Droša braukšana
Gājēji bez atstarotājiem – dzīvībai bīstama pārgalvība

Gājēji bez atstarotājiem – dzīvībai bīstama pārgalvība

Lai arī par drošību uz ceļa tiek runāts daudz, tomēr bēdīgā statistika pierāda, ka ne visi satiksmes dalībnieki drošības pasākumiem piešķir vajadzīgo nozīmi. 

Turklāt tas attiecas ne vien uz autovadītājiem, velosipēdistiem un motociklu vadītājiem, bet arī uz gājējiem – atstarotāju nelietošana joprojām ir liela problēma, kas arī nepaliek bez sekām. 

 

Saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem, diennakts tumšajā laikā uz slikti apgaismotiem ceļiem gājējiem jāizmanto atstarojošā veste vai apģērbs ar atstarojošiem elementiem. Atstarotāji jāpiestiprina arī pie bērnu ratiņiem un citiem pārvietošanās līdzekļiem.

 

Tomēr par savu drošību jārūpējas gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē – pat tad, kad apgaismojums ir it kā pietiekams, diennakts tumšajā laikā autovadītājs gājēju bez atstarotāja var arī nepamanīt – īpaši, ja gājējam ir tumšas krāsas apģērbs. 

 

Kā parūpēties par drošību uz ceļa?

 

pamanāms apģērbs

 

Atstarotāji nodrošina labāku redzamību tumšajā laikā – ne tikai vakaros un naktīs, bet arī agrās rīta stundās un pievakarēs, kad jau sāk krēslot. Atstarotāju lietošanas mērķis ir samazināt gājēju sadursmes ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem. Šie ceļu satiksmes negadījumi vairumā gadījumu ir novēršami, ja vien tiek izmantoti atstarotāji un ievēroti citi drošības pasākumi. Ievērojot piesardzību, pasargāsi gan sevi, gan citus. 

 

Daži padomi, kā parūpēties par savu redzamību uz ceļa:

 

    • Izvēlies spilgtas krāsas apģērbu. Gājēji un velosipēdisti, kas valkā košākas krāsas apģērbu, vēl vairāk uzlabo redzamību diennakts tumšajā laikā. Neaizmirsti arī savus gaismas atstarotājus;

 

    • Lieto atstarotājus vienmēr –  bez izņēmumiem. Daudzi gājēji un velosipēdisti uzskata, ka ielu apgaismojums ir pietiekams, lai autovadītāji tos varētu savlaicīgi pamanīt. Tas ir mīts! Gaismas atstarotāji vienmēr ir drošākais veids, lai paliktu redzams;

 

    • Plāno uz priekšu. Ja dodies ceļā un plāno atgriezties mājās tikai vēlā vakarā vai naktī, neaizmirsti paņemt līdzi atstarotājus un atstarojošo vesti, ko izmantot tad, kad satumsīs.

 

 

Šo vienkāršo pamatprincipu ievērošana palīdzēs būt redzamam un justies daudz drošāk! 

 

Atstarotāju pareiza lietošana 

 

atstarotājs

 

Lai atsarotāju lietošana būtu efektīva un sniegtu vajadzīgo rezultātu, būtisks aspekts ir tā pareiza izvēle un izmantošana. 

 

Kvalitāte

Pirmkārt, izvēloties atstarotāju, jāizvērtē tā kvalitāte. Ne visi priekšmeti, kas tiek definēti kā atstarotāji, patiešām ir paredzēti izmantošanai uz ceļa – ļoti bieži tie vairāk ir kā suvenīri vai atslēgu piekariņi, kas šo svarīgo funkciju – redzamības nodrošināšanu – nepilda vai arī to dara nepietiekami. 

 

CE sertifikāts 

Tik pat būtiski pārliecināties, ka izvēlētajam atstarotājam ir CE marķējums – apliecinājums, ka ražotājs uzņemas atbildību par to, ka atstarotājs ir atbilstošs visām noteiktajām prasībām. 

Uz atstarotāja iepakojuma, vajadzētu būt norādītām arī ziņām par tā ražotāju – nosaukumam, kontaktinformācijai. 

 

Atstarotāja izmērs 

Svarīgs parametrs ir atstarotāja izmērs – tam vajadzētu būt vismaz sērkociņu kastītes lielumā (aptuveni 15 cm 2). Pretējā gadījumā atstarotājs pilnvērtīgi nepildīs savas funkcijas. 

 

Materiāls 

Nākamais būtiskais faktors ir materiāls, jo tieši no tā atkarīga tā atstarošanas spēja. Šajā ziņā labākie ir mikroplazmas materiāli – tie ir arī mīksti un lokani. Gājējiem nevajadzētu izmantot cieta materiāla atstarotājus – tie  piemēroti velosipēdiem un citiem transporta līdzekļiem. 

 

Atstarotāja krāsa 

Visefektīvākie ir atstarotāji gaišos toņos – piemēram, baltā krāsā. Otrajā vietā ierindojas dzeltenas krāsas atstarotāji. Tumšākas krāsas atstarotājus labāk atstāt veikala plauktos. 

 

Atstarotāja lietošana 

Atstarotājs pie apģērba jāpiestirpina tajā pusē, kas atrodas tuvāk ceļa braucamajai daļai. Ja bieži sanāk pārvietoties gar šoseju malām, efektīvākais risinājums būs atstarojošā veste – tā pamanāma no dažādiem rakursiem. 

 

Ja izvēlies lentveida atstarotājus, nostiprini tos ap kāju aptuveni ceļgala augstumā vai ap roku tajā pusē, kas atrodas tuvāk brauktuvei. 

Ja atstarotājs piestiprināts neatbilstošā veidā vai vietā, to ir grūtāk pamanīt – līdz ar to no tā izmantošanas ir maza jēga. 

 

Drošība pirmajā vietā – par to būtu jādomā ne vien tiem, kuri sēž pie auto stūres, bet arī citiem ceļu satiksmes dalībniekiem – gan velosipēdistiem, gan gājējiem. 

Sākoties vasaras brīvlaikam, vecākiem ar bērniem vēlreiz jāpārrunā ceļu satiksmes noteikumi, tostarp arī pareiza atstarotāju lietošana. Un protams – pieaugušajiem pašiem jārāda pozitīvs piemērs.