Auto apdrošināšana

Kā pārbaudīt OCTA derīguma termiņu?

Daļa sabiedrības automašīnu uzskata par luksusa preci, bet citi norāda, ka auto ir ikdienas nepieciešamība. Tajā pašā laikā nedrīkst aizmirst par spēkrata īpašnieka pienākumiem. OCTA ir viena no nepieciešamībām, par kuru nevajadzētu aizmirst. Kādēļ ir svarīgi sekot līdzi apdrošināšanas darbības termiņam, kā to pārbaudīt un kur atjaunot savu OCTA apdrošināšanu, lasiet raksta turpinājumā.

Uz kādu periodu nopērkama OCTA apdrošināšana?

Noformējot apdrošināšanas pieteikumu internetā vai klātienē, Tev vienmēr būs jāizvēlas OCTA derīguma termiņš – 3, 6, 9 un 12 mēneši. Tā kā OCTA polises cenu ietekmē dažādi faktori, tai skaitā Bonus Malus klase, auto reģistrācijas vieta un arī izvēlētais polises darbības periods.

Izdevīgāku cenu saņemsi, iegādājoties OCTA polisi uz ilgāku laiku. Tajā pašā laikā cenu ievērojami var izmainīt Bonus Malus klase, kuru var ātri sabojāt, kļūstot par vainīgo ceļu satiksmes negadījumā.

Kādēļ jāseko līdzi OCTA polises derīguma termiņam?

octas derīguma termiņš

OCTA likums nosaka, ka ar auto bez OCTA apdrošināšanas piedalīties ceļu satiksmē ir aizliegts.

  • Ja atrodies uz ceļa ar transportlīdzekli, kuram beidzies OCTA derīguma termiņš, un ceļu policija Tevi aptur, veicot datu pārbaudi, tai skaitā OCTA derīguma termiņu, tiek piespriests sods.
  • 2020. gadā ir atjaunota administratīvo sodu piešķiršanas sistēma, un turpmāk, braucot bez derīgas OCTA apdrošināšanas, ceļu policija naudas sodu aprēķinās vienībās. Proti, 1 vienība atbilst 5 eiro. 
  • Tas nozīmē, ka saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, auto vadītājam par braukšanu bez OCTA polises policija var piespriest sodu 85 līdz 120 eiro apmērā jeb 17 līdz 24 soda vienībās, kā arī var tikt piešķirti 2 soda punkti.
  • Šis nav vienīgais risks, kas saistīts ar braukšanu, kad beidzies OCTA polises derīguma termiņš. Izraisot avāriju, cilvēkam, kuram nav derīgas OCTA apdrošināšanas polises, nāksies pašam no saviem līdzekļiem atlīdzināt negadījumā radīto kaitējumu trešajām personām un to mantai. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (LTAB) kompensēs zaudējumus un pēc tam prasīs vainīgajai personai tos atmaksāt.

Kā pārbaudīt polises derīguma termiņu?

polises derīguma termiņš

Lai izvairītos no nepatikšanām, ieteicams ne tikai veikt apdrošināšanas iegādi uz ilgāku periodu, bet arī regulāri pārbaudīt Bonus Malus klasi un OCTA termiņu. 

OCTAS pārbaude ātrā un ērtā veidā var tikt veikta jebkurā dienas vai nakts laikā:

  • Izmantojot Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) mājas lapu vai mobilo aplikāciju 

Ja vēlies ātri un bez maksas pārbaudīt OCTA apdrošināšanas derīguma termiņu, tad ltab.lv būs īstā izvēle, nepieciešami būs tikai auto reģistrācijas dati. Atver sadaļu Rīki autovadītājiem un tad klikšķini uz Pārbaudīt OCTA. Lai informācija par savu OCTA polises derīguma termiņu varētu tikt sniegta, Tev būs mājas lapā būs jāveic transportlīdzekļa datu ievade – jānorāda auto reģistrācijas numuru vai šasijas numuru. Tad varēsi uzzināt OCTA polises numuru, polises derīguma termiņu un citu informāciju par OCTA apdrošināšanu.

Savukārt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) aplikācijā šo pašu uzdevumu veikt būs vēl vieglāk, jo pārbaudīt OCTA varēsi jebkurā laikā un vietā, kad vien pa rokai ir telefons ar interneta pieslēgumu un spēkrata reģistrācijas numurs. Tāpat LTAB aplikāciju vērts lejupielādēt telefonā, jo tā atgādinās, ka OCTA polises derīguma termiņš drīz beigsies, un Tu varēsi laikus veikt apdrošināšanas atjaunošanu. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) aplikācija ļauj vienlaikus pievienot un pārbaudīt OCTA apdrošināšanas derīguma termiņu pat četriem transportlīdzekļiem. 

  • Izmantojot Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) elektronisko pakalpojumu

Ieejot e.csdd.lv vai lejupielādējot CSDD aplikāciju, informācija par OCTA apdrošināšanas polises derīguma termiņu var tikt iegūta, izmantojot elektronisko datu pakalpojumu. Arī šajā gadījumā būs nepieciešama auto datu ievade, proti, norādot auto reģistrācijas numuru / šasijas numuru. Ņem vērā, ka Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājas lapā vai aplikācijā redzēt, vai polise ir spēkā un uzzināt, kad beidzas OCTA, varēsi, samaksājot 1 eiro.

Kur atjaunot polisi?

Ja Tev ir bijusi nepieciešamība pārbaudīt OCTA polises termiņu, un esi atklājis, ka palikušas vairs tikai dažas dienas līdz tā beigām, ir pēdējais brīdis domāt par OCTA atjaunošanu. To vienkāršā veidā vari izdarīt mūsu vietnē Octas.lv, kur Tu varēsi ne tikai atrast informāciju par izdevīgāko apdrošināšanu, salīdzināt dažādu kompāniju piedāvāto cenu, bet arī uzzināt OCTA apdrošināšanas polises numuru un pārbaudīt, kad OCTA polise beidzas. 

OCTA polise ir pieejama iegādei tiešsaistē – Octas.lv.