Droša braukšana
Ko darīt, ja nekontrolē auto uz zemes ceļa vai sliktos laika apstākļos?

Ko darīt, ja nekontrolē auto uz zemes ceļa vai sliktos laika apstākļos?

Galvenais iemesls, kādēļ autovadītāji zaudē kontroli pār savu automašīnu, ir slikti laika apstākļi. Lietus un citi nokrišņi, kā arī apledojums var padarīt braukšanas apstākļus īpaši bīstamus. Protams, laika apstākļi nav vainojami vienmēr – dažkārt pie vainas ir arī citi apstākļi uz ceļa vai bojājumi automašīnas darbībā. 

 

Zaudēt kontroli pār savu automašīnu ir biedējoši un bīstami. Kā šādās situācijās rīkoties? Turpinājumā daži noderīgi ieteikumi. 

 

Kā rīkoties, kad zaudē kontroli pār savu auto?

 

slikti laikapstākļi

 

Neļaujies panikai 

To ir vieglāk pateikt nekā izdarīt, bet, ja kāda iemesla dēļ zaudē kontroli pār automašīnu, neļaujies panikai. Tev ir visas iespējas atgūt kontroli pirms ir noticis ceļu satiksmes negadījums. Koncentrējies uz savām iespējām, nevis bailēm. 

 

Nebremzē, lai atgūtu kontroli 

Lietus laikā viens no bīstamākajiem riskiem ir akvaplanēšana – automašīnas riepas zaudē saķeri ar ceļa virsmu un automašīna var kļūt nekontrolējama. Protams, akvaplanēšana nav vienīgais iemesls, kādēļ tā var notikt. 

Jebkurā gadījumā – cilvēka dabiska reakcija šādās situācijās ir strauji spiest bremzes pedāli, lai samazinātu ātrumu vai apstādinātu automašīnu pavisam. Nedari to! Tas var veicināt vēl lielāku un bīstamāku automašīnas saslīdēšanu. 

Tā vietā tikai pāris reižu viegli piespied bremzes, pēc tam noņem kāju no pedāļa. Tad šīs darbības atkārto vēlreiz. Svarīgi apstāties ļoti lēnām. 

 

Nepalielini ātrumu 

Tas var šķist dīvaini, bet situācijās, kad zaudēta kontrole pār automašīnu, daļa autovadītāju instinktīvi spiež gāzes pedāli un cenšas palielināt spēkrata ātrumu. Tas, protams, nav apzināti – visbiežāk tomēr ir vēlme spiest bremzes, bet satraukumā pedāļi tiek sajaukti. Jebkurā gadījumā šāda rīcība situāciju var padarīt vēl bīstamāku. Nekādā gadījumā nepalielini braukšanas ātrumu automašīnai, kas jau kļuvusi nekontrolējama. 

 

Lēnām griez stūri pretējā virzienā

Ja notiek automašīnas slīdēšana, vēlams no tās izvairīties. Virzi stūri vēlamajā virzienā, taču nedari to strauji – pārāk straujas darbības var izraisīt slīdēšanu pretējā virzienā. Un to Tu noteikti nevēlies. 

 

Ja nepieciešams, izmanto avārijas bremzes 

Vēl viens iemesls, kādēļ automašīna var kļūt nekontrolējama, ir bojājumi tās bremžu sistēmā – tā nestrādā. Parasti tas notiek tikai tad, ja ir beidzies bremžu šķidrums vai ir nodiluši bremžu kluči. Šādā situācijā ieteicams izmantot avārijas bremzes. Tas, protams, nav pats ideālākais risinājums, tomēr tas ir labāk nekā sadurties ar citu transporta līdzekli vai uzbraukt cilvēkam. 

 

Drošas braukšanas nosacījumi 

 

droša braukšana

 

Lai uz ceļa justos droši, jāievēro daži braukšanas nosacījumi:

 

  • Migla ir viens no bīstamākajiem apstākļiem, kas ļoti apgrūtina redzamību uz ceļa. Ja iespējams, miglas laikā vajadzētu izvairīties no sēšanās pie auto stūres. Ja tomēr tas nav iespējams, nelieto tālos gaismas lukturus – tā vietā izmanto parastos lukturus vai miglas lukturus, ja tādi ir;

 

  • Arī sniegs un ledus slikti ietekmē drošību uz ceļa. Pirms došanās ceļā der pārbaudīt automašīnas bremžu darbību. Pagriezienus ieteicams izbraukt lēnām – pārāk strauja braukšana var likt zaudēt kontroli pār auto;

 

 

  • Atceries, ka automašīnai nepieciešama OCTA polise. Lai lieki nepārmaksātu, lētas OCTAS meklē internetā. Neaizmirsti salīdzināt vairāku apdrošinātāju piedāvājumus, lai atrastu sev izdevīgāko!

 

Drošība uz ceļa ir pirmajā vietā. Protams, ir apstākļi, ko nevaram ietekmēt, taču mūsu atbildība ir parūpēties par maksimālu drošību visās situācijās.