Droša braukšana
Kam noteikti jābūt Tavā auto pēc ceļu satiksmes noteikumu prasībām?

Kam noteikti jābūt Tavā auto pēc ceļu satiksmes noteikumu prasībām?

Piedaloties ceļu satiksmē, svarīgi domāt par satiksmes drošību – pirmkārt, tas tiek nodrošināts, pārliecinoties, ka transportlīdzeklis ir labā tehniskā kārtībā, otrkārt – braucot atbildīgi un ievērojot ceļu satiksmes noteikumu prasības. 

 

Saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem, ir dažas lietas, kurām vienmēr jābūt Tavā automašīnā. 

 

Aptieciņa 

 

aptieciņa

 

Pirms dodies ceļā, vienmēr pārliecinies, ka transportlīdzeklī atrodas pirmās palīdzības aptieciņa. Visbiežāk tā tiek pārdota pilnā komplektācijā, tomēr laiku pa laikam vajadzētu pārskatīt tās saturu, lai pārliecinātos, ka nekā netrūkst. Aptieciņā jābūt sekojošām lietām:

 

  • Vienreizlietojamiem cimdiem;
  • Spraužamadatām;
  • Šķērēm ar noapaļotiem galiem;
  • Mākslīgās elpināšanas maskai;
  • Leikoplastiem un plāksteriem;
  • Pārsējiem;
  • Marles saitēm;
  • Folija segai 

 

Medicīnisko aptieciņu var nopirkt dažādās tirdzniecības vietās. Nav lielas nozīmes tam, kādā krāsā ir aptieciņa, svarīgi, lai tajā vienmēr ir viss nepieciešamais. Aptieciņā jābūt līdzekļiem, kas nepieciešami pirmās palīdzības sniegšanai – specifisku medikamentu un instrumentu izmantošana jāuztic mediķiem. 

 

Kārtojot autovadītāja tiesības, obligāts ir arī pirmās palīdzības kurss. Tajā tiek apgūtas visas zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai pareizi izmantotu pirmās palīdzības aptieciņā esošos elementus. Tomēr periodiski der arī atsvaidzināt zināšanas par pareizu aptieciņas satura izmantošanu dažādās situācijās. 

 

Avārijas trijstūris 

 

trīsstūris

 

Pērkot avārijas trijstūri, jāpārliecinās, ka tas ir gaismu atstarojošs. Tik pat svarīgi, lai zīme atbilstu Eiropas Savienības standartiem. 

Svarīgi arī ievērot pareizas avārijas trijstūra lietošanas prasības. Tas jāizmanto, ja ir noticis ceļu satiksmes negadījums vai transporta līdzeklis kāda cita iemesla dēļ atrodas uz ceļa braucamās daļas un var izraisīt bīstamu situāciju. 

Avārijas zīme no transportlīdzekļa jānovieto tādā attālumā, lai savlaicīgi brīdinātu pārejos autovadītājus:

 

  • Apdzīvotās vietās šim attālumam jābūt ne mazākam par 15 metriem;
  • Ārpus apdzīvotām vietām – ne mazākam par 100 metriem

 

Papildus avārijas trijstūra novietošanai uz ceļa, jāieslēdz arī transportlīdzekļa avārijas gaismas. 

 

Ugunsdzēšamais aparāts 

 

ugunsdzēšamais aparāts

 

Trešā svarīgā lieta, kam noteikti jābūt Tavā automašīnā, ir ugunsdzēšamais aparāts. Tā galvenais uzdevums ir novērst nelaimi jau sākumā – ja uguns jau ir izplatījusies, ugunsdzēšamais aparāts vairs neko daudz nelīdzēs. 

Piemērotākā vieta ugunsdzēšamā aparāta novietošanai automašīnā ir zem vadītāja sēdekļa – tur tas nevienam netraucē un ir ātri pieejams. Tomēr lielai daļai automašīnu vietas zem sēdekļa ir pārāk maz, līdz ar to šāda opcija atkrīt. Bieži ugunsdzēšamais aparāts tiek uzglabāts transportlīdzekļa bagāžniekā. Tomēr tas nozīmē arī to, ka, meklējot aparātu, tiek zaudēts laiks, kas nelaimes gadījuma brīdī var izrādīties kritiski svarīgi. 

 

Ir vairāki ugunsdzēšamā aparāta veidi – automašīnai vispiemērotākais ir pulvera ugunsdzēšamais aparāts. Tam ir augsta efektivitāte, turklāt to var lietot arī zemā gaisa temperatūrā. 

 

Citas noderīgas lietas 

 

Papildus lietām, ko paredz ceļu satiksmes noteikumi, vērts parūpēties, lai automašīnā būtu vēl dažas itin noderīgas lietas. 

 

  • Rezerves riepa – caura riepa nav patīkama pieredze, taču tā notiek diezgan bieži. Tādās situācijās tikai priecāsies, ja būs pieejama atbilstoša rezerves riepa, ar ko nokļūt līdz autoservisam;
  • Gaisa sūknis – lai arī iespēja piepumpēt auto riepas ir teju ikvienā degvielas uzpildes stacijā, ārpus apdzīvotas vietas tā varētu būt problēma. Gaisa pumpis vai kompresors var noderēt ne vien, lai piepumpētu tukšu riepu, bet arī gumijas laivas, piepūšamos matračus, bumbas;
  • Degvielas kanniņa un piltuve – pirms došanās ceļā svarīgi parūpēties, lai tvertnē ir pietiekami daudz degvielas. Tomēr gadās visādi, tāpēc automašīnā vērts turēt arī degvielas kanniņu un piltuvi degvielas ērtākai iepildīšanai tvertnē;
  • Svarīgākie tālruņa numuri – drošības nolūkos automašīnas cimdu nodalījumā vajadzētu arī glabāt dažus svarīgākos tālruņa numurus – savas apdrošināšanas kompānijas uzziņu tālruni, auto mehāniķa, kā arī auto evakuācijas un tehniskās palīdzības pakalpojuma sniedzēja kontaktinformāciju. 

 

Lai arī visiem ir zināms, kā izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību un citus palīdzības dienestus, jāņem vērā, ka stresa situācijā šī informācija var aizmirsties – ir vērts pierakstīt un automašīnas salonā glabāt arī šos tālruņa numurus. 

 

Protams, ir vēl arī citas lietas, kas varētu būt noderīgas, dodoties ikdienas gaitās vai tālākā ceļā. Neobligātās lietas vairāk atkarīgas no katra paša individuālām prasībām, svarīgi, lai transportlīdzeklī vienmēr atrodas ceļu satiksmes noteikumu prasībām atbilstošs aprīkojums.