Auto uzturēšana
Viss, kas jāzina par bremžu efektīvu darbību – vairāk drošu braucienu!

Viss, kas jāzina par bremžu efektīvu darbību – vairāk drošu braucienu!

Ir skaidrs, ka rūpes par pareizu auto bremžu darbību ir viena no vissvarīgākajām lietām, ko varam darīt, lai pagarinātu automašīnas ekspluatācijas laiku un nodrošinātu, ka droši nokļūstam no punkta A līdz punktam B. 

Tāpēc ļoti būtiski bremzes regulāri pārbaudīt uzticamā autoservisā, kā arī ņemt vērā praktiskus ieteikumus bremžu sistēmas efektīvas darbības nodrošināšanā. 

 

Bremžu kluči 

 

bremžu kluči

 

Bremžu kluči ir nelielas detaļas, kas atrodas automašīnas bremžu disku abās pusēs. Bremžu kluči  atbild par efektīvu bremzēšanu, tādēļ tie regulāri jāpārbauda un jānomaina. 

Lielā daļā automašīnu par nepieciešamību mainīt šo svarīgo detaļu brīdina bremžu kluču nodiluma sensors. Tomēr paļauties tikai uz šo brīdinājumu noteikti nevajadzētu – dažās situācijās, piemēram, kad bremžu kluču nodilums ir nevienmērīgs, šis brīdinājuma signāls automašīnas panelī var arī neparādīties. 

Par to, ka pienācis laiks bremžu kluču nomaiņai, var liecināt arī īpatnējs troksnis bremzēšanas laikā. 

Jebkurā gadījumā – ja regulāri veiksi auto apkopi uzticamā autoservisā, īsto brīdi noteikti nepalaidīsi garām. 

 

Bremžu diski

 

Vēl viena bremžu sistēmas daļa, kas regulāri jāpārbauda, ir bremžu diski. Te jāņem vērā auto ražotāja noteiktās rekomendācijas attiecībā uz pieļaujamo bremžu disku nodilumu. Daļa ražotāju iesaka bremžu diskus mainīt katru reizi, kad tiek mainīti bremžu kluči, jo šīs daļas parasti nodilst līdzīgā tempā. Svarīgi arī, lai abas šīs detaļas būtu savstarpēji saderīgas. 

 

Kā zināt, ka pienācis laiks mainīt bremžu diskus?

Pirmkārt, pēc trokšņu līmeņa. Ja bremzēšanu ik reizi pavada nepatīkama čīkstēšana, tā ir diezgan droša pazīme, ka ir laiks doties uz autoservisu. Otra pazīme ir vibrēšana automašīnas stūrē un bremžu pedālī bremzēšanas laikā. Ja pamani kādas no šīm pazīmēm vai ko citu netipisku, atrodoties ceļu satiksmē,  sazinies ar automehāniķi. 

 

Efektīvas bremžu darbības nodrošināšana

 

bremžu diski

 

Bremžu sistēma ir salīdzinoši vienkārša, tādēļ nodrošināt tās efektīvu darbību ir diezgan viegli.

Turpinājumā daži padomi, kā uzturēt automašīnas bremžu sistēmu teicamā kārtībā. 

 

Bremžu šķidruma līmeņa pārbaude un papildināšana

Svarīgs elements bremžu pareizai darbībai ir bremžu šķidrums. Diemžēl tas piesaista mitrumu, kas var ļoti kaitēt bremžu sistēmai. Mitrums bremžu šķidrumā izraisa bremžu metāla detaļu koroziju un ietekmē bremžu efektivitāti.

 

Ievies arī ieradumu regulāri pārbaudīt bremžu šķidruma līmeni, lai būtu pārliecināts, ka tas ir vajadzīgajā daudzumā. Svarīgi arī, lai tiktu izmantots piemērots šķidrums. Auto ražotāji parasti sniedz rekomendācijas attiecībā uz abiem šiem faktoriem. 

 

Bremžu šķidruma nomaiņa nav nekas sarežģīts, tomēr, ja plāno to darīt pats, pārliecinies, ka Tev ir visas vajadzīgas zināšanas un aprīkojums. Ja šaubies par savām spējām, uztici šo darbu automehāniķim. 

 

Bremžu sistēmas detaļu nomaiņa vai uzlabošana 

Brīdis, kad nepieciešams nomainīt dažus elementus automašīnas bremžu sistēmā, var būt laba iespēja uzlabot bremžu sistēmas veiktspēju vai uzstādīt specializētus komponentus. 

Bremžu daļu modernizēšana un nomaiņa, ja nepieciešams, uzlabos transportlīdzekļa bremžu sistēmas ilgmūžību un veiktspēju. 

 

Bremžu sistēmas uzturēšana 

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā nodrošināt bremžu darbību, ir to uzturēšana. Bremžu nodilumu veicina daudzi ārēji faktori, piemēram:

 

  • Pārāk lielas kravas pārvadāšana;
  • Nevajadzīga, strauja bremzēšana;
  • Mitrums.

 

Izvairoties no šīm un citām situācijām, kas var ietekmēt  bremzēšanas veiktspēju, automašīnas bremzes darbosies labāk un ilgāk, samazināsies arī ar bremžu neefektīvu darbību saistītu incidentu iespējamība.

 

Bremžu sistēmas darbība lielā mērā atkarīga arī no autovadītāja braukšanas paradumiem. Lai uzlabotu bremžu efektivitāti un kalpošanas laiku:

 

  • Plāno uz priekšu – tā vietā, lai strauji bremzētu pirms luksufora vai pagrieziena, laicīgi plāno savas tālākās darbības un ātrumu samazini pakāpeniski;
  • Ievēro drošu distanci – tas uzlabo drošību uz ceļa un nāk par labu automašīnas bremžu sistēmai. Atstājot pietiekami daudz vietas starp Tavu un priekšā braucošo automašīnu, nebūs vajadzības tik bieži izmantot bremzes.

 

Automašīnas bremzes ietekmē drošību uz ceļa, tādēļ ir svarīgi parūpēties, lai tās ir labā darba kārtībā. Veic regulāru bremžu sistēmas pārbaudi un izvairies no bīstamas braukšanas prakses. Tādā veidā pasargāsi gan sevi, gan citus ceļu satiksmes dalībniekus.

 

Neaizmirsti arī par atbilstošu apdrošināšanu savam suto – mūsdienās lētas OCTA polises iegāde ir ērti pieejama internetā.