Ceļošana
Ceļojums uz Lietuvu ar auto: kas jāzina pirms brauciena

Ceļojums uz Lietuvu ar auto: kas jāzina pirms brauciena

Tuvojoties brīvdienām, nevarat izlemt, kur varētu aizbraukt atpūtā? Mūsu kaimiņvalsts Lietuva ceļotājiem no Latvijas var piedāvāt gan relaksējošu atpūtu, gan aizraujošas ekskursijas. Vislabākais – tas viss atrodas vien pāris stundu brauciena attālumā.

Šajā rakstā pastāstīsim par apskates objektiem, ko nevajadzētu palaist garām, braucot uz Lietuvu, un kā sagatavoties ceļam. Lasiet tālāk!

Maršruts un ceļa plānošana

Pirms došanās ceļā, ir vērts izplānot maršrutu. Jārēķinās, ka attālums starp Rīgu un Viļņu ir 295 km, kas nozīmē, ka  ceļā jāpavada vairāk nekā 3 stundas. 

Populārākais maršruts braucienam ar auto ir Rīga — Paņeveža — Viļņa — Kauņa. Šis maršruts ļaus apskatīt visus populārākos apskates objektus. Paņevežā varat apskatīt leļļu un drāmas teātri vai doties izbraucienā ar antīko šaursliežu vilcieniņu, savukārt Viļņā noteikti jāapskata vecpilsēta. 

Auto ceļotājus noteikti iepriecinās fakts, ka pagaidām Lietuvā nav ieviesti maksas ceļi vieglajām automašīnām. Maksa tiek iekasēta tikai Kuršu kāpā.

Izbaudiet Lietuvas skaistumu

Lietuva Baltijas ceļotāju vidū ir populāra ar savu dabas skaistumu un kultūras mantojumu. Esam apkopojuši 5 apskates objektus Lietuvā, ko, ceļojot ar auto, noteikti ir vērts apskatīt. 

Neringas kūrortpilsēta 

Neringas kūrortpilsēta atrodas UNESCO pasaules mantojuma sarakstā un ceļotājiem piedāvā plašas ekskursiju iespējas. Tā atrodas netālu no Klaipēdas un sastāv no četriem ciematiem – Juodkante, Pervalka, Preila un Nida. Neringas pilsētas teritorija atrodas Kuršu kāpas nacionālajā parkā. 

Ceļotāju vidū šī pilsētiņa kļuvusi populāra tieši arhitektūras dēļ, kam raksturīga viensētu arhitektūra. Tāpat populārs apskates objekts ir Neringas zilā karoga pludmale, Pelēkās kāpas, Avikalnis skatu laukums, Preilas jeb Mākslinieku kāpa un Juodkantes bāka. Tāpat tūristi var doties velo izbraucienā. Neringas veloceliņš savieno visas Neringas kūrortpilsētas apdzīvotās vietas un izvijas caur gleznainās Kuršu kāpas piejūras mežiem. Populārākās naktsmītnes šajā kūrortpilsētā ir Pervalkos vetrunges, Vila Nendre, Vila Goda & Vila Roma, Vila Preila un Vila Deva.

Pastaigu taka koku galotnēs

Dodoties braucienā uz Anīkščos (Anykščiai), ir iespēja nokļūt “Medžių laju” pastaigu takā, kas atrodas koku galotnēs. Šī taka ir 300 metrus gara un 21 metru augsta. Dodoties pastaigā, pavērsies fantastisks skats uz Anīkšču mežu. Pastaigas beigās sagaida 36 metrus augsts skatu tornis. Takas izveidei izmantotas tērauda un betona konstrukcijas. Šī tik tiešām var būt ekskluzīva pieredze, jo šī ir vienīgā šāda veida taka Baltijā. Ieejas maksa takā ir 5 eiro.

