Auto uzturēšana
Kur nodot vecās auto riepas?

Kur nodot vecās auto riepas?

Katram auto vismaz divas reizes gadā nepieciešams mainīt riepas – tas nozīmē, ka ar laiku veidojas pamatīgi veco riepu krājumi. Statistikas dati liecina, ka Latvijā nelegālais vecu auto riepu uzkrājums varētu būt jau vairāk kā 100 000 tonnas. Tieši šī iemesla dēļ pēdējos gados Latvijā un arī pasaulē aktualizējies jautājums par veco riepu nodošanu, tādējādi ne tikai atbrīvojoties no nevajadzīgā, bet arī pasargājot dabu no piesārņojuma un rodot iespējas otrreizējai pārstrādei. Kur tad galu galā nodot vecās auto riepas? Par to lasiet šī raksta turpinājumā!

Ko darīt ar nolietotajām auto riepām?

Nolietotās riepas ne vienmēr tiek nodotas – formas dēļ tās var izmantot arī sadzīviskiem, praktiskiem un radošiem nolūkiem. Lūk, daži populārākie ieteikumi, ko darīt ar nolietotajām auto riepām: 

  • Nodot auto servisā;
  • Nodot pieņemšanas punktos;
  • Nodot pārstrādes punktam;
  • Izveidot šūpoles;
  • Izveidot dārza dekorācijas;
  • Izveidot interjera elementus.

Diemžēl lielākā daļa nolietoto auto riepu netiek pārstrādātas, jo, pirmkārt, parasti tas ir maksas pakalpojums. Otrkārt, cilvēki nemaz nezina, kur vecās auto riepas var nodot un un kā to darīt pareizi.

kur nodot vecas auto riepas

Kā pareizi utilizēt vecās auto riepas, un kur tās nodot?

Vecās riepas nekādā gadījumā nevajadzētu nogādāt atkritumu savākšanas poligonos vai, vēl ļaunāk, izmest dabā. Tās vajadzētu pareizi utilizēt.

Riepu utilizācija nozīmē, ka riepas tiek pārstrādātas, sasmalcinot tās pulverī. Iegūto pulveri vēlāk izmanto kā pildvielu jaunas gumijas ražošanā, ceļu būvē, celtniecībā, gumijas paklāju un citu lietu izgatavošanā. Mūsdienās tiek rasti arvien jauni veidi, kā pielietot šo pulveri. 

Vecās auto riepas var nodot auto servisā, mainot auto riepas, šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos, kā arī pa tiešo pārstrādes punktam. Tomēr tas ne vienmēr būs bezmaksas pakalpojums.

Kur bez maksas var nodot nolietotās auto riepas?

Latvijas Zaļā josta sadarbībā ar SIA Druplat nodrošina, ka katrs Latvijas iedzīvotājs reizi gadā var bez maksas nodot vienu četru riepu komplektu. Šādi pieņemšanas punkti darbojas visā Latvijā – sev tuvāko varat atrast interneta vietnē www.atkritumi.lv. 

Diemžēl citur nolietoto auto riepu nodošana notiek par samaksu. Vienas riepas nodošanas cena parasti ir ap 2 eiro par vieglā auto riepu un ap 5 eiro par smagā auto riepu. Protams, šīs cenas dažādās vietās var mainīties. Varētu likties jocīgi, ka, izdarot šādu labu darbu, vēl nākas par to maksāt, taču šajā summā ietilpst ne tikai pats pakalpojums, bet arī dabas resursu nodoklis un loģistikas izdevumi, kas saistās ar riepas nogādāšanu pārstrādes punktā. 

Lai veicinātu riepu nodošanu, šķiroto atkritumu pieņemšanas punktos bieži vien norisinās akcijas, kurās, nodotot nolietotās auto riepas, varat tikt pie vērtīgām balvām. Sekojiet līdzi un esiet atbildīgs!

Kāpēc riepas nevar izmest miskastē?

Riepas tiek izmestas arī mistkastēs, tomēr jāņem vērā, ka Latvijas likumdošanā riepu izmešana mistkastē ir aizliegta, un par šādu rīcību pienākas bargs naudas sods. Jāsaprot, ka automašīnu riepas nav vienkārši atkritumi – tās pieskaitāmas pie kaitīgajiem atkritumiem, jo tām ir milzīgs dabiskās sadalīšanās periods. Viena auto riepa sadalās vairāk nekā 100 gadus, turklāt šajā periodā gaisā izdalās kaitīgas vielas. 

Domājot par draudzīgumu dabai, nolietotās riepas nav ieteicams arī apglabāt atkritumu poligonos, jo formas dēļ pēc apglabāšanas riepu caurumos paliek neizplūdis gaiss. Tādā veidā apraktās riepas kļūst ”peldošas”, un pēc kāda laika tās ”uzpeld”, salaužot augsnes virskārtu un nodarot dabai vēl lielāku kaitējumu. 

Izplatītākie pārpratumi par riepu utilizāciju

Bieži cilvēki nevēlas utilizēt automašīnas riepas pareizi tieši tādēļ, ka sabiedrībā par to valda daudz un dažādi pārpratumi. Izplatītākie no tiem:

  • Riepu nodošana ir maksas pakalpojums

Šis pārpratums daļēji ir patiesība, taču, kā jau minējām, patiesībā katrs Latvijas iedzīvotājs reizi gadā to var izdarīt bez maksas. Turklāt, var atrast pieņemšanas punktus, kas vecās riepas pieņem bez maksas visu gadu. Jāņem vērā, ka tie servisi/pieņemšanas punkti, kas piemēro maksu par riepu savākšanu, cenu ziņā ir ļoti demokrātiski. 

  • Katrs Latvijas iedzīvotājs var utilizēt četras riepas gadā

Katrs Latvijas iedzīvotājs var nodot četras riepas gadā bez maksas – katra nākamā nodotā riepa tiek pieņemta par atsevišķu samaksu. Nav nekādu ierobežojumu, līdz kādam riepu skaitam drīkst utilizēt. Jo vairāk – jo labāk! Lai izvairītos no papildu tēriņiem, nododiet četras nolietotās riepas laicīgi, kamēr akcija nav beigusies!

  • Ir ļoti maz veco riepu pieņemšanas punktu

Kā jau minējām, veco riepu pieņemšanas punkti darbojas visā Latvijā – sev tuvāko varat atrast interneta vietnē www.atkritumi.lv. Pašreiz tie pieejami gan pilsētās, gan ārpus tām, tādējādi katrs var atrast sev ērtāko un tuvāko, lai nodotu vecās riepas.

  • Riepu nodošana ir sarežģīts process

Sarežģītākais riepu nodošanas procesā varētu būt to nogādāšana līdz nodošanas punktam – ja Jums ir vairākas vecās riepas, kuras vēlaties nodot, iespējams, nāksies to darīt vairākos piegājienos. Pats nodošanas process ir pavisam vienkāršs, Jums atliek vien samaksāt, tālāk nodošanas punkta darbinieks savāc Jūsu atvestās riepas.

  • Ja es nenodošu riepas pārstrādei, nekas nemainīsies

Un, ja nu tā domā ikkatrs? Uzkrāto sadzīves atkritumu, t.sk. veco riepu daudzums ir patiesi traģisks, tādēļ arī mazumiņš nāks par labu. Esiet atbildīgs un mudiniet arī citus atbrīvoties no riepām – kopā mēs varam uzlabot situāciju! 

Riepas ir katra auto neatņemama sastāvdaļa, kas tiešā mērā rūpējas par Jūsu un Jūsu pasažieru drošību, tādēļ, pirms dodaties ceļā, neaizmirstiet pārliecināties, vai ir atbilstošs auto riepu protektora dziļums, pietiekams spiediens, kā arī precīza savirze. Atcerieties, ka automašīnas savirzes regulēšana ieteicama katru reizi pēc riepu maiņas. Kad riepas ir savu laiku nokalpojušas – parūpējieties par vidi un pareizi tās utilizējiet! Lai drošs ceļš!