā ar kādu, kurš pārzina automašīnas un pievērsīs uzmanību svarīgākajām detaļām. Tāpat pirms iegādes vērts auto nogādāt uz pārbaudi neatkarīgā auto servisā. Arī tas dos papildu garantiju, ka iegādājaties labu auto. Noteikti dodaties arī izmēģinājuma braucienā, jo dažus būtiskus aspektus var izvērtēt tikai esot uz ceļa.

Automašīna visbiežāk ir ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ tās izvēlei jābūt pārdomātai. Veiciet rūpīgu pārbaudi, uzdodat papildu jautājumus auto pārdevējam un, ja nepieciešams, konsultējieties ar speciālistu, kurš palīdzēs izdarīt vislabāko izvēli.