Automašīnas iegāde
Kāds ir piemērotākais finansējums, pērkot jaunu auto?

Kāds ir piemērotākais finansējums, pērkot jaunu auto?

Auto iegāde nav vienkāršs lēmums. Iegādājoties auto, jāapdomā ne tikai auto cena, bet arī ikdienas tēriņi un uzturēšanas izmaksas – ne visi var atļauties iegādāties jaunu auto par personīgajiem līdzekļiem, tādēļ rūpīgi jāizvēlas savai situācijai piemērotāko finansējumu.

Auto bieži vien ir otrs dārgākais pirkums pēc mājokļa, tādēļ esam apkopojuši informāciju, kā un kādu finansējumu izvēlēties tā iegādei!

Ja nav naudas pirmajai iemaksai

Lai iegūtu auto finansējumu, visbiežāk nepieciešama pirmā iemaksa. Tā kā visi to nevar atļauties, pastāv tāda opcija kā kredīts.

Izmantojot to, vari iegādāties arī vecāku auto, kas jau no pašas pirmās dienas būs Tavs īpašums. Ņem vērā – auto pārbaude pirms pirkšanas jāveic neatkarīgi no tā, vai auto ir pilnībā jauns vai mazliet vecāks. Tomēr lielākais mīnuss šajā gadījumā ir procentu likme – ņemot vērā visas iepriekš minētās priekšrocības, pašsaprotami, ka tā būs augstāka.  

Ja vēlies iegūt auto savā īpašumā

Ja vēlies iegādāties jaunu auto, kas pēc tam pāries Tavā īpašumā, labākā izvēle ir finanšu līzings. Šāds auto līzinga darbības princips ir pavisam vienkāršs – pēc noteikta laika un tad, kad esi veicis visus maksājumus, auto pāriet Tavā īpašumā. Tomēr šādam finansējumam ir arī viens trūkums – salīdzinot ar citiem līzingiem, piemēram, operatīvo, par identisku auto ikmēneša maksājums būs lielāks.

Ja vēlies ilgtermiņā īrēt auto

Ja vēlies iegādāties dārgāku un jaunāku auto par iespējami zemāko cenu, labākā izvēle ir operatīvais līzings. Tomēr, ja izmantosi operatīvo līzingu, jāsaprot, ka pēc maksājumu veikšanas auto nepāriet Tavā īpašumā – tas tiek ilgtermiņā īrēts un pēc līzinga termiņa beigām auto pāriet līzinga kompānijas īpašumā.

Ja, izmantojot operatīvo līzingu, nolem, ka vēlies auto iegūt savā īpašumā, pastāv iespēja pēc termiņa to atpirkt, samaksājot atlikušo auto vērtību. Tomēr esi uzmanīgs – tā kā līzinga kompānijas ir dažādas, jāsaprot, ka ne visi darbojas pēc šādiem nosacījumiem. Lai arī operatīvā līzinga mēneša maksājums ir zemāks un vari izvēlēties dārgāku un jaunāku auto, tas nenonāk Tavā īpašumā, tādēļ rūpīgi izpēti līzinga noteikumus!

Kas jāņem vērā, izvēloties finansējumu jaunam auto?

finansējums automašīnai

  • Pirmā iemaksa

Pirmā iemaksa jaunam auto tiek noteikta procentuāli no auto pašreizējās vērtības. Tiek noteikts gan minimālais, gan maksimālais slieksnis. Tāpat svarīgi apdomāt, ka nepieciešama ne tikai pirmā iemaksa, bet auto izmaksas, tādas kā reģistrācija un dokumentu noformēšana, apdrošināšanas polise, auto uzturēšana. Mūsdienās pieejama octa online, ko iespējams iegādāties ātri, ērti un izdevīgi!

  • Aizdevuma summa

Dažādām līzinga kompānijām ir noteikta minimālā summa, par kādu finansējumu iespējams iegādāties auto. Ja esi noskatījis un izvēlējies auto, kas ir lētāks, nekā šī noteiktā summa, iespējams, vienīgā iespēja ir kredīts.

  • Atmaksas termiņš

Esi uzmanīgs un pirms auto iegādes apskati visus finansējuma nosacījumus, īpaši atmaksas termiņu. Piemēram, ja izmantosi operatīvo līzingu, atmaksas termiņš būs īsāks un ikmēneša maksājums būs zemāks, taču ne vienmēr būs iespējams iegūt auto savā īpašumā.

  • Ikmēneša maksājums

Ja auto iegādei izmanto kādu no iepriekš minētajiem aizdevuma veidiem, noteikti pārliecinies, ka tādējādi nepārmaksā auto patieso vērtību un vari atļauties ikmēneša maksājumu. Pirms auto iegādes salīdzini dažādas finansējuma iespējas, ņemot vērā kompānijas noteikto procentu likmi.

  • Citi izdevumi

Iegādājoties jaunu auto, rēķinies, ka Tevi sagaida daudz un dažādas izmaksas. Ja iegādājies auto no ārzemēm, piemēram, auto no Vācijas, Tev, visticamāk, būs jāmaksā arī par reģistrāciju un jaunām numura zīmēm, tādēļ rūpīgi apskati itin visus finansējuma nosacījumus, lai būtu drošs, ka vari to atļauties!