Droša braukšana
Velosipēdistu tiesības un pienākumi, piedaloties ceļu satiksmē

Velosipēdistu tiesības un pienākumi, piedaloties ceļu satiksmē

Kas gan var būt labāks par jauku un nesteidzīgu izbraucienu ar velosipēdu kopā ar sev tuvajiem cilvēkiem vai arī vienatnē kādā saulainā pavasara dienā! Turklāt velosipēds ir ļoti pateicīgs transporta līdzeklis ne tikai, lai dotos laiskos izbraucienos, bet arī lai sportotu, dotos iepirkties vai uz darbu. Ideju ir daudz. 

 

Tomēr, lai izbrauciens ar riteni būtu arī drošs, katram velosipēdistam jāzina, kādas ir viņa tiesības un pienākumi, piedaloties ceļu satiksmē.

 

Kas jāņem vērā velosipēdistiem?

 

kas jāņem vērā

 

  • Nepieciešama vadītāja apliecība

Ja vien Tev jau nav derīga augstākas kategorijas vadītāja apliecība (piemēram, B kategorijas tiesības), tad būs vien obligāti jānokārto velosipēdista tiesības, kas ļaus piedalīties ceļu satiksmē ar riteni. Turklāt šai apliecībai vienmēr jābūt līdzi, arī tad, ja dodies izbraucienā pa speciāli izbūvētu veloceliņu. 

Velosipēdistu apliecības iegūšana ir bezmaksas. Pirms tam gan jāpārzina ceļu satiksmes noteikumi velosipēdistiem, kas ļaus pienācīgi sagatavoties eksāmena kārtošanai, kā arī noteiktikti noderēs, piedaloties ceļu satiksmē.

 

 

  • Arī bērniem jābūt vadītāja apliecībai

Bērni velosipēdistu tiesības var iegūt no 10 gadu vecuma. Protams, bērni bez tiesībām jebkurā vecumā drīkst braukt pa piemājas pagalmu, dzīvojamo zonu un vietās, kur nebrauc automašīnas. 

Līdz 10 gadu vecumam bērni ar riteni drīkst braukt tikai pieaugušo cilvēku pavadībā, turklāt arī tikai tad, ja pieaugušajam ir tiesības piedalīties ceļu satiksmē.

Turklāt pa brauktuvi vai nomali bērns drīkst braukt, sākot no 7 gadu vecuma. Līdz 7 gadu vecumam bērnu var pārvadāt uz riteņa tam speciāli paredzētā velokrēsliņā vai piekabē. 

 

 

  • Braucējam jānodrošina, ka viņa divritenis ir labā tehniskā kārtībā

velosipēda apkope

 

Lai braukšana ar velosipēdu nesagādātu liekas raizes, jānodrošina, lai divritenis vienmēr būtu labā tehniskā kārtībā. Tas pasargās ne tikai Tevi, bet arī apkārtējos.

Tāpēc vienmēr pārbaudi, vai ritenim darbojas bremzes, vai riepās ir pietiekošs gaisa daudzums un vai divriteņa ķēde ir ieeļļota. 

 

Pirms riteņbraukšanas sezonas noteikti būtu vērts ritenim veikt tehnisko apkopi, lai pārliecinātos, ka viss ir labā darba kārtībā un uz ceļa nekas nepievils.

Apkope arī laikus ļaus pamanīt to, kas saremontējams un nomaināms. Regulāri arī jāpārbauda gaisa spiediena līmenis riepās, ko var izdarīt bezmaksas jebkurā degvielas uzpildes stacijā. 

 

 

  • Ķivere ir ieteicama ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem

Velosipēdistu aizsargķivere ir obligāta bērniem līdz 12 gadu vecumam. Primāri ķivere ir domāta paša braucēja drošībai, tāpēc ir vērts apsvērt ķiveres lietošanu arī tādā vecumā, kad tas vairs nav obligāti. 

Tieši ķivere būs tā, kas pasargās galvu no smagām traumām, ja būs noticis ceļu satiksmes negadījums, vai netīšām sanācis no riteņa nokrist. 

 

 

  • Riteņbraucējam vienmēr jābūt labi redzamam

redzamība uz ceļa

 

Braucot ar divriteni, drošībai jābūt pirmajā vietā, tieši tāpēc velosipēdistam viemēr jābūt labi pamanāmam. Pirmkārt jau pats velosipēds jāaprīko ar atstarotājiem, kas ļaus laicīgi Tevi pamanīt, īpaši diennakts tumšajā laikā vai sliktas redzamības apstākļos. Velosipēdam priekšā arī jābūt gaismas lukturim. 

 

Tāpat ritenis jāaprīko ar zvaniņu, lai braucot vari pabrīdināt citus par savu tuvošanos, tā aicinot padot ceļu, ja tas nepieciešams. Vēlams, lai arī apģērbā būtu iestrādāti kādi gaismu atstarojoši elementi. 

Ļoti laba lieta, kas riteņbraucēju padara redzamu apkārtējiem ir atstarojošā veste, kas, starp citu, ārpus apdzīvotām vietām ir obligāta gan gājējiem, gan riteņbraucējiem.