Auto uzturēšana
Zaļākai videi – iepazīsti jauna tipa dīzeļdegvielu

Zaļākai videi – iepazīsti jauna tipa dīzeļdegvielu

Domājot par vides piesārņojumu un tā novēršanu, būtisks jautājums ir transportlīdzekļu radītais kaitējums. 

 

Zināms, ka ar dīzeļdegvielu darbināmās automašīnas ir viens no lielākajiem vides piesārņojuma avotiem pasaulē. Dīzeļa dzinējiem ir salīdzinoši lielas gaistošo organisko savienojumu un NOx emisijas, kas veicina gaisa piesārņojumu. Dīzeļa motori arī rada būtisku gaisa piesārņojumu ar PM10 putekļiem, kas tiek uzskatīti par kancerogēniem.

 

Par iespējamiem risinājumiem tiek diskutēts daudz, tāpat tiek meklētas reālas iespējas situāciju uzlabot. Šķiet, ka tas vismaz daļēji ir izdevies Jēlas universitātes zinātniekiem – viņu pētījums parāda, ka dīzeļdegvielu vienlaikus var padarīt mazāk piesārņojošu un vairāk efektīvu, palielinot un saglabājot tajā esošo skābekļa daudzumu. 

 

Pareizai iekšdedzes darbībai nepieciešami trīs elementi: degviela, gaiss un dzirkstele. Jaunā pētījuma mērķis ir palielināt skābekļa saturu dīzeļdegvielā, pievienojot ārējās organiskās molekulas, kas satur daudz skābekļa.

 

vide

Tīrāka degviela labākam rezultātam 

Kvēpus veido nesadegušas oglekļa daļiņas, kas rada aizsērējumus iekšdedzes dzinējā. Jaunais bioloģiskais ēteris, kas tiek pievienots dīzeļdegvielai,  nodrošina pietiekami daudz skābekļa, lai sadedzināšanas procesu veiktu samērā efektīvi – saskaņā ar zinātnieku teikto, sodrēju īpatsvars tiek samazināts par 86 %, savukārt aizdegšanās kvalitāte uzlabota par 56%. 

 

Tomēr prasība pēc labas degvielas neietver tikai efektīvu tās darbību, tai jābūt arī viegli transportējamai, uzglabājamai un pārvietojamai. Tādēļ zinātnieku komanda veica papildu testus, lai pierādītu, ka viņu izstrādātā degviela viegli ietilptu esošajā degvielas uzpildes infrastruktūrā – tas arī veiksmīgi izdevās. 

 

Kā redzams, jaunā tipa degviela varētu būt gan efektīvs, gan ekonomiski izdevīgs jauninājums. Turklāt papildus augstākminētajām priekšrocībām jaunajai degvielai ir potenciāls samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas par 50% līdz 271% salīdzinājumā ar benzīna dzinēju.

 

Citi risinājumi zaļākai videi 

Kamēr vēl gaidām iespēju notestēt Jēlas zinātnieku veikumu un pārliecināties par jaunās degvielas efektivitāti, tikmēr vides labā varam veikt citas labas izvēles. 

 

Pārvietošanās ar velosipēdu 

Viens no videi (un arī veselībai)  draudzīgākajiem pārvietošanās veidiem ir braukšana ar velosipēdu. Tas ir tik labvēlīgs videi, ka Tev nav jāuztraucas par to, ka velosipēds negatīvi ietekmē vidi ar skaļu trokšņa līmeni un vides piesārņojumu.

 

Elektroautomobīļi un hibrīdauto 

 

elektroauto

 

Elektroautomobiļi sniedz vairākas priekšrocības – pirmkārt, samazinās gaisa piesārņojums, otrkārt, būtiski samazinās arī kopējais siltumnīcas efektu radošo gāzu emisijas un citu izmešu īpatsvars. Tāpat elektrisko auto darbināšana nav atkarīga no importējamās degvielas un tās cenu svārstībām. Tiesa, izvēloties šāda tipa auto jārēķinās ar vairākiem aspektiem – salīdzinoši augsto cenu, kā arī ierobežoto iespēju veikt transportlīdzekļa uzlādi. 

Hibrīdauto apvieno ierasto iekšdedzes dzinēju un elektromotoru. Arī šis auto palīdz rūpēties par labāku gaisa kvalitāti pilsētā. 

 

Sabiedriskais transports 

Lai arī autobusi un cits sabiedriskais transports  pagātnē ir radījuši bažas, šo transporta veidu izmantošana joprojām var mazināt vides piesārņojumu. Varētu būt izdevīgi reizēm atstāt automašīnu mājās un tās vietā izmantot autobusu, vilcienu vai tramvaju. Turklāt apdzīvotajā vietā, kur Tu dzīvo, iespējams, jau tiek ieviesti dažādi videi draudzīgāki risinājumi arī attiecībā uz sabiedriskā transporta jautājumiem. 

 

Automašīnu koplietošanas koncepts 

Lai mazinātu vides piesārņojumu, jāsamazina ielās esošo transportlīdzekļu skaits. Viens no variantiem ir jau augstāk minētā sabiedriskā transporta izmantošana. Vēl kāds variants ir vienoties ar vienu vai vairākiem kolēģiem, ka uz darbu dosieties ar vienu automašīnu, nevis katrs ar savu – protams, ja tas sanāk izdevīgi lokācijas ziņā. Līdzīgu pieeju var izmantot ar draugiem, kaimiņiem un, protams, ģimenes locekļiem.

 

Arvien populārāks kļūst arī automašīnas koplietošanas pakalpojums, kas būtībā ir īslaicīga auto noma. Šajā gadījumā nebūs jāuztraucas arī par auto uzturēšanas, stāvvietu un OCTA polises izmaksām.

 

Staigāšana ar kājām 

Tas, iespējams, ir visvienkāršākais risinājums. Gluži vienkārši – ja vien iespējams, ej kājām. Tas palīdz ietaupīt naudu, uzlabo veselību un pašsajūtu, ir videi draudzīgs risinājums, turklāt Tev nav jārēķinās ar transportu kursēšanas grafiku un sastrēgumiem.

 

Šī planēta ir mūsu mājas un no tā, kā pret to izturamies, lielā mērā atkarīga mūsu un mūsu bērnu nākotne. Ir gudri meklēt videi draudzīgus risinājumus gan attiecībā uz transportu, gan arī citām dzīves jomām.