Automašīnas iegāde
Auto no Vācijas – plusi un klupšanas akmeņi

Auto no Vācijas – plusi un klupšanas akmeņi

Tiem, kuri ir ieinteresēti pirkt lietotu auto, mūsdienās pieejamas vairākas izvēles iespējas, tai skaitā iegādāties mašīnas no Vācijas.

Par tām ir dzirdēti dažādi viedokļi, piemēram, ka transportlīdzekļu kvalitāte ir laba, jo vācieši savus auto saudzē, kā arī tur ceļu kvalitāte ir pietiekami laba. Taču vienlaikus pircējus māc arī bažas par to, kā nenonākt krāpnieku “tīklos” un veltīgi neizšķiest naudu. 

Tāpat kā pie mums, arī Vācijā pirktiem auto var būt savi plusi un mīnusi. Kā orientēties Vācijas automašīnu tirgū, un, kas būtu jāņem vērā, ja vēlies pirkt mašīnu no šīs valsts, lasi turpinājumā.

 

Auto iegādes process – kas jāzina?

 

  • Ja auto atrodas Vācijā

Ja skatāmies no teorētiskā skatupunkta, nopirkt mašīnu Vācijā nevajadzētu būt grūti. Sākumā jāatrod modelis, kas Tev interesē, jāsazinās ar īpašnieku, jāvienojas par abām pusēm pieņemamu cenu un jāizlemj, kā veikt līguma parakstīšanu Vācijas automobiļu reģistrācijas birojā. Tas nepieciešams, lai transportlīdzeklis tiktu noņemts no uzskaites. Pēc tam auto dokumenti tiek pārreģistrēti uz Tava vārda, kā arī tiek iegādātas jaunas numurzīmes. Tev ir iespēja izvēlēties lētākas īstermiņa vai dārgākas numurzīmes ar ilgāku termiņu. Atceries, ka īstermiņa numurzīmes varēsi lietot, ja piekritīsi noteiktā periodā iziet auto tehnisko apskati.

Dokumentu noformēšanas procesā notiek arī OCTA polises iegāde. Ņem vērā, ka Bonus Malus klase attiecas uz auto īpašnieku, nevis transportlīdzekli, tādēļ, ja iegādājies tās pašas kategorijas transportlīdzekli, kāds Tev bijis iepriekš, Bonus Malus klase paliks tā pati. Bonus Malus klase nekādā gadījumā netiek pārmantota no iepriekšējā auto īpašnieka.

Kopumā dokumentu noformēšana aizņem pāris stundas un izmaksā vidēji 150 eiro, atkarībā no modeļa un citiem aspektiem.

  • Ja auto atrodas Latvijā

Ja transportlīdzeklis jau ir nogādāts Latvijā, Tev jārēķinās ar tā pārvietošanas izdevumiem, kā arī tas ir jāpiereģistrē CSDD. Šeit Tev būs jāapmaksā transportlīdzekļa nodoklis, kura apjomu ietekmē tā svars un dzinēja tilpums. Šī procedūra ir diezgan dārga, līdz pat 500 un vairāk eiro. 

 

Iespējamie klupšanas akmeņi – no kā jāuzmanās, iegādājoties mašīnu no Vācijas?

 

lēmums

 

  • Vai attēls sakrīt ar patiesību

Līdzīgi kā Latvijā, arī Vācijā mēdz būt sastopami negodīgi automašīnu pārdevēji, kas cenšas notirgot transportlīdzekļus par neatbilstošu cenu, vai arī tiek noklusēta informācija par kādām neatbilstībām, nopietniem bojājumiem un citām īpatnībām.

Pirmkārt, salīdzini pārdevēja norādīto cenu ar tā paša modeļa cenām, kuras piedāvā tirgotāji Francijā, Igaunijā un citur. Tāpat pievērs uzmanību, kādā stāvoklī ir lietota auto sēdekļi – ja norādīts, ka mašīnai ir neliels nobraukums, sēdekļiem nevajadzētu būt noplukušiem, izsēdētiem. Vēl būtu ieteicams arī palūgt auto īpašniekam mašīnas VIN numuru, lai pārbaudītu transportlīdzekļa vēsturi, piemēram, kādos negadījumos tas bijis iesaistīts. 

  • Apskate klātienē

Protams, mašīnu nevajadzētu iegādāties, pirms to neesi redzējis dzīvē. Apskati ieteicams veikt dienas laikā, kad nelīst, jo lietus lāses var apgrūtināt vizuālā izskata izvērtēšanu. Lūdz auto īpašniekam izsniegt dokumentu ar transportlīdzekļa defektiem.

  • Pārbaudi uzticamību

Lai izvairītos no iespējamiem krāpniekiem, drošāk ir dot priekšroku auto iegādei Vācijā no oficiālajiem dīleriem. Tie ne tikai sniegs detalizētu informāciju par to, kas ar auto noticis agrāk, bet arī nebūs ieinteresēti mainīt mašīnas rādītājus vai citādi maldināt pircēju. Tāpat pastāv iespēja vienoties oficiālo tirgotāju par garantijas apkopi. Tāpēc, pirms iegādājies auto, pārbaudi, kāda ir tirgotāja reputācija un pircēju atsauksmes.

  • Testa brauciens

Šī, protams, ir neatņemama automašīnas iegādes procesa daļa. Neesi pārgalvīgs un pārsteidzīgs, rūpīgi izpēti auto, pārbaudi tā braukšanas kvalitāti, kā arī ieteicams doties uz tehniskās apkopes staciju, lai veikti uzticamu transportlīdzekļa pārbaudi.

  • Dokumentu noformēšana

Arī šeit pastāv riski pieļaut kļūdas. Pirms paraksti līgumu, konsultējies ar kādu cilvēku, kas labi pārvalda vācu valodu un spēj pamanīt iespējamos “klupšanas akmeņus” līgumā. Esi piesardzīgs, nesteidzies un novēlam, lai jaunais pirkums būtu ieguldījumu vērts!