Alpaku ferma Traķu rajonā

Visiem dabas draugiem ir iespēja doties uz alpaku fermu Traķu rajonā, kas ir pirmā alpaku audzētava Lietuvā. Pirmās alpakas šajā fermā ieradās no Čīles 2011. gada oktobrī. Šobrīd saimniecībā ir vairāk nekā 20 alpakas. Fermas īpašnieki piedāvā izglītojošas ekskursijas tiem, kas vēlas pavadīt laiku dabā, atpūsties no steigas un uzzināt ko jaunu par šiem dzīvniekiem. Ja Traķu rajonā uzkavēsieties ilgāk, pa nakti tiek piedāvāti izbraucieni ar caurspīdīgu kajaku, kas izgaismots ar LED gaismām.

meitene ar alpaku

Krustu kalns

Krustu kalns (Kryžių kalnas) ir katoļu svētvieta, kas atrodas agrākā pilskalna vietā. Tas atrodas aptuveni 12 kilometru attālumā no Šauļiem un ik gadu pulcē tūkstošiem svētceļnieku un citu tūristu. Krustu kalns ir 8-10 metrus augsts un 40 – 50 metrus plats. Krustu kalnā un tā apkārtnē izvietoti vairāk nekā piecdesmit pieci tūkstoši krustu. Šodien tā ir viena no visvairāk apmeklētajām svētceļojumu vietām Lietuvā.

Neres parks

Neres reģionālais parks atrodas netālu no Viļņas. Parkā ir iespējams iziet kādu no 7 pastaigu takām. Tāpat pieejams Geocaching un makšķerēšana. Viena biļete (derīga 5 dienas) uz Neres reģionālo parku maksā tikai 1 eiro. Visi līdzekļi, kas iegūti no biļetēm, tiek ieguldīti parka uzturēšanā un uzlabošanā.

Sagatavošanās pirms ceļojuma

Dodoties ceļojumā ar auto, ir svarīgi pareizi sagatavoties. Attiecībā uz pašu auto, ir svarīgi pārliecināties par OCTA derīguma termiņu un apsvērt KASKO apdrošināšanas iespējas.  

OCTA apdrošināšana

OCTA ir obligātā auto apdrošināšana, kas jāiegādājas ikvienam auto īpašniekam. OCTA nodrošina civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kas nozīmē, ka, ja transportlīdzeklis nodara kaitējumu trešajām personām vai viņu īpašumam, apdrošināšanas sabiedrība sedz kaitējuma izmaksas.

Piedalīties ceļu satiksmē bez derīgas OCTA polises ir aizliegts un par to tiek piemērots sods. Tieši tāpēc ir svarīgi pārbaudīt OCTA derīguma termiņu. To var izdarīt Latvijas Transportlīdzekļu Apdrošinātāju Biroja (LTAB) mājaslapā, ievadot auto reģistrācijas numuru vai šasijas numuru. Dodoties ārpus Latvijas, nedrīkst aizmirst, ka OCTA polise jāņem līdzi izdrukātā veidā.

 

ar auto uz Lietuvu

KASKO apdrošināšana

Papildus obligātajai apdrošināšanai, ir vērts apskatīt iespējas, ko var sniegt KASKO apdrošināšana. KASKO ir brīvprātīga auto apdrošināšana, kas ir piemērota tiem autovadītājiem, kas vēlas papildus aizsardzību savam transportlīdzeklim pret dažādiem riskiem un negadījumiem, kas var rasties ceļojuma laikā. KASKO visbiežāk sedz sekojošus riskus:

  • Ceļu satiksmes negadījumi: KASKO apdrošināšana sedz bojājumus, kas radušies ceļu satiksmes negadījuma rezultātā, tostarp sadursmē ar citiem transportlīdzekļiem vai šķēršļiem.
  • Dabas katastrofas: Apdrošināšana var segt bojājumus, kas radušies dabas katastrofu, piemēram, plūdu vai vētras, dēļ.
  • Zādzība: KASKO apdrošināšana nodrošina aizsardzību pret transportlīdzekļa zādzību.
  • Stiklu bojājumi: KASKO apdrošināšana sedz stiklu bojājumus, piemēram, izsistu stiklu.
  • Sadursme ar dzīvnieku: KASKO sedz zaudējumus, kas radušies sadursmes ar dzīvnieku rezultātā. 
  • Palīdzība uz ceļa: KASKO apdrošināšana iekļauj palīdzību uz ceļa, piemēram, auto evakuāciju, riepas nomaiņu, u.c.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, var droši teikt, ka ceļojums uz Lietuvu var piedāvāt lieliskas atpūtas iespējas neatkarīgi no tā, kādas ir Jūsu intereses. Tomēr pirms došanās ceļā ir svarīgi rūpīgi izplānot maršrutu, kā arī pārliecināties par auto tehnisko stāvokli. Pārbaudi OCTA derīguma termiņu un noteikti apsver KASKO sniegtās priekšrocības. Novēlām piedzīvojumiem pilnu ceļojumu ar auto uz Lietuvu!