Droša braukšana
Kā kļūt par labāku autovadītāju?

Kā kļūt par labāku autovadītāju?

Pat ja esi drošs par savām braukšanas prasmēm, vienmēr iespējami uzlabojumi! 

 

Turpinājumā daži ieteikumi, kā kļūt par labāku autovadītāju. 

 

Plāno uz priekšu 

 

ievērot distanci

 

Ja vēro tikai tieši priekšā esošo automašīnu, Tev nav ne mazākās nojausmas, kas notiek tālāk uz ceļa. Skatoties tālāk, Tu iegūsi papildu laiku, lai paredzētu un reaģētu uz briesmām. Turklāt, plānojot uz priekšu, ietaupīsi arī degvielu un samazināsi bremžu nodilumu, jo varēsi vienkāršāk pielāgot ātrumu uz ceļa notiekošajam. 

 

Ievēro distanci 

Lai mazinātu sadursmes risku, svarīgi ievērot pietiekamu distanci starp savu un priekšā esošo transporta līdzekli.

Braucot pārāk tuvu, Tu:

 

  • Riskē iebraukt priekšā esošajā transporta līdzeklī, ja tas pēkšņi strauji bremzē;
  • Patērē vairāk degvielas biežākas bremzēšanas dēļ;
  • Nevari tik labi pārredzēt  uz ceļa notiekošo, jo priekšā esošais transporta līdzeklis aizsedz ceļu

 

Distances ievērošana ir viens no svarīgākajiem drošības noteikumiem uz ceļa – labi autovadīāji to zina un ievēro!

 

Izvēlies atbilstošu ātrumu 

Iespējams, ka  nepārkāp ātruma ierobežojumus, taču  braukšanas ātrums tik un tā ir pārāk ātrs. Vienmēr jāņem vērā ne vien atļautais braukšanas ātrums, bet arī citi apstākļi, piemēram, nokrišņi, ceļa segums, šauri pagriezieni, satiksmes intensitāte. 

Vairumā gadījumu, laiks, ko iegūsti, izvēloties lielāku braukšanas ātrumu, tiek pazaudēts uz krustojumu, luksoforu un citu apstākļu rēķina. Tu varbūt ietaupīsi minūti vai divas, taču transporta līdzeklis patērēs vairāk degvielas, un, ja pārkāpsi braukšanas ātrumu, Tev var tikt piemērots sods. 

 

Lieki nemaini braukšanas joslas 

Kad satiksme ir lēna, nepacietīgie autovadītāji steidz mainīt joslas. Patiesībā satiksmes ātrums visās joslās ir gandrīz vienāds, bet to bremzē autovadītāji, kas nemitīgi maina joslas. 

Ja visi autovadītāji paliktu savās joslās, satiksme plūstu daudz ātrāk. Mainot joslas, bremzēt nākas ne tikai aizmugurē esošajai automašīnai, bet arī tām, kas atrodas aiz tās. Tātad – viena autovadītāja dēļ, kurš izvēlas mainīt joslu, palēlinās visa satiksme. 

 

Pielāgo braukšanas ātrumu satiksmei

Uzbraucot uz automaģistrāles, pārliecinies, ka pielāgo ātrumu satiksmei – tad Tev nevajadzēs lieki bremzēt vai mainīt joslas. 

 

Noregulē spoguļus 

 

spoguļi

 

Noregulē automašīnas spoguļus tā, lai nodrošinātu vajadzīgo redzamību. Kad tas izdarīts, pārliecinies, ka tos pietiekami bieži pārbaudi. Tev vajadzētu paskatīties spoguļos ik pēc apmēram 10 sekundēm (daži auto eksperti saka, ka to vajadzētu darīt ik pēc piecām sekundēm). Pielāgo skatīšanās biežumu, atkarībā no situācijas uz ceļa un darbībām, ko vēlies veikt. 

 

Uzlabo savas zināšanas un prasmes 

Noteikumi mainās, mēs daudz ko aizmirstam un izvēlamies sliktus ieradumus. Atjaunināt savas zināšanas par ceļu satiksmes noteikumiem, izmantojot testus un citus bezmaksas resursus, ir vienkāršs veids, kā nodrošināt, ka  zini jaunākos ceļu satiksmes noteikumus. Vari arī izvēlēties padziļinātu braukšanas praksi un nodarbības, izmantojot braukšanas instruktoru palīdzību. 

 

Nekad nebrauc, ja jūties noguris 

Nogurums izraisa tik daudz negadījumu. Sākumā nogurumus mazina reakciju, taču tas var beigties ar to, ka Tu aizmiedz pie stūres un piedzīvo nopietnu avāriju. Ja jūties noguris, apstājies drošā vietā un dodsev brīdi atpūtai. 

 

Pievērs uzmanību ceļam 

Visdrošāk ir tālruni ieslēgt klusuma režīmā un navigāciju, kā arī mūziku iestatīt pirms došanās ceļā, ja nevēlies, lai kaut kas novērš uzmanību no ceļa. Arī pirms brauciena vari izmantot Google ielu skatu, lai noskaidrotu savu galamērķi. 

 

Pievērs uzmanību braukšanas stilam

Pārliecinies, ka brauc vienmērīgi. Pārāk agresīva braukšana ( strauja ātruma palielināšana, pēkšņa bremzēšana) nenāks par labu ne drošībai, ne  transporta līdzeklim. 

Cik  mierīgi Tu apstādini auto? Cik gludi vadi transportlīdzekli? Jo labāk Tev tas izdodas, jo vairāk saudzē savu auto, un citiem autovadītājiem ir vieglāk saprast, ko Tu dari un kurp dodies. 

 

Savlaicīgi brīdiniet citus satiksmes dalībniekus 

Ievies ieradumu pēc pagrieziena parādīšanas vai cita veida signalizēšanas nogaidīt vismaz trīs sekundes un tikai tad veikt attiecīgo manevru. Tas sniegs pārliecību, ka citi satiksmes dalībnieki ir redzējuši un sapratuši, ko grasies darīt. 

 

Labs autovadītājs uz ceļa ir pārliecināts par savām spējām, tomēr vienmēr liek drošību pirmajā vietā!