Auto uzturēšana
Kā pareizi tīrīt auto logus ziemas periodā?

Kā pareizi tīrīt auto logus ziemas periodā?

Ziema ir tas gadalaiks, kas automašīnai kaitē visvairāk – spēkrats regulāri tiek pakļauts dubļu, sāls, ūdens, smilšu ietekmei. Tas viss nonāk uz transportlīdzekļa virsbūves, tostarp arī logiem, tādēļ auto tīrīšana šajā periodā ir īpaši būtiska. 

 

Lai, rūpējoties par auto logu tīrību, neradītu liekas problēmas, ir svarīgi ievērot pareizus logu tīrīšanas nosacījumus. Par tiem vairāk – turpinājumā. 

 

Aizsaluši logi – kā rīkoties?

 

sals

 

Dažkārt no rīta var nākties secināt, ka auto logi ir aizsaluši. Tas nav patīkami, īpaši, ja jāsteidzas. Tipiska autovadītāju rīcība ir ieslēgt automašīnas dzinēju un tikmēr, kamēr spēkrats silts, tīrīt aizsalušos logus ar skrāpīti. Tomēr tā nav pati labākā stratēģija – pie stikla virsmas kopā ar ledu piesaluši arī sīki smilšu graudiņi, kas, berzējot stiklu ar skrāpīti, veido smilšpapīra efektu. Tas, savukārt, neatgriezeniski saskrāpē loga stiklu. Iespējams, šie sīkie skrāpējumi diennakts gaišajā laikā nebūs tik pamanāmi, tomēr tie var apgrūtināt redzamību tumsā. 

 

Vēl kāda tipiska kļūda, ko pieļauj daudzi – aizsalušā loga apliešana ar karstu ūdeni. Jāņem vērā, ka krasās temperatūras svārstības var novest pie stikla saplaisāšanas. 

 

Viens no iespējamiem risinājumiem ir sēdēt iedarbinātā automašīnā un gaidīt, kad ledus no logiem izkusīs. Tomēr daudz efektīvāk un ātrāk ir izmantot speciāli šim nolūkam paredzētos līdzekļus. Tie jāizsmidzina uz aizsalušā loga un pēc tam jānotīra  ar mīkstu sniega slotiņu. Tas nebojās stiklu, turklāt būs arī labs laika ietaupījums. 

 

Īstais vējstikla šķidrums

 

Svarīgi izvēlēties īpaši ziemas laikapstākļiem piemērotu vējstikla šķidrumu. Noteikti jāpievērš uzmanība arī šķidruma kvalitātei. Labs tīrīšanas šķidrums:

 

  • Nodrošina augstu tīrītspēju – tā sastāvā būtu jābūt vielai, kas novērš tā ātru iztvaikošanu, kā arī stikla apledošanu, lietojot to zemā gaisa temperatūrā;
  • Ir veselībai nekaitīgs – iegādājoties vējstiklu šķidrumu, jāpārliecinās, ka tā sastāvā nav veselībai kaitīgu vielu;
  • Ir ar patīkamu aromātu – ideālā variantā šķidrumam jābūt ar minimālu aromātu, lai samazinātu alerģisku reakciju risku;
  • Nenodara kaitējumu automašīnai – aktīvās piedevas nedrīkst kaitēt automašīnas virsbūvei, virsbūves gumijām un citiem auto elementiem;
  • Nerada kaitējumu videi – tā sastāvā nav metilspirts, acetons, fosfāti, amīni, nitrīti un citi ķīmiski elementi;
  • Atbilst likumam – ir atbilstošs ES regulām;
  • Ir pārbaudīts un apstiprināts neatkarīgajos testos – kvalitāti apliecina sertifikāts;
  • Ir marķēts – produktu marķēšana dod iespēju veikt tā izsekošanu tirgū. Tas, savukārt, liecina par atbildīgu ražotāja praksi;
  • Ir atpazīstams – zināmu preču zīmju ražojums ir droša izvēle. Populāro zīmolu ražotāji lielākoties neatļaujas piedāvāt zemas kvalitātes produkciju, kas var būtiski kaitēt viņu reputācijai. 

 

Tātad – lai pareizi attīrītu apledojušu logu, svarīgi izvēlēties saudzīgas metodes un kvalitatīvus līdzekļus. 

 

Kā pareizi tīrīt aizsvīdušus logus? 

 

aizsvīduši logi

 

Aizsvīduša vējstikla tīrīšana nav tik vienkārša kā atkausēšanas šķidruma izmantošana. Skaidras redzamības nodrošināšanā svarīga ir līdzsvarot siltumu un mitrumu automašīnas iekšpusē ar aukstu, sausu gaisu ārpusē. 

Pārāk daudzu mitruma un automašīnas iekšpusē veidosies kondensāts, kas radīs miglu uz loga. Kamēr auto salons nav sauss,  stikls paliks miglains – bīstama situācija Tev un apkārtējiem autovadītājiem. Atgādinām arī – pārliecinies par savas OCTA polises derīguma termiņu, lai būtu pilnvērtīgs ceļu satiksmes dalībnieks un neradītu sev liekus zaudējumus. 

 

Turpinājumā  dažas vienkāršas darbības, lai nodrošinātu, ka auto logi paliek skaidri.

 

Pārliecinies, ka vējstikls ir tīrs

Netīrumi vējstikla iekšpusē rada mitrumu, pie kā pieķerties. Izmanto labu stikla tīrītāju, lai notīrītu nosēdumus un citus netīrumus, kas varētu būt sakrājušies uz vējstikla. 

 

Nodrošini zemāku mitruma līmeni 

Logi aizsvīst, kad automašīnas iekšpusē esošais siltais, mitrais gaiss saskaras ar auksto gaisu ārpusē. Sniegainie zābaki, slapjie cimdi, kūpoša kafijas krūze, kā arī elpošana rada mitrumu automašīnā. Tas nenozīmē, ka brauciena laikā jāaiztur elpa, bet, ja tīrot automašīnu, mētelis un cimdi kļūst slapji, pirms došanās ceļā apsver iespēju tos ievietot automašīnas bagāžniekā. 

 

Logu atvēršana, lai izlīdzinātu temperatūru un izžāvētu salonu, parasti nav nepieciešama, ja vien automašīnā nav ārkārtas mitruma. Tātad, lai labi redzētu,  nav nepieciešams saldēt sevi un pasažierus. 

 

Papildus ērtības pieejamas automašīnās ar automātisko klimata kontroli. Šī sistēma ne tikai uztur nemainīgu temperatūru, bet arī uzrauga un kontrolē mitruma līmeni, lai logi neaizsvīstu.