Auto uzturēšana
Kā izvēlēties riepas savai automašīnai?

Kā izvēlēties riepas savai automašīnai?

Bez sezonas riepu maiņas iztikt ir grūti, ņemot vērā to, ka ziemas riepām obligāti jābūt uzmontētām no 1. decembra līdz 1. martam, taču, kā jau mēs zinām, pavasarī vēl ilgi pēc marta sākuma mēdz būt nepastāvīgi laika apstākļi, tādēļ ar pāreju uz vasaras riepām steigties nevajag.

Šoferiem mūsdienās nudien nav viegli. Jāatceras tik daudz ar transportlīdzekli saistītu lietu – ieliet degvielu, samaksāt nodokļus, iziet tehnisko apskati, atrast, kurš OCTA kalkulators strādā vienkāršāk, kā arī, protams, nomainīt riepas.

Vai Tu zini, kas jāņem vērā, lai savam transportlīdzeklim izvēlētos labākos “apavus” jeb riepas? Par to tuvāk pastāstīsim raksta turpinājumā.

Ražotāja valsts

Mūsdienās ir pieejams milzīgs skaits auto riepu modeļu no dažādiem ražotājiem. Turklāt vienam zīmolam ražotnes var atrasties vairākās valstīs, piemēram, Michelin brendam, kas nācis no Francijas, ražotnes izvietotas 17 dažādās pasaules valstīs. Tieši tādēļ ir grūti pateikt to, ka vēlies iegādāties riepas, kas ražotas, piemēram, tieši Itālijā vai Somijā. Nereti ar zemākas kvalitātes riepām asociē modeļus, kas nākuši no Ķīnas, taču jāteic, ka parasti “nošaut greizi” būs grūtāk, ja izvēlēsies pasaulē atzītu un uzticamu zīmolu riepu modeļus.

Kuras riepas ir labākās?

Šis ir jautājums, kuru pircēji uzdod gan veikalos, gan riepu servisos, kā arī apspriež ar citiem šoferiem. Tiesa, jāteic, ka tas modelis, kas vienam var šķist labākais, citam tāds var nebūt. Optimālais variants, kam var uzticēties, ir neatkarīgi veiktie riepu testi, kuru rezultātus katru gadu publisko dažādi sporta un autobraucēju izdevumi.

Lai saprastu, kādi modeļi ir labākie braukšanai pa dažādiem ceļu segumiem, ir vērts papētīt vismaz trīs līdz piecus riepu testus. Un, protams, ir vērts arī ieklausīties, kādus padomus sniedz pieredzējuši speciālisti riepu servisos. Riepas gudrāk pirkt ir vietās, kas patiešām šim mērķim ir paredzētas, nevis interneta vai citos veikalos, kas paralēli pārdod arī daudz dažādu citu preču.

Kāda ir riepu klasifikācija pēc to kvalitātes un cenas?

Lielākoties riepas tiek iedalītas trīs klasēs – Premium, vidējā līmeņa un budžeta klasē. Katrai klasei pieder atšķirīgi riepu ražotāju zīmoli, kas iedalīti, vadoties pēc Eiropas līmeņa standartiem. Premium klasē ietilpst augstākās kvalitātes riepas, kuru cena ir salīdzinoši augsta. Šai kategorijai pieder tādi zīmoli kā: Goodyear, Bridgestone, Dunlop un citi. Vidējā līmeņa klasē ietilpst lielākoties Eiropas valstīs ražotās riepas savukārt budžeta klasē, kā jau var noprast, ir Ķīnas un arī Turcijas ražojumi.

Kā analizēt riepu apzīmējumus?

Uz katras auto riepas ir virkne ar apzīmējumiem. Katrs no tiem kaut ko nozīmē. Piemēram, degvielas patēriņa efektivitāti apzīmē ar burtiem no A līdz G. Savukārt saķeri ar slapju ceļa segumu norāda ar burtiem no A līdz F.

Lai izprasto šos un citus apzīmējumus, ir vērts papētīt interneta lapās pieejamo informāciju, kur detalizēti tiek analizēti riepu marķējumi, kas palīdzēs saprast, kādas riepas nepieciešamas arī Tavam auto. Un, protams, vienmēr vari arī konsultēties ar riepu servisu speciālistiem par labāko izvēli Tavai mašīnai.

Par to, kāda izmēra riepas piemērotas konkrētajam auto modelim, vari uzzināt ne tikai, aplūkojot riepu marķējumu, bet arī informāciju šofera durvju ailē un zem degvielas bākas vāciņa.

Lai neriskētu ar drošību, kā arī nodrošinātu mazāku degvielas patēriņu un komfortablāku braukšanu, prātīgāk ir ņemt vērā ražotāja ieteiktos riepu parametrus.