Droša braukšana
Autovadītāju biežāk pieļautās kļūdas ceļu satiksmē

Autovadītāju biežāk pieļautās kļūdas ceļu satiksmē

Mēs visi esam tikai cilvēki, un ir pašsaprotami, ka dažādu iemeslu dēļ pieļaujam kļūdas ikdienā, tai skaitā braucot ar auto. Dažreiz šoferi kļūdās tādēļ, ka gluži vienkārši ir aizmāršīgi vai noguruši, taču mēdz gadīties arī situācijas, kad ceļu satiksmes noteikumi tiek pārkāpti apzināti, neizvērtējot visus iespējamos riskus. Aplūkosim, kuras ir tās kļūdas, kas tiek pieļautas biežāk.

Nerāda pagrieziena signālu

Šī ir ne tikai viena no izplatītākajām kļūdām, bet arī viens no šoferu niķiem. Ļoti iespējams, ka arī Tu esi bijis situācijā, kad priekšā braucošā automašīna pēkšņi nogriežas, neparādot pagrieziena signālu. Šāda rīcība ir ne tikai kaitinoša, bet pat bīstama, jo var radīt avārijas situāciju. Ir arī tādi autovadītāji, kas pagrieziena rādīšanu neuzskata par vajadzīgu, piemēram, mainot braukšanas joslu vai izbraucot no apļa.

Lieki piebilst, ka šāda rīcība ir nepareiza un pārgalvīga, kā arī tās rezultātā var notikt ceļu satiksmes negadījums, jo citi braucēji pieņems, ka Tu turpināsi ceļu ieņemtajā trajektorijā. Tāpat jāpiezīmē, ka šī uzvedība rāda nepareizu piemēru citiem satiksmes dalībniekiem, veicinot sliktu braukšanas kultūru. Sargi sevi un citus – rādi pagrieziena signālu!

Pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu

Šī ir viena no nopietnākajām kļūdām un pārkāpumiem, kādu autovadītāji pieļauj, piedaloties satiksmē. Jā, mēs saprotam, ka mūsdienu straujais dzīves ritms nereti prasa steigties, lai visu paspētu, taču vienmēr der padomāt, vai šī steiga ir Tavas un citu cilvēku drošības un pat dzīvības vērta? Loģiski spriežot, protams, ka tā nav. Turklāt šoferi nereti pārvērtē savas autovadīšanas prasmes un spēju novaldīt mašīnu jebkurā brīdī. Ātruma ierobežojumu noteikšanai ir pamatojums, un tas tiešā veidā saistīts ar braucēju, kā arī apkārt esošo cilvēku un objektu drošību.

Apstājas neatļautā vietā

Iespējams, tā ir neuzmanība vai nepieklājība, taču nereti gadās, ka šoferi patvaļīgi apstādina automašīnu vietās, kur tas ir aizliegts, piemēram, esot uz šaura ceļa vai ielas, kur šāda rīcība var radīt bīstamas situācijas. Ja ceļa malā ir zīme, ka šeit apstāties aizliegts, tā nav novietota bez iemesla. Piemēram, ja uz ielas ir maz vietas, parasti uz tās aizliedz novietot auto, lai braucošās mašīnas varētu izmainīties.

Brauc pārāk lēni

Jā, arī šī ir kļūda, kuru dažkārt mēdz pieļaut gados vecāki braucēji, kā arī nepieredzējuši autovadītāji. Nepārliecinoša braukšana teritorijās, kurās īpaši nepieciešams iekļauties satiksmē, piemēram, uz ātrgaitas šosejām, ne tikai kavē satiksmi, bet arī var veidot situācijas, kuru rezultātā cilvēki aktīvāk cenšas apdzīt viens otru, un tas pat dažreiz var beigties ar avārijām.

Ja uzskati, ka Tavas braukšanas prasmes nav pietiekoši attīstītas, lai pārvietotos pa šoseju, trenējies, līdz jūties pārliecināts par sevi, un tikai tad dodies ceļā pa vietām, kur satiksme ir ātrāka un intensīvāka.

Nerūpējas par savu transportlīdzekli

Šo izlasot, Tu, iespējams, nodomāsi – bet, kā šī var būt kļūda satiksmē? Ļoti vienkārši – tas, cik labi mēs spējam novaldīt mašīnu gan uz sausa, gan slapja un slidena ceļa, ir atkarīgs gan no mūsu prasmēm un uzmanības, gan arī mašīnas tehniskā stāvokļa. Tas nozīmē, ka, ja mēs nerūpēsimies par saviem transportlīdzekļiem, nevedīsim tos regulāri uz tehnisko apkopi, nemainīsim riepas un nepārbaudīsim to stāvokli, mēs būtībā pārvietosimies ar mašīnu, kas jebkurā brīdī potenciāli var radīt bīstamu situāciju uz ceļa. Tādā veidā mēs apdraudam gan sevi, gan arī citus, un tā ir milzīga kļūda, kuru nevajadzētu pieļaut.

Atceries, ka rūpes par transportlīdzekli ietver arī apdrošināšanas iegāde, tādēļ, ja Tu vēl neesi paspējis apdrošināt savu auto, žigli atrodi, kur mūsu mājaslapā ir OCTAS kalkulators, aizpildi lauciņus ar informāciju un saņem ļoti izdevīgu polises piedāvājumu!