Droša braukšana
Kā izvairīties no negadījuma, braucot nakts stundās?

Kā izvairīties no negadījuma, braucot nakts stundās?

Diennakts krēslainā daļa bieži vien biedē jaunos un arī pieredzējušos autovadītājus. Dēļ apgrūtinātās redzamības braucējam jābūt īpaši piesardzīgam. Liela loma ir arī tam, ka nepieciešama īpaša koncentrēšanās uz ceļu un apkārtni.

Jāatceras, ka nakts stundās bieži vien ceļu var šķērsot kāds meža zvērs, velobraucējs vai kājāmgājējs bez atstarojošiem elementiem, acis var apžilbināt kāds neapzinīgs pretimbraucējs, kas laikus nepārslēdz uz tuvās gaisms, kā arī pašu autovadītāju var pievārēt nogurums, tāpēc braukšanai nakts stundās ieteicams vienmēr īpaši sagatavoties un ņemt vērā vairākus drošības nosacījumus:

Izvairies no apžilbšanas un neapžilbini citus

Apžilbšana ir viens no biežākajiem satiksmes negadījumu cēloņiem, tādēļ katram sevi un citus cienošam autobraucējam nekavējoties jāpārslēdzas uz tuvajām gaismām, kad tiek pamanīta pretimbraucoša automašīna.

Lai izvairītos no apžilbšanas, ko var radīt pretīmbraucoša auto gaismas,noteikti nevajadzētu skatīties tam tieši virsū, bet mazliet sāņus. Tā skatienu iespējams pasargāt un saglabāt kontroli pār auto.

Ja jūties noguris vai miegains – apstājies!

Bieži vien par cilvēka nogurumu liecina tādas pazīmes kā žāvāšanās, nespēja koncentrēties uz ceļu, bieža acu mirkšķināšana vai kņudoša sajūta acīs. Šīs pazīmes noteikti nevajadzētu atstāt bez uzmanības. Vienmēr jāatceras, ka labāk ir laikus tām pievērst uzmanību, nekā iekļūt negadījumā, jo iesnaušanās pie stūres ir biežs negadījumu cēlonis.

Ja jūti kādu no noguruma pazīmēm, apstājies tuvākajā atpūtas vietā, iedzer kādu uzmundrinošu dzērienu, ieturi maltīti vai nosnaudies 15- 20 minūtes. Jau pēc neilga sprīža nogurums būs prom, un koncentrēšanās spējas būs pilnībā atjaunojušās tam, lai droši varētu turpināt ceļu.

Neizmanto mobilo tālruni pie stūres

Ne velti LR likumdošana un satiksmes noteikumi aizliedz autovadītājiem smēķēt pie stūres vai izmantot mobilo tālruni, abi šie netikumi novērš auto braucēja uzmanību no paša svarīgākā – ceļa.

Un katras šīs darbības sekas ir neparedzamas, piemēram, nepatīkama tālruņa saruna var pamatīgi ietekmēt autovadītāja emocionālo stāvokli, tādejādi palielinot negadījuma risku, bet smēķēšanas laikā cigaretes oglīte var nokrist salonā, kas atkal novirzīs autobraucēja uzmanību no ceļa un vairāk liks pievērsties notiekošajam salonā. Tāpēc abām šīm darbībām labāk izvēlēties drošu atpūtas vietu un lieku reizi neapdraudēt gan pašu, gan citus satiksmes dalībniekus.

Vienmēr piesprādzējies

Lai arī cik neliels būtu braucamais attālums, nekad nevajadzētu aizmirst par piesprādzēšanos. Nekad nevajadzētu uzsākt ceļu, ja ar šo drošības līdzekli nav nodrošināts ikviens auto pasažieris, tādejādi būs iespējams ne tikai izvairīties no prāvām soda naudām, bet arī nodrošināt ikviena auto pasažiera drošību.

Tāpat noteikti savlaicīgi jāveic sava auto apdrošināšana un regulāri jāpārbauda, kad jāatjauno OCTA polise. Jāņem vērā, ka arī ievērojot visus satiksmes noteiktumus, ceļu var šķērsot kāds neapzinīgs satiksmes dalībnieks. Visus apstākļus iepriekš nav iespējams paredzēt, bet tas būs pamatīgs atspaids finansiālā ziņā.

Lēnāk brauksi, tālāk tiksi

Braucot nakts stundās, noteikti nevajadzētu pārsniegt ātrumu. Bieži vien redzamība ir apgrūtināta, ceļu apstākļi un citu satiksmes dalībnieku rīcība – neparedzama. Tādēļ vienmēr labāk ieturēties pie senā principa un izvēlēties drošu, bet nedaudz lēnāku nonākšanu galapunktā, nekā apdraudēt sevi un citus, izraisot negadījumus ar neparedzamām sekām.

Mērojot tālus gabalus diennakts tumšajā laikā vajadzētu arī ieplānot vairākas pauzes, lai atjaunotu spēkus un enerģiju drošai ceļa turpināšanai. Jāatceras, ka daba iekārtojusi nakts stundas atpūtai, bet auto vadīšana tomēr ir diezgan atbildīgs darbs, tādēļ tajās visiem jābūt divtik atbildīgiem un jāpiedomā pie tā, lai satiksmi radītu drošu, kulturālu un cieņpilnu